Fascia és hengerezés

2022.10.28

A fascia egy sűrű kollagénrost, a bőrünk alatt 2 mm-rel található. Ez a szövet (melyet egy erős, nyálkás pókhálóként képzelhetsz el) szövi át a testet, a szerveket, csontokat, ereket összeköti és egyúttal el is választja. Tartást ad és védi a szerveket, így azok biztonságosan elmozdulhatnak mozgás közben. Az izmokat is védi, főképp a szakadástól. 


Nagyon érdekes, hogy a fascia képes az önálló érzékelésre is, az izmoktól függetlenül. KÉpes megfeszülni egyes helyeken akár, anélkül, hogy tudnánk róla.  


Innentől kezd érdekessé válni a történet! Ugyanis ha úgy tekintünk erre a rétegre, mint egy öltönyre, akkor megérthetjük, hogy miért igaz a "minden mindennel összefüggésben van" elv az anatómiában. Az öltönnyel sem teheted meg, hogy úgy mozdulsz el, hogy csak a gallérja vagy ujja mozduljon meg. Egy apró mozdulattól is az öltöny egésze elmozdul - és így van ez a fascia esetében is. 


A fascia megsérülhet vagy mozgás híján rugalmatlanná válhat, ami további sérülésekhez vezethet pl. egy rossz mozdulattal. Ilyenkor hegek keletkeznek, a szövet megvastagszik. Például a futóknál comb és térd körül. 


Ennek hatására a fascia rétegeiben kis tapadások keletkeznek, aminek következménye, hogy már nem tudnak úgy elmozdulni, mint korábban! Mivel az alatt lévő izmok érzik, hogy kisebb a mozgástér, elkezdenek másképp mozogni, másképp terhelődik innentől egy sor más izom és terület, ami további problémákat okozhat. 


A másik következmény, hogy az izompólyában lévő fájdalomérzékelő receptorok, elmozdulás hiányában, fájdalomról (azaz sérülés veszélyről vagy sérülésről) értesítik az agyat. Ez további elhúzásokat, diszharmonikus terhelést eredményez. 


Hogy jön ide a hengerezés? 

Egy szó, mint száz, a fascia lazítása minden esetben szükséges: ha sportolsz azért, ha nem, akkor meg azért. Az SMR henger kíváló segítség erre - bár meg kell jegyezni, hogy a fascia képes önmagát gyógyítani, csak támogatásra van szüksége. 


Amikor végiggurulsz a hengereden, hamar rátalálsz ezekre a fájó kis pontokra (ún. trigger pontokra), és a továbbiakban egy-egy ilyen pontra kell koncentrálnod. 60-120 másodpercig kifejezett nyomva kell tartani az adott pontot, hogy oxigén-hiányában a receptor ne tudjon további ingert küldeni az agynak és így a terület ellazuljon. (Egyébként az ügyes sport masszőrök is pontosan ezzel a technikával dolgoznak.)


Amikor csak "gurulgatsz" a hengeren, az pont ez a folyamatot nem elégíti ki - habár az izmok lazításában, vérbőség fokozásban segít. Viszont az SMR hengernek a fent leírt technika a lényege. 


Mikor érdemes hengerezni? 

A hengerezést bevetheted a 

- bemelegítésben

- nyújtáskor

- pihenő napokon is!


Tipikus problémák

A hengerezés nagyon szuper megoldás a beállt körteforma izom esetén, mely az ülőideget nyomva fájdalmat okoz (aka isiász), vagy a sarkantyú esetén a vádlit hengerezve (ebben az esetben a talpat is érdemes pl. teniszlabdával "hengerezni", hisz a sarkantyú lényege a talpibőnye feszülése, tehát itt is a lazítás a lényeg). 


A ZÁRT KLUBOMBAN most találsz hengerezős videót is, ahol megmutatom az egyes technikákat.