Lépés számlálás: reális a 10.000 lépés/nap?

2021.05.12

Azzal kezdeném, hogy a 10.000 lépés/nap még nem jelent fitt életmódot, egészséget, edzettséget. Ez csak az az alap, amivel a totál tespedtséget elkerülhetjük. Szóval igen reális, sőt, ez csak a napi alap aktivitás, ami mellé a heti 3-5 edzés / mozgás ideális lehet, ha valóban fittek akarunk lenni.

A számolt lépés mennyiségbe az edzés természetesen nem számít bele.   

Szóval: mi is ez a 10.000 lépés és reális-e? 

Én és a lépéseim

A saját példámon keresztül szeretném bemutatni, hogy mit is jelent ez a lépés mennyiség, hogyan növelhető / csökkenthető, és miért számít az alakformálásban. 

10.000 lépést megtettem simán megtettem naponta 2 éve, mikor munkahelyről edzőterembe, edzőteremből Ádiért rohangáltam gyalog, plusz külön órák, vásárlás... Edzettem is mellette heti 3-4x. Így könnyedén tartottam a 72-73 kilómat, amivel én jól vagyok. 

2.000-3.000 lépés - A COVID alatt egy időben ugyanúgy edzettem 3-4x, de nem volt munkám, aztán pedig lett egy ülő munkám és ide kocsival jártam, így gyakorlatilag az aktivitásom minimalizálódott. Ez +6 kilót jelentett. (A kaján drasztikusan nem változtattam.)

5.000-7.000 lépés - most az ülő munka mellett igyekszem nem kocsival menni, és már ugye  sétálni, kirándulni is tudunk. Most nem vagyunk annyira aktívak, mint előtte (pl. bizonyos külön órák még nincsenek, nekem sincs 2 munkahelyem), de igyekszünk többször gyaloglást választani. 


Mi a tanulság? Figyeld a lépéseidet!

Mert sok kicsi sokra megy alapon hatással vannak az alakodra! Már egy sima okos telefonon is lehet lépés számláló appot használni, tudatosan növelni a napi adagot:

- lépcsőzz lift helyett

- lépcsőzz mozgólépcső helyett

- sétláj le egy megállót villamos helyett

- délutáni bevásárlás kocsi helyett gyalog...


Az edzés és az aktivitás más!

A napi aktivitás, gyaloglás nem jelenthető ki edzésnek, de egyik sem elhanyagolható. Ha mindenhova kocsival jársz, amúgy meg ülsz, akkor hiába edzel heti 3x egy órát. 


Még több fitnesz, edzés, tipp, coaching >>