Gyomorgörcs, befeszülés, gombóc a torokban - test és lélek összefügg!

2020.02.10

A magyar nyelv csodálatosan sokféleképpen fejezi ki, hogy a test és lélek összhangban vannak egymással: gondoljunk csak az olyan kifejezésekre, mint a "gyomorgörcs" vagy "gombóc van a torkomban". Ahogy kimondja valaki, szinte mi is érezzük, fizikailag is és átvitt értelemben is, mit érezhet. Azonban ezek a érzések és kifejezések nemcsak érzékeltetés szempontjából erősek, hanem a saját testünkre is hatással vannak!

Habár alapvetően a "feszült vagyok" vagy "rágörcsöltem" kifejezések idegességet jelentenek, mégis bármely masszőr a megmondhatója: a stresszes emberen valóban többet kell dolgozni, mert az izmok valóban feszülnek, görcsösek, merevebbek.

Érdekesség: Nem véletlen, hogy a coachok imádják a lazító, nyújtó gyakorlatokat bevetni a merevebb embereknél. Viszont, ha összeszedettségre van szükség, akkor hát--kihúzós pózokat gyakorolunk!


Azt is tudjuk, hogy ha "be vagyunk gyulladva", akkor valamitől félünk - de nem ritka, hogy a folyamatos félelem, szorongás gyulladásokat hoz létre a szervezetben, amelyek további problémákhoz (pl. elhízás!) vezetnek.

Érdekesség: Coachingban például ha gyulladásos betegségről hallok, mindig elkezdek tapogatózni a félelmek irányába - amellett, hogy fizikai szinten, tehát a táplálkozás és légzés mentén is lehet gyulladást csökkenteni!

Az is köztudott, hogy a túlsúly egyik pszichés háttere a bezárkózás - vagyis mikor szó szerint falat építünk magunk köré. Ez persze a nem tudatos, inkább úgy néz ki a gyakorlatban, hogy a társasági események helyett a biztonságos otthon (l)evést választjuk, a kimozdulás (és megmozdulás) helyett a biztonságos székre szavazunk.

Érdekesség: a friss anyukák néhány hónap otthon töltött magányban és ingerhiányban csodásan el tudnak hízni, és ehhez gyakran társul az az érzet, hogy a "külvilág ijesztő", és az otthon unalma mégiscsak biztonságos. (Ez saját tapasztalat is.)

Szóval nem mindegy, mit érzünk és mit mondunk magunkról!

  • Az egyik fontos dolog, hogy milyen érzelmi állapotban vagyunk huzamosan: a negatív érzelmek, mint a szégyenérzet, depresszió, szorongás stb. hosszútávon mindenképpen kihatnak a testünk folyamatira, tehát nem mindegy, hogy milyen gyakran csúszunk le az érzelmi-spirál mélyére...
    .
  • A másik pedig, hogy nem mindegy, milyen kifejezéseket használunk: ha például rendszeresen mondod stresszhelyzetre, hogy "gyomoridegem van ettől", akkor valóban jó úton haladsz a gyomorproblémák felé. Mint az a pszichológus ismerősöm, aki egyszer csak elkezdte az "elegem van" helyett a "tököm tele van" kifejezést használni rendszeresen - és 1 évvel később prosztata problémákkal kezelték.

A fentiek miatt tehát érdemes...

...fizikai-lelki összefüggésben gondolkodni magunkról, hogy-létünkről

...dolgozni magunkon, tudatosítani a megélt érzéseket, szembenézni a félelmekkel, vágyakkal

...a belső munkát és a fizikai szokásokat (sport!!!) EGYÜTT bevetni a jobb közérzet érdekében

Erről bővebben, személyre szabottan is tudunk beszélgetni, ha coaching folyamatba érkezel hozzám:)


Hámori Blanka
edző, coach