Így edzenek a francia idegenlégióban

2021.05.22

A Francia Idegenlégióról neked is kockás hasú, szívós férfiak ugranak be, akik a végtelenségig képesek menetelni, órákon tűző napfényben, teljes menetfelszerelésben? Elgondolkodtál már, hogy vajon milyen edzésprogrammal fejlesztik az állóképességüket és az erejüket ezeknek a fiúknak, hogy gyakorlatilag bármeddig terhelhetők legyenek? Tibort (teljes nevét nem szeretné vállalni), kérdeztük, hogyan is nézett ki az edzés a laktanyában - ő 15 évet szolgált a Francia Idegenlégióban.

Reggeli futás és saját testsúlyos edzés - minden nap


Nem mondok újdonságot, ha azt állítom: az idegenlégióban az elsődlegesen fejlesztendő kondicionális képesség a hosszú távú állóképesség, és az erő-állóképesség. Épp ezért a reggel hétfőtől péntekig egy 1,5 órás edzéssel kezdődik, melynek az első fele futást, a másik fele csak saját testsúlyos gyakorlatokat tartalmaz. Mivel ezek az edzések nagyon hasonlítanak egymásra, ezeket nem konkrét edző, hanem egy aznapra kiválasztott "napos" vezeti le.

A futás sokszor teljes menetfelszerelésben zajlik, ami természetesen plusz kilókat jelent. Minimum 8 km, de inkább 10-15 km távot tesznek meg közepes-gyors iramban a légiósok, melyet a menet elején lévő napi felelős diktál, a lemaradókat pedig a sor végén haladó segítője hajtja. Külön bemelegítő szakasz nincs. A futások útvonala mindig más: van, hogy a város, máskor sík terep, vagy hegyek-völgyek szolgáltatják a helyszínt, illetve ezek kombinációja. A lényeg, hogy a futópályát messzire elkerülik: a változó terepviszonyokhoz így fokozottan edzik nem csak a testet, de az idegrendszert is - ami a katonáknál fontos szempont. (Gondoljunk csak bele, nekünk is milyen más futópadon futni és szabadban futni, ahol minden kőre, buckára, emelkedőre stb. figyelni kell!)

A futás visszavezet a laktanyában, ahogy jönnek a saját testsúlyos gyakorlatok. Ez a napos kedvétől és kreativitásától függően bármilyen gyakorlatsorból állhat, azonban minden alkalommal szerepel benne: fekvőtámasz, húzódzkodás, has gyakorlatok és kötélmászás (láb nélkül). Az edzésekben minden ismert edzésmódszer szerepel: köredzés, piramis módszer, egyenes sorozatok, stb.

hirdetes

Délutáni gyúrás - kötelezően ajánlott

A klasszikus értelemben vett gyúrás talán nem is a legjobb szó ide, hiszen a tömegnövelés egy gyalogos ezredben nem lehet cél. Gondoljunk a filmekben látható hosszú menetelésekre: ezt egy óriási tömegű ember biztosan nem bírná. A munkaidő utáni (a munkaidő 9.30-18.00 tart) edzések célja az erőnlét növelése, melyet mindenki önállóan végez. Ez általában a civil edzőtermekből ismert osztott edzések szerint működik, melynek összeállításában valódi fitneszedző végzettségű légiós van a fiúk segítségére. Ő segít dönteni a táplálkozási kérdésekben is, hiszen a francia idegen légióban afféle menza koszt van. Ezt a laktanya lakói természetesen kiegészíthetik saját igényeik szerint, de protein turmixok és egyes táplálék kiegészítők használata tiltott.

hirdetes

A délutáni gyúrás kötelezően ajánlott, esetleg más sportokkal (uszoda stb.) kiegészíthető, lecserélhető. A konditeremben délután szinte minden "fiatal" megtalálható - vagyis azok, akik még nem töltötték be az 5. évüket az ezrednél. Az 5. év után ugyanis már nem kötelező a bentlakás, és a 7. évtől lehet egy légiósnak családja. A laktanyán kívül lakó, családos légiós esti edzése már értelemszerűen nem mindennapos.

Mi van azzal, aki nem bírja?!

És mi van azzal, aki nem bírja a kiképzést? Nos, a légióban tesznek róla, hogy ez ne történhessen meg: mielőtt egy fiú hivatalosan a Francia Idegenlégióban kezdene szolgálni, egy 4 hónapos alapkiképzésen kell részt vennie. Itt a cél, hogy a résztvevőket egy szinte hozzák, tudásukat és fizikumukat tekintve. (A különböző országokból érkezettek nagy dózisban kapják a francia nyelv oktatását, valamit fegyverismereti és taktikai tudást is..) A 4 hónap alatt rengeteg edzésen, gyakorlatozáson vesznek részt, majd egy tesztelésen kiderül: készen áll-e a szolgálatra, vagy marad még az illető fejlődni. Az is megtörténhet, hogy valaki még akkor is elbúcsúzik a Légiótól, ha amúgy megfelelt a vizsgán - a pszichés nyomásnak köszönhetően.

A fittségi teszteléseket egyébként rendszeresen elvégzik később a laktanyában is, ami az iskolából ismert általános teszteket (Cooper és társai) tartalmazza. Ezen az alapképzésen nagy figyelmet fordítanak például edzéseken a légzéstechnikára is: hogyan kell helyesen, egyenletesen lélegezni az egyes gyakorlatok, és futás / menetelés közben. A kiegyensúlyozott légzés később kulcsfontosságú a végeláthatatlan menetelések közben, melyeket (a menettartás miatt) énekléssel, fütyüléssel tarkítanak a légiósok.

 

CIKK>>>