A szép testért - kristályokkal

2017.08.26

Ha holisztikusan szemléljük az alak-problémákat, meg kell állapítanunk, hogy a külső megnyilvánulásunk (esetleges súlyfeleslegünk, de akár a bőr, a szem, stb. elváltozásai) híven tükrözi a belső (disz)harmóniát.

I. rész: a túlsúly lelki háttere

Ha holisztikusan szemléljük az alak-problémákat, meg kell állapítanunk, hogy a külső megnyilvánulásunk (esetleges súlyfeleslegünk, de akár a bőr, a szem, stb. elváltozásai) híven tükrözi a belső (disz)harmóniát. Így, ha vonzódunk a kristályokhoz, és szívesen bevetnénk őket az alakformálásban is, ne kifejezetten olyan követ keressünk, ami a fogyást segíti elő, hanem gondolkodjunk elsősorban a belső harmónia helyreállításában!


Először is: milyen diszharmónia okozza a súly-problémákat? Milyen feladattal, problémával kell megküzdenünk, amire a reakciónk a túlevés és/vagy raktározás? Szögezzük le, hogy az egészséges testnek nyugalmas időszakban nincs szüksége 15-20 kilós vagy akár még nagyobb súlyfeleslegre! A nagy túlsúly betegség, és valamiféle lelki oka van, ez biztos.

  • A nagy súlyfelesleget értelmezhetjük (egyéntől és élethelyzettől függően) védőfal-építésnek. Félsz hogy (újra) bántanak? Hogy nem vagy elfogadható? Nosza, bújjunk el - 10-20 centi zsírréteg mögé, a saját kis világunkba... A legtöbb esetben ez csak az első lépés: felismerem, hogy bujkálok valaki vagy valami elől, jobban érzem magam a biztonságos, ismert zónában. De mi az a valami és hogyan küzdhetem meg vele? Mi a konkrét feladatom?
  • Bizonyos értelmezések szerint a fizikai súly a belső súlyosságra (vagyis fontosságra) enged következtetni. Mennyire vagyok fontos másoknak a saját meglátásom szerint, szerethető vagyok-e, van-e rám szükség egyáltalán? A túlsúly egyfajta bátortalan "Hello! Itt vagyok!"-felkiáltás. Én például a szakmám során észrevettem, hogy sok segítő-szakmában dolgozó nő (pl. érdekes módon rengeteg természetgyógyász) nagy súlyfelesleggel küzd, de persze ez abszolút nem szakma-függő probléma. Vagyis ha van összefüggés a túlsúly és a legyen-rám-szükség! érzés közt. A kérdés, hogy hogyan lehet harmóniába állítani az ego és a lélek összhangját, és megértetni belső énünkkel, hogy megismételhetetlen, értékes személyek vagyunk.
  • Az evés mint élvezeti forrás szintén nagyon fontos aspektus: mi nekem az étel? Csak tápanyag-forrás? Vagy jutalom, pozitív inger, öröm-forrás? Bizony, ez valójában mind-mind a szeretet pótlása! Igen, a szeretet-hiány rengeteg embernél vezet a legegyszerűbb úthoz: az evéshez... Ez esetben ki kell mondanom, hogy szerethető vagyok, szeretem magam, és meg kell engednem, hogy mások is szeressenek.

A diszharmónia helyreállításában számtalan kristály lehet a segítségünkre, de most jöjjenek azok a kristályok is, melyek kifejezetten a fogyásodat segítik:

II. rész: a fogyást segítő ásványok

ACHÁT

Egy gyönyörű kő, mely nemcsak rendkívül hatékony méregtelenítő, de az anyagcserét is elősegíti, valamint fokozza a szervezet zsírégető képességét. Lelki szinten: segíti a gyógyulást, az önelfogadást, és távol tartani a negatív érzelmeket.


AKVAMARIN

Kékeszöld színű, gyönyörű drágakő, mely a legendák szerint a sellők köve, mely a sötét erőkkel száll szembe. Fizikai szinten az anyagcserénkre és a pajzsmirigyműködésre van pozitív hatással. Lelki szinten segít elkerülni a depressziót, önsajnálatot, hangulatingadozást.


AVENTURIN

Az aventurin egy szürkészöld / zöld / barnászöld kő, mely elsősorban a gazdagság és szerencse vonzó hatásáról ismert. Azonban a szervezetünkre is számtalan pozitív hatást gyakorol: többek közt serkenti a zsíranyagcserét, mely a fogyás alapja. Ezenkívül a belekre is jó hatással van: puffadás, hasmenés vagy székrekedés ellen használhatjuk.

Aventurin

CITRIN

A citrin kifejezetten a méregtelenítő és tisztító hatása miatt segít a plusz kilók elleni harcban. Ezenkívül fontos tulajdonsága, hogy normalizálja a vércukor szintet és a vérkoleszterint! Lelki hatások: növeli az önbizalmat és oldja a blokkokat.


HEGYI KRISTÁLY

Afféle "jolly joker" kő, mely harmonizál, immunrendszer erősítő, védelmező hatású. Fogyásunkat elősegítheti anyagcsere élénkítő hatásának és pajzsmirigy szabályozó hatásának köszönhetően. Segít a lelki diszharmóniák kiegyenlítésében és feltárni a lelki mélységeket. Erősít.


HÓPEHELY OBSZIDIÁN

Egy izgalmas kő, mely lehet fekete, szürke, barna vagy akár sárga. Tökéletes választás, ha gyógyulás a cél: legyen szó akár sebről vagy depresszióról. Élénkíti az emésztést, felmelegíti az izmokat, mivel vérkeringés fokozó hatása van. A gyulladások, izom- és csont-problémák ellen is hatásos. Emésztés élénkítő. Az elfojtott blokkokat feloldja, a visszatérő mintákat tudatosítja, így elengedhetjük őket.


HOWLIT

Fehér vagy elefántcsont színű kő, melyet kifejezetten fogyáshoz, salaktalanításhoz ajánlanak. Nemcsak méregtelenít, de a folyadék raktározást is csökkenti. A bélproblémákat is rendezi. A lelki hatás éppoly fontos: segít felébreszteni bátorságunk és szembenézni a félelmeinkkel, mely után garantált a megkönnyebbülés.


JÁDE

Valaha a császárnők kövének nevezték, a mindenek feletti értéket jelentette. Fogyásunkat a savbázis-egyensúly helyreállításával segíti, valamint az önmegvalósítást, a belső egyensúly megtalálását segíti, az önbecsülésünk növelésével, és értékeink felismerésével.


KARNEOL

A bélflóra szabályozására és az anyagcsere problémákra van hatással. Bélgörcsöket, szorulást, vastagbélgyulladást szüntet meg. Fokozza a kitartást és a belső késztetéseket, vagyis sportoláshoz, diétához ideális választás.


MALACHIT

Méregtelenít és lúgosít- ami pedig a fogyás alapja, hisz savas környezetben nem indul be a zsírégetés! Lelki szinten: elvezet a harmóniához, egyensúlyt teremt.


RODOKROZIT

Egy melegszínekben pompázó (rózsaszín /vöröses /narancsszínű) kő, mely a vércukor szintre és vérnyomásra hat pozitívan, illetve savtalanít. Lelki szinten: felszínre hozza az elfojtott érzelmeket, segít szembenézni az igazsággal - így viszont segít elmulasztani a félelmeket is.


Szép napot, kellemes alakulást és fejlődést nektek :)

Hámori Blanka

edző, életmódtanácsadó