Kártya a coachingban (Dobok és elefánt)

2020.11.16

A coaching üléseken különféle eszközökkel dolgozunk, az egyik ilyen a kártya. A kártyák az asszociálást, ezen keresztül az érzelmek, félelmek vagy ötletek felszínre törését segítik. Most online dolgozom, de ez az eszköz így is nagyon szuper! Mai példa:

Ügyfelem egy bizonyos változtatást szeretne meglépni az életében, látszólag motivált, jóideje tervezi, mégis halogatja. A mai 5-kártyás* módszer 4. lépésénél az indákba gabalyodott elefántot húzta, az ide tartozó kérdés az volt, hogy mi lehet a változtatásának a rövidtávú eredménye.

Érdekes, hogy elsőnek mégsem az indák szorítását emelte ki, hanem hogy az elefánt dobol - minek dobol, mikor trombitálni tud?? További kérdések-válaszok során kifejtette, hogy az adott változtatást (amit ő maga tűzött ki célként korábban!) valójában merőben ellentétesnek érzi a korábban vallott nézeteivel, egyszerűen nevetségesnek és értelmetlennek érzi, hogy belelépjen az új szerepbe...


Természetesen a kártyák nagyon sokféleképp értelmezhetők, itt az érzelmeken van a hangsúly: kétségek, zavaros összefüggések, amikkel ezelőtt nem törődtünk (de aktívan akadályozták a haladásunk!) végre felbukkanak!

Számtalanszor találkoztam például olyannal (csak hogy a fitnesz témáról is essen szó), hogy valaki valójában nem tartja helyénvalónak pl.a duci családjával szemben, hogy ő a fitt életmód mellett tegye le a voksát. Lehet, hogy ezer diétába kezdett bele, de mégis mindig kudarcot vallott.

Első lépés lehet, ha ezeket valahogy mégis rajtacsípjük, megfogalmazzuk, utána már lehet vele dolgozni (ha az illető hajlandó).

Ugye, milyen érdekes??


*
Ennél a módszernél a bevezető után (cél, téma tisztázása) a véletlenszerűen húzott képek sorrendjének és a hozzájuk tartozó kérdéseknek fontos szerepük van.

Időtartam: 30-60 perc.

A sztori részletet persze a beleegyezésével, név és konkrétumok nélkül tettem közzé.


Hámori Blanka

edző, coach


Önálló coaching gyakorlatok és 4 hetes program itt!