Így kávézz fitten!

2020.09.24

Kávézás... mondjunk le róla, ha fittebbek akarunk lenni?! NEM!! Még a legnagyobb fitnesz-őrültek is megengedhetik maguknak a kávézás örömét, ha odafigyelnek a "Mennyiség és minőség" szabályára, vagyis nem mindenféle kávét isznak, mindenfélével kiegészítve... Erre a 2 dologra figyelj!

  1. Mennyiség (a koffein ugyanis dehidratál, és nagy mennyiségben -a jelenlegi tudásunk szerint- nem olyan jó a szervezetnek! Napi 1-2 kávé azonban simán belefér, csak nem mindegy hogyan! Ezért amire még ügyelned kell az a:
  2. Minőség!

Vagyis, hogy mit viszel még be a kávéval a szervezetbe, mennyi tejet, cukrot adsz még hozzá? (Itt most nem a kávé márkákat fogom összehasonlítani:P ) Szóval lássuk, hogyan lehet fitt kivitelezésben elkészíteni egy krémes lattét, úgy hogy kevesebb szénhidrátot és zsírt, több fehérjét vigyél is be vele! Íme én és a péntek délutáni proteines lattém, és alatta lássuk a számokat!

- kávé 0 gr CH
- zsír és szénhidrát csökkentett növényi tej: 1 deciben 2,5 gr CH
- feherje por tejsavó fehérjéből 20-30 gr ebben 2,3 gr CH
- stivia 1 TK: 0,5 gr CH
- esetleg fahéj 0 gr CH

Szóval: 2,34 + 0,5 + 2,5 = 5,3 gr CH összesen!

(Alul képeken láthatod az általam használt alapanyagokat a tápanyag táblázattal együtt!)Ha "normál" tejből és cukorral iszod, akkor ennek kb 3x-4x-sét fogyasztod, a Nescafés 3in1 önmagában 13 gr Ch plusz a tej... Érted már, hogy kávé és kávé közt is van különbség?! :)

MIÉRT ÍROM EZT LE?!

🖍 Nem reklám miatt mert a fehérjén kívül ezekkel a termékekkel sem foglalkozom! 😁
🖍 Nem amiatt, mert az utolso kávézásodig mindent mostantól kontroll alatt kéne tartanod, eleted végéig.
🖍 Pusztán amiatt mert egyreszt bizonyítani akartam, hogy a szénhidrát számolás borzasztó egyszerű, másrészt pedig pont ezek a kis különbségek ("Jajj cssk egy kávé... 5 gr CH vs. 20 gr Ch) vezetnek hízáshoz vagy karcsúsodáshoz!

Szerdán olyan kókusszirupos-cukros kávet nyomtam Viktor barátommal, hogy sztem az 30 gr Ch is volt!!😀🤭 (Ő jó fiú volt, és növényi tejjel édesítővel kérte, nála nincs csaló-nap, nemhiába fogyott 70 kilót!!)

30 gramm szénhidrát... egy komplett étkezéssel felér! De ha ezt tudod (vagy kb sejted) akkor nagyjából balanszban tudod tartani a bevitt kalóriát es nem szalad el a szekér.... (Mondjuk a délután folyamán már nem fogyasztasz más CH-tartalmú ételt.)

Remélem ez így egyre tisztábbá varazsolja a számolásos témát amiről most vasárnap szó volt a tanfolyamon, meg persze sok más fórumon is beszélnek/ünk róla!!:)))

Hámori Blanka

személyi edző, életmódtanácsadó