Hippokratész és az ősmagyarok is használtak protein turmixot!

2017.07.16

Az ember már nagyon régóta tudatában van a fehérjedús táplálkozás előnyeinek: amit ma a dietetikusok, edzők és orvsok hangsúlyoznak (hogy a magasbb fehérje bevitel segít az izom építésében/megtartásában, erősíti az immunrendszert, segít a cukorbetegségen, inzulinrezisztencián, ekcémán, gyomorfekélyen és még a stresszt is csökkenti...) nos, ezeket ősidők óta ismert tények!

TUDTAD?

Hippokratész már a saját betegeivel is folyékony tejsavót itatott (afféle fehérjeturmixot), hogy az immunrendszerüket erősítse! (Egyébként a "protein" szó a protos = első elem szóból ered. Forrás.)

A nomád magyarok, mint tudjuk lóhúst főztek meg, majd szárítottak ki és törték porrá, ami egyfajta fehérjeporként funkcionált: akkor fogyasztották ezt el, mikor olyan vidéken jártak, ahol csak növényi tápanyaghoz juottak. Ők is tudatában voltak, hogy a fehérje bevitel rendkívül fontos minden szempontból!

A fehérje-bevitel emelése és szintentartása tehát egyáltalán nem a 21. század újabbőrült ötlete, hanem nagyon is ismert, elismert módszer az egészségesebb élet felé vezető úton! Természetesen a mai fitneszben, ahol az izmok építésére tudatosan koncentrálunk, még nagyobb hangsúlyt kap a fehérjék bevitele - és immár a tudomány is lehetővé teszi, hogy sokféle, más és más összetételű fehérje közül válogassunk - célunknak, alkatunknak, életvitelünknek megfelelően... Az biztos: ma már a leggyanakvóbb, legkonzervatívabb emberektől is ritkán hallani a fehérjékkel kapcsolatban, hogy "nem kell nekem koksz!" (mert hogy volt ilyen is....) - és ma már éppúgy nem nézünk furcsán a tízóraira fehérjeturmixot kortyoló kolléganőnkre, mint anno őseink egymásra a kies pusztában :P Hálistennek! Haladunk! :)

Nézz rá az általam ajánlott fehérjékre a webshopban!

Szép napot Nektek! :) 

Hámori Blanka

edző és életmódtanácsadó