Győzd le a jojó-effektust: fehérjével!

2017.07.16

A jojó-effektust nem a női magazinok szakértői találták ki (bár egyértelműen imádják a témát : )) hanem ez egy létező jelenség. LÉNYEGE: lefogysz valamennyit > visszahízol többet. Megint lefogysz valamennyit > visszahízol többet. 

Szóval szép lassan elhízol, és még le is épülsz, de közben rendületlenül "fogyózol".


Valójában ez az egész azért van, mert nem ismerjük a saját testünk és a legalapvetőbb működésekkel nem vagyunk tisztában. (Néha arról ábrándozom, hogy a mai oktatási rendszer a testüket ismerő nőket és férfiakat nevel ki, hogy ne egész nap hiedelmek elhárításával foglalkozzak a munkám során. Bár szerencsére, a páros ujjú patásokról és az egyszikűekről mindent tudunk :)))


Szóval alapvető tény a következő:

1. Fogyózol (=kevesebb kalóriát és tápanyagot viszel be a szervezetbe.)
2. Beindul a fogyás, azonban ez nem zsírból történik, hanem izomból! (valójában egy leépülést indítasz be.)
3. Közben nem tudsz róla, hogy az izomzat az, ami elősegíti a fogyást, vagyis ha ezt leépíted a későbbi fogyásod szabotálod.
4. Lefogytál (40% izomból ment le) - örömmel visszatérsz az eredeti kalória bevitelhez, pl. 1500 kal helyett megint boldogan beviszel 2500 kal-t.
5. A szervezet azonban nem tud már úgy fogyasztani, mint korábban - hiszen kevesebb izomzattal rendelkezik! Te magad tettél erről! Tehát elkezd hízni. Visszahízol.
Általában többet, mint előtte.
És kezdődik elölről a folyamat: 1. fogyózol, stb stb.


Érted már?


Gondoljuk át logikusan mi a teendő. Elárulom, a kulcsszó: FEHÉRJE. A fehérje bevitellel megakadályozod, hogy leépüljön az izomzat a fogyás közben! Ezzel kibekkeled a későbbi jojóeffektust, ráadásul a tónusosságodból sem veszítesz! Ráadásul eltelít, nincs akkora éhségérzet. És mivel általában tele van pakolva más cuccokkal is (vitaminok, ásványi anyagok, rostok...) még tápanyagot is vittél be - van erőd a napodhoz, az edzésedhez...
Vagyis: 

  • FOGYÓZÁS = erőtlenség, kedvetlenség, tónusvesztés, visszahízás.

  • DIÉTA FEHÉRJE KIEGÉSZÍTÉSSEL = tónusos, szexi alak, jó közérzet, energikus életvitel, hosszantartó fogyás.

Ennyi :)

Hámori Blanka

edzős és életmódtanácsadó