Fitnesz 50 felett

2020.09.24

Nemrég osztottam meg egy bejegyzést Ernestine Shepherdről, a világ legidősebb profi testépítőjéről, aki 80 évesen is ragyogóan néz ki. Persze a legtöbb idős nő (és persze férfi is) már nem tör versenyzői babérokra ebben a korban, és véleményem szerint ez így van rendjén. De attól még fitt, energikus életmódot bárki folytathat! Természetesen 60 felett kicsit más paraméterek lesznek fontosak...


Mi történik 50 felett?


Oké, ma már 50 évesen is nézhetünk ki ragyogóan, élhetünk aktív és minőségi életet, de ne feledjük, hogy az emberi szervezet 50 fele elkezdi a "leépüléses folyamatokat": változunk  hormonálisan, izomtömegben, csontsűrűségben, stb. Változik a közérzetük is, a terhelhetőségünk.


Hogyan jelenik meg a fitnesz a klimax idején, és ehhez kapcsolva: csontritkulás esetén??

Azt hiszem, nem kell hosszan ecsetelni, hogy a mozgás javítja a közérzetet. Ez pedig a változókorral fellépő hőhullámok, izzadás, hangulatingadozások, gyengeség érzet esetén fokozott jelentőséggel bír! Az edzés legyen rendszeres, de könnyed, nem megerőltető. PL. napi egy óra gyaloglás, torna.


Az ösztrogéntermelés csökkenésével sok esetben csontritkulás jár. Erre azonban egy rakással rátesz a mozgásszegény életmód és a kalcium-szegény táplálkozás! Ezekre tehát figyeljünk, az utóbbira fokozottan, hiszen ez étrend változással is járhat. A kalcium felszívódásához más ásványi anyagok, vitaminok szükségesek, így valóban színes étrendre, és kiegészítő készítményekre is szükség van!

Az edzés segít a kalcium csontokba való beépülését, tehát könnyed erősítő tréninget is végezhetünk: erről beszéljünk orvossal, gyógytornásszal, edzővel. Ez általában nem megerőltető, kondíciónak megfelelő edzésforma / -adag kell hogy legyen, amennyiben kezdődő csontritkulásról beszélünk. A súlyosabb fokú csontritkulás esetén már mérsékelt terhelésre van szükség, szigorúan orvosi javaslat alapján!

Általában elmondható, hogy idősebb korban a kellemes elfáradás jelenti a határt az edzésben. A rendszeres mozgással lassítjuk az izomsejtek leépülését, a szív és érrendszer teljesítőképességének csökkenését, a szervezet ellenállóbbá válik!

Tipp: egy csomó fitneszterem, de egyébként művelődési házak, klubok is vannak, ahol senior-tornát, közös nordic walkingozást vagy más csoportos edzést szerveznek az időseknek ingyen vagy minimális összegért, szakember vezetésével! Nézz utána, hol van a közeledben ilyen! 


Algákkal az egészségért!


A belső táplálás nélkül a sport sem ér sokat!

Az IMUNEX 5 fél alga keveréke, ezek egyike kifejezetten a szerves kálcium tartalmáról híres, de a többi 4 algafaj szuperképességeire is érdemes egy pillantást vetni: 


SPIRULINA PLATENSIS

A Spirulina Platensis melyet a WHO "szupertápláléknak" minősített, több mint 4000 vitális anyagot tartalmaz, a legmagasabb biológiai hasznosulással! Megtalálhatók benne, az emberi szervezet számára szükséges nélkülözhetetlen vitálanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak, zsírsavak, a legszélesebb spektrumban.

LITHOTHAMNIUM CORALLIOIDES

A Lithothamnium alga jelentősége, az igen magas kalcium-tartalmában rejlik! Több mint egyharmada szerves kötésű kalcium, mely az emberi szervezetben 90%-ban fel tud szívódni.

CHLORELLA VULGARIS

A legintenzívebb sejttisztítás: a Chlorella egy "méregmágnes", képes megfosztani a sejteket a káros anyagoktól és lerakódásoktól. Nehézfém-kivezető képessége egyedülálló. Méregtelenítés után a vesénk és májunk jobban képes ellátni a feladatait. Rosttartalmának köszönhetően az anyagcserénk is felgyorsul.

HAEMATOOCCUS PLUVIALIS: ASZTAXANTHIN 

Haematooccus Pluvialisban található asztaxantin, a világ legerősebb antioxidánsaként vált ismertté. Rendkívül hatékonyan védi a szervezetet és nem válik pro-oxidatívvá! Áthatol a vér-agy gáton, illetve a vér-retina gáton is, azaz képes jótékonyan felhalmozódni az agyban és a szemekben.

BARNA ALGA

A hormontermeléshez a pajzsmirigynek jó minőségű, szerves jódra van szüksége. A barna alga természetes, szerves jódot biztosít. Ha nem áll rendelkezésre elegendő szerves jód, akkor a pajzsmirigy működése zavart szenved. A kelp segít a pajzsmirigyhormonok termelésében, az anyagcsere szabályozásában, illetve hozzájárulhat a haj, a bőr és a köröm egészségének megőrzéséhez. A jód rendkívül fontos a testünk számára, a sugárzásokkal szembeni védekezéshez. Hámori Blanka

edző és coach