Kondi vagy kardió?

2020.11.24

A mai bejegyzés a haladóknak unalmas lehet, mégis fontosnak tartom átrágni ezt a témát, mert rengeteg kérdést kapok arról: melyik edzésmódszer "mire" dolgozik, mire jó.

Rengeteg edzéstípus létezik, és mindegyiknek megvan a sajátossága. A legfontosabb először is azt átlátni, hogy kardió vagy kondi (erősítő) edzésről beszélünk-e. 

Nagyon sokan kérdezik levélben, hogy ha fogyni akarnak, jó módszer-e, hogy futással, lépcsőzéssel dolgoznak lábra, aztán egy kicsit felsőtestre, mondjuk hasra. A válasz az, hogy nem. Ugyanis a futás és a lépcsőzés nem számít lábedzésnek, hanem kardió edzésnek. A kardió edzés lényege (ha hobby sportról beszélünk, vagyis nem verseny, hanem fogyás / fittség növelése a cél), hogy hosszú időn keresztül, viszonylag magas pulzussal tudjuk űzni. Ilyen edzés például (növekvő intenzitás sorrendjében): szobabicikli, bicikli, gyaloglás, ellipszis tréner, futás, lépcsőzés, ugráló kötél. A pulzus megemelkedik, a tüdőkapacitás, a szív-érrendszer fejlődik. A kulcs a pulzus: közepes intenzitáson (maximális pulzus 60-70%-án) a szervezet a zsírraktárokból dolgozik - ezt zsírégető edzésnek hívjuk. A magasabb intenzitású (70-80%) edzéseket az állóképesség fejlesztésére használjuk. Nagyon fontos, hogy a kardió edzések után (főleg az első alkalmakkor) is lehet izomlázunk, és fejlődnek is a test izmai - azonban az izomtónus növeléshez szükséges lesz a kondi edzés is! Egy idő után nem jellemző az izomláz, mégis van fejlődés. A kardió tehát mindenkinek ajánlott, aki fittebb akar lenni, a fogyózóknak pedig kifejezetten kötelező!

Az erősítés (=súlyzós edzés, kondi edzés) lényege, hogy az izom keresztmetszetét növeljük - vagyis, hogy az izomtónust fejlesszük. Ez mindenkinek fontos, aki alakot akar formálni, akár mert "nőni" akar (nekik kötelező a súlyzós edzés, nagy súlyokkal, kevesebb ismétléssel) - akár mert fogyni szeretne (nekik a több ismétlés, kisebb súllyal ajánlott.) Az erősítésnél, ha hagyományos fitneszben gondolkodunk, minden izomcsoportra külön dolgozunk egy-egy (később több) gyakorlattal: mellre, hátra, vállra, karra, lábra és hasra. 

A funkcionális edzések lényege, hogy nem izoláltan (külön) dolgozunk az izomcsoportokra - hanem összetett gyakorlatokat végzünk, főként saját testsúllyal, esetleg kettlebellel, TRX-szel. Az utóbbi előnye, hogy a magas pulzussal elérhetjük a kardió edzés hatásait is egyúttal, de hátránya, hogy kezdőknek túl nehéz lehet. 

A cél az lenne, hogy a kétféle módszert kombináljuk, az ízlésünknek, erőnlétünknek, célunknak megfelelően.

Összefoglalva tehát az ideális megoldás, ha a kardió és az erőnléti edzéseket felváltva végezzük a héten, vagy akár egy edzésen belül (pl. köredzés vagy a crossfit jellegű edzések). Fontos megérteni, hogy a szervezet nem fekete-fehéren működik - a kardió edzés alatt is dolgoznak az izmok természetesen, és egy intenzív kondi edzés alatt is felmegy a pulzus! Ha pl. heti 4 edzésben van 1 kardió, 1 kondi, 1 kardió, 1 kondi, pihenő napokkal kombinálva, garantált a változás! Az is jó megoldás, ha egy kondi edzés után 15-20 percet intenzíven kardiózunk. A funkcionális edzéseken pedig úgy tartod fent a pulzust, hogy közben keményen dolgoznak az izmok is!

Tipp: ha az aerobik órákat preferálod, akkor is próbálj úgy választani az órarendből, hogy legyen ilyen-olyan edzésed is! Ha dupla órára mész, próbálj egy aerob jellegű, és egy erősítő jellegű órát összekapcsolni. Kardió jellegű óra a step, a dance, a zumba, spinning, erősítő jellegű a kondi, erősítő, body pump, alakformáló óra.


Hámori Blanka

edző, coach