Fogyás vs. Testsúly optimalizálás

2021.03.15

Már rengetegszer írtam róla, de újra és újra fontosnak tartom hangsúlyozni: nem a kiló a lényeg! Hanem hogy olyan testsúllyal éljünk, ami egészséges - és ez nem egy konkrét szám, hanem egy sáv, ahol egészséges a testösszetételed, edzettséged, energiaszinted. Hadd magyarázzam el. 

1. A testsúlyod tegyük félre, nézzük a testösszetételed és az energiaszinted!

Ahogy a fenti képen is látszik, a súlyunk lényegtelen, az optimális testsúly sok összetevős - például 180 centis nőként lehetsz egészséges 65 vagy 75 kilósan is. A lényeg az, ami mögötte van!

1. A testösszetétel: testzsír-százalékunk a WHO szerint 18-28% (nők), 10-20% (férfiak) közt egészséges. Ha megfelelően edzettek vagyunk, az izomtömegünk a testsúlyunk fele. Ezeket az adatokat már bárhol lemérethetjük pár ezer forintért, és természetesen érdemes konkrétan a hasüregi zsírokra is ránézni: a magas testzsírral akár évekig jól működhetünk látszólag, de közben a szervek folyamatosan zsírosodnak el - vagyis évek múltán valószínűleg magas vérnyomással, cukorbetegséggel stb. terheljük majd a család pénztárcáját / közegészségügyet akkor is, ha most látszólag jól vagyunk. 

2. Beszédes még a csontozat állapota és a megfelelő vízháztartásunk is - egyik nélkül sem beszélhetünk valódi egészségről!

3. Nézessünk labor eredményeket és végezzünk el 1-2 fittségi tesztet, hogy tudjunk egzakt számokat a működésünkről, egészségünkről, terhelhetőségünkről! ÉS természetesen figyeljük napi energia szintünket, fáradékonyságunkat is!

2. Az optimális testsúly nem egy szám, hanem egy sáv

Ha a fenti képet megnézed, megértheted, hogymiért nem működnek az "ideális testsúlyt kiszámoló kalkulátorok". Sokan esnek abba a hibába, hogy kiszámolják, mi az a MINIMUM testsúly, amit a magasságukkal elérhetnének, pedig nem biztos, hogy pont azzal a súllyal lennél a top formádban!

Lehet, hogy a minimál súlyt elérve lennél a legszálkásabb, legkarcsúbb magadhoz képest, de lehet hogy valahol középtáj, vagy akár a felső határt súrolva érzed magad a legjobban a bőrödben és esik jól az edzés!

Amikor személyi edzésen valaki nagy túlsúlylal érkezik hozzám, akkor mindig az egészséges sáv FELSŐ határát lőjük be első célnak: egyrészt ez reális elképzelés, másrészt a cél mindig az EGÉSZSÉG elérése!

Ha már van egy jó testzsír-százalék, izomtömeg, terhelhetőség, utána dönthetünk, hogy szeretnénk-e még faragni a súlyból - de már nem kötelező!

Olyan is van, hogy lemegyünk egész a minimális egészséges testsúlyig, de egyszerűen nem érzi magát jól a bőrében a kliens - ilyenkor simán lazítunk a diétáján és pihenhet többet.

UGYANIS AZ ÉN CÉLOM, HOGY A HÉTKÖZNAPOKBAN JÓL MŰKÖDŐ SZERVEZETET ÉS NAPIRENDET ALKOSSUNK, NEM PEDIG FITNESS MODELLEKET!


EZÉRT BESZÉLEK ÉN "TESTSÚLY OPTIMALIZÁLÁSRÓL" ÉS NEM PEDIG FOGYÁSRÓL!!!


Kedves Olvasóim, Lányok, Asszonyok, Fiúk, Férfiak!

Arra kérlek Titeket, hogy találjátok meg először is azt a sávot, amiben az egészségetek megvan, és hosszútávon magas energiaszinttel, sugározva és ragyogva tudtok jól működni!

Az én szakmai és emberi tapasztalatom, hogy túl alacsony vagy túl magas testsúllyal csak idő kérdése, hogy a "jól működés" fennakadjon. Viszont, hogy az egészséges sávon mi a TE optimális testsúlyod, azt idő és energia kitapasztalni!

SOHA ne hasonlítsd magad másokhoz, mert lehet hogy a Te magasságoddal egy másik, vékony testalkatú nő 10 kilóval könnyebb lesz mindig is, egy sportoló nő meg kockásabb és nehezebb 5 kilóval... Szóval csak a SAJÁT KÖZÉRZETED legyen mérvadó!

Aztán pedig találd meg a saját TOP formád, saját "legjobb önmagad"! <3


ONLINE EDZÉSEK és PROGRAMOK >>>


És íme motivációnak néhány kép olyan sportoló és modell hölgyekről, akik NEM A MINIMÁLIS testsúlyra törekedtek, hanem a TOP formájukra! :)