Flow: neked jelen van az életedben néha?!

2020.06.16

Sokszor mondogatjuk, hogy "elvisz a flow", vagy hogy "olyan igazii flow érzés", de a Csíkszentmihályi Mihály által megfogalmazott flow sokkal több a puszta pozitív érzéseknél.

Szóval a kérdés: jelen van-e és ha igen, milyen mértékben a FLOW az életedben?


MI IS AZ A FLOW ÁLLAPOT? 

A flow az az állapot, amikor teljesen elmerülünk abban amit csinálunk, kreatív elménk szárnyal, tökéletesen összhangban vagyok az idővel és magammal, minden más eltörpül. Fontos, hogy nem passzív, pihenős töltődésről, hanem nagyon is aktív, valamilyen értelemben alkotó folyamatról beszélünk. Borzasztóan szerencsés az aki napi szinten megélheti ezt az érzést, és nagyon tud hiányozni amikor valamiért kiveszik az életünkből...

Feltéve ezt a kérdést evezhetsz komolyabb vizekre is ("Helyemen vagyok-e a munkámban, hivatásomban?") vagy gondolkodhatsz csak abban, hogy milyen plusz tevékenység, hobby tölt fel igazán. Ezzel a képpel segítek Neked beazonosítani, hogy érzések, érzelmek szintjén kábé hol is van ez a flow-dolog.

Az emberek a flow-élményt Csíkszentmihályi szerint a következőktől kísérve tapasztalják meg:

  • az illető képességeivel összhangban lévő, egyértelmű célok
  • a tudat erős fókuszáltsága
  • az öntudatosság tudatos észlelésének feloldódása; az Én-tudat eltűnik(zen érzés).
  • az időérzékelés megszűnik
  • azonnali válasz a tevékenység alatt felmerülő jelzésekre (visszacsatol)
  • egyensúly az egyén képességei és a feladat nehézsége közt (a feladat nem túl könnyű, de nem is túl nehéz, éppen jó)
  • a szituáció feletti kontroll föladása - nem fél a menet alakulásától, a jelen a lényeg
  • a tevékenység belülről jutalmaz, siker élmény, ezért nem megterhelő
  • az illető teljesen elmerül abban, amit csinál, azonosul vele.

A flow-élményhez nem szükséges mindegyik jellemzőnek teljesülnie. Zenészek, sportolók tipikusan átélhetik a flow-t a munkájuk során, de szoftverfejlesztők és részvénytőzsdei kereskedők is számot adtak már a jelenségről. Emellett a több keleti vallás által is tanított "egységérzés", azaz az univerzummal való eggyé válás érzése is legalábbis roppant közeli rokona a Csíkszentmihályi által flow-ként leírt állapotnak.

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus ezt írta:
"Amikor folyóparton ülünk, és figyeljük az elhaladó vizet, megláthatjuk a flow szépségét működés közben. A víz természetesen áramlik és mozog, biztos irányba. Energiája, ereje, bizonyossága van, ebből a kombinációból nyugalom és a világgal való egység érzete árad. A legjobb pillanatok általában akkor következnek be, amikor egy ember teste és tudata önként vállalt erőfeszítésben végső határáig megfeszült, hogy valami nehezet és érdemlegeset alkosson."


AMIKOR NINCS JELEN A FLOW...

Sokan azért veszítik el szabadságukat és válnak tússzá, mert nem élvezik azokat a dolgokat, amelyeket meg kell tenniük. A sportolóknak, zenészeknek, jó vezetőknek meg kell tenniük azokat a dolgokat, amelyeket talán nem szeretnek, de arra trenírozzák magukat, hogy élvezzék azt, ami ahhoz szükséges, hogy elérjék végleges céljukat. A különböző foglalkozásokat kutatva Csíkszentmihályi felfedezte, hogy amikor az emberek optimális vagy csúcsteljesítményt nyújtanak, megfeledkeznek magukról, az időről, a gondokról. Megjegyzi, hogy ezt a flow-t sokan félreértelmezik egyfajta transzállapotként, és a passzív szabadidős tevékenységeknél is keresik. "A legtöbben annyira várják, hogy otthon lehessenek és lazítsanak. Aztán hazaérnek, és nem tudják, mit csináljanak. Nincs előttük nehézség, ezért a TV előtt ülnek és depressziósak". Forrás: wikipédia


Itt jegyeznék meg 2 dolgot edzőként, coachként a flow-állapottal kapcsolatban:

Az egyik, hogy a fitneszben tökéletesen megélheted, gyakorolhatod a flow-t, nem véletlen, hogy aki egyszer ráérez a saját mozgásformájára, az (a kezdeti edzetlenség leküzdése után) mozgás-függő lesz! Én edzőként mindig azt tanácsolom, hogy az életmódváltást kezdjük egy olyan sport megtalálásával, amely elvisz a flow-ba! Ezzel garantálhatod magadnak, hogy biztosan a fitt életúton maradsz (egyébiránt a torna mindig a fogyás kínkeserves eszköze marad...)

A másik személyes megjegyzésem, hogy nekem óriási szerencsém van (vagy ez is talán a 18 éves korom óta tartó tudatos önismereti munka eredménye?...), mert tudatában vagyok, mikor milyen mértékben, milyen formában van jelen a flow az életemben - hálistennek a munkámban szinte naponta, a sport által szintén (aerobik!!!:)), a szabadidőmben pedig a rajzolás visz el... Egyszóval nem hébe-hóba találkozom vele, hanem tudatosan teszek érte, és ezért sosem, még a mélyebb gödrökben sem estem soha igazán mély depresszióba. Fontos: a munkában a hasznosság és alkotás érzése elengedhetelen, ezért coavchként azt javaslom, hogy ha munka fronton nem tapasztalod az érzést, gondold újra a céljaidat! (Az alábbi kép és ez a bejegyzés segíthet)


Szóval gondoljuk át, hol és miként élhetjük meg az érzések királynőjét! Fogadjuk meg, hogy az új évben teszünk azért, hogy ez a felemelő, gyógyító érzés belépjen (tartósan) az életünkbe!!:) Coachként és fitnesz edzőként szívesen segítek Neked!

Hámori Blanka

edző, coach