Kérdezz-felelek... a homokóra-alakról!

2020.06.16

"Vékony testalkattal rendelkezem, szeretnék kerekebb popsit és nagyobb melleket - ez kivitelezhető edzéssel szerinted?" (Évi, 20)

Kedves Évi!

A fitneszben vannak mindenféle eszközök a "nőisebb alkat" ill."nőiesség" fejlesztésére, de első lépésként el kell fogadni a testalkatunkat és azt a "szabályt", hogy hozott anyagból lehet dolgozni. Vagyis: ami a mellméretet illeti, a fitneszben NEM tudjuk növelni azt. Ugyanis a női mell zsír- és izomszövetekből, valamint a mirigyes állományból áll. Ezek méretével azonban nem nagyon tudunk variálni:

  • A zsírszövet lokális növelése (tehát hízás csak mellre) nem kivitelezhető.
  • A mellizmok növelésével (mivel nagy lapos izmokról van szó), megint csak nem növeljük a mellet - sőt, pici keblek esetén tovább laposítjuk azt
  • A mirigyes állomány csakis hormonálisan, vagyis terhesség és szoptatás idején nő meg.
  • A mellek méretét tehát külső beavatkozással( plasztika) tudjuk valójában változtatni

A fenekünkkel jobb a helyzet ugyanis a nagy farizom növelhető, ez az azonban nem olyan egyszerű munka és nagy tudatosságra van szükség - és itt is közbeszólhat a genetika, hiszen az izmok formája és növelhetősége szintén "hozott". Egy szuperizmos kerek popsi sem biztos, hogy "nagy és kerek" buborékfenék lesz.

MIT TEHETÜNK A FITNESZBEN A HOMOKÓRA ALAKÉRT?

A mellkast öblösíthetjük áthúzással és áthúzásos szuperszettekkel, illetve (optikailag) szélesíthetjük a mellkasi részt a széles hátizom fejlesztésével. Ha emellé bevetjük a popsi- és comgyakorlatokat, és a derék-has szép karcsú marad/lesz, akkor máris szép homokóra alkatot tudunk csinálni:) Ne feldjük, hogy ehhez NAGY súlyokra (kis ismétlés számmal) van szükség, de a nagy súlyokig is el kell jutni, alapozó edzéstervvel.

MIÉRT AKARUNK HOMOKÓRA ALAKOT?

Amúgy nem véletlen, hogy mindenféle alap testalkattal a homokóra alkatra vágyunk (hiszen a vastagabb hölgyek is emiatt vágynak karcsú derékra). Evolúciósan kódolva van a férfiakban, hogy a 0,7-es DCS hányados a legsikeresebb (90-60-90!), ugyanis ezzel az aránnyal kúszik be hímek tudatalattijába, hogy a nő dereka elég karcsú (vagyis nem beteg és nem várandós mástól), a csípő szélessége viszont alkalmas az utód kihordására. Erről részletesen itt írtam.

ÖNELFOGADÁS, ÖNSZERETET

Mivel azonban hálistennek már nem barlangban élünk, és nem a testünk az egyetlen eszközünk a jobb életre :P így hadd hívjam fel újra és újra a figyelmet, hogy ÖNELFOGADÁSSAL ÉS ÖNSZERETETTEL minden picit egyszerűbb. Edzőként ajánlom persze a sportolást és fejlődést, de coachként óva intelek egy "álomalak" folyamatos kergetésétől, mely a folyamatos elégedetlenséget és alacsony önértékelést eredményez. Egyszerűen figyelj, hogy ne "akadjon be" ez a dolog. Ne feledd, hogy számtalan sztori bizonyítja: egy izzó kiugárzású, életerőtől duzzadó nő (mindegy, milyen halmazállapottal rendelkezik.


Dolgozz az alakodon és egészségeden is, de az önértékeléseden is legalább ugyanannyit!

Fitnesz és coaching szolgáltatások >>>


Hámori Blanka 

edző és coach