Hiányállapot: ezért vagy éhes és fáradékony

2022.02.09

Még a szakemberek sem értenek egyet abban, hogy a hétköznapi étkezéssel be tudjuk-e vinni mindazt a vitamin- és ásványi anyag mennyiséget, amire a szervezetünknek szüksége van. Az egyik irányzat szerint igen, ha nagyon odafigyelünk - a másik vonal szerint képtelenség. Számomra Dr. Márai Géza kutatásai a hitelesek, amelyek szerint a hatvanas évektől 1985-ig mintegy 70-80%-kal csökkent zöldségeink és gyümölcseink vitamin- és ásványi anyagtartalma! Ez azt jelenti, hogy szervezetünk rég nem jut annyi minőségi tápanyaghoz, amennyihez kéne - akkor sem, ha grammra pontosan számoljuk ki, hogy miből mennyi kéne.

Hiányállapot - minden betegség alapja

Ha nem visszük be a szervezetbe, amire neki szüksége van, akkor hiányállapotban fogunk szenvedni - rövidtávon fáradékonyabbak, ingerültebbek leszünk, a szervezet folyamatai lassulnak, a szervek nem megfelelően funkcionálnak. Ha ehhez hozzáadjuk mennyivel több kintről jövő méreganyaggal is kell manapság megküzdenünk (szmog, adalékanyagok stb.) akkor már lesz fogalmunk róla, miért is fontos a tápanyagok pótlása. (Egyébként azok közé tartozom, akik azt vallják, hogy az apróbb megbetegedésektől vagy csak folyamatos éhségérzettől kezdve a komoly betegségekig minden testi bajunk a hiányállapotból fakad!)

Tápanyag pótlás - a nagy biznisz

Az alap gondolat, hogy pótoljuk a vitaminokat és mindenféle nyomelemeket, rendben van. De mit tesz az átlag ember? Gondolkodás nélkül bemegy a patikába, megveszi a C-vitamint, és eszi, mint aki jól végezte dolgát. Ezzel csak 2 gond van:

  1. a C-vitamin csak a jéghegy csúcsa. Sokkal több minden hiányzik ám a szervezetedből!
  2. a gyárakban előállított szintetikus C-vitamin (vagy bármely más készítmény) kb. 10%-a szívódik fel.

A szervezet nem úgy működik, hogy megeszünk 1-10 féle szeparált vitamint és rendben leszünk. A testünket képzeljük el egy kerek egész folyamatként, amiben nem 1-2 csavart kell megjavítani, ha akadozik a gépezet! Az a halottnak a csók-kategória. A C-vitamin pótlás persze csodás, de bőven nem elég. Pláne, ha valami mesterségesen előállított anyagot viszünk be, aminek a 10%-a felszívódik ugyan (hurrá), de a maradék 90% egyszerű méreganyagként van jelen a szervezetben...


Természetesség mindenek felett!

A legfontosabb, hogy a lehető legtermészetesebb módon a lehető legtöbb tápanyagot jutassuk a szervezetbe! Én nyíltan állítom, hogy minden szempontot figyelmbe véve a mikroalgákat tartom erre a legalkalmasabbnak. De ha kétségeink vannak, hogy a csilli-villi 1000-féle fitnesz-készítményeket, vagy gyógyszertári készítményeket válasszuk-e a természetes helyett, akkor nézzük meg, ki az igazán hiteles az egészséget illetően (most a globális, hosszantartó, testi-lelki jól-létre gondolok, nem a kockahasra) :

  • ismerek fitnesz-edzőket, akik 4-5 féle fitneszteremben található étrend kiegészítővel az ősztől-tavaszig időszakban 2 hetente betegek, vagy eleve migrénesek és ezer bajuk van. Ja és a gyereküknek, ha van, nem adhatják, amit ők esznek: számomra ez a hiteltelenség csúcsa.
  • a gyógyszeriparról nem szándékozom nyilatkozni. Egy kezemen meg tudom számolni hány, egészségtől kicsattalnó orvost láttam életemben.
  • az algákat tekintve pedig nézzük meg a japánokat, akik közt a legtovább élő embereket találjuk - ők több, mint 10 kg algát fogyasztanak évente fejenként, és egyébként rengeteg tengeri élőlényt élőlényt fogyasztanak (amik szintén algákkal és planktonokkal táplálkoznak; egyébként a legtovább élő állatok (bálnák és teknősök) szintén algákon, planktonokon élnek...)

Nem áll szándékomban meggyőzni senkit arról, hogy a természetest válassza az általa kedvelt étrend kiegészítők helyett - inkább azokhoz szólnék, akik azért nem pótolnak vitaminokat, ásványi anyagokat, mert elegük van a szintetikus szarokból. Ugyanis van természetes megoldás - ami messze túlszárnyalja a többit! :)