Fekvőtámasz minden mennyiségben

2021.01.05

A fekvőtámasz a gyakorlatok királya, egy igazi aduász, szinte az egész testet megmozgatja egyetlen mozdulatsorral: a mellizmokat egyértelműen, a tricepszet szintén, a has és hátizmok folyamatosan feszesek, statikusan dolgoznak, és ha nincs lent a térded: ugyanígy a láb és farizmok is tartanak. 

A fekvőtámaszt tehát érdemes bevenni az edzésbe - gondolj bele, hogy néhány (akár női!) fekvőtől milyen izomláz lesz a mellizomban, míg akár naphosszat is tárogathatsz az 1-2 kilós súllyal minden nagyobb hatás nélkül... Tehát a fekvőt mindig vond be az edzésedbe, még akkor is, ha csak otthon tornázol! Figyelj oda a helyes testtartásra (a nyak folytatása a gerincnek: "deszkapóz", feszes a has, nem toljuk ki a medencét, és nem is ejtjük be), és a helyes légzésre (kar nyújtásánál fújjuk a levegőt, leengedésnél beszívjuk.) Eleinte a széles tenyértámaszt válaszd: a vállszélességnél szélesebben helyezkedik el a tenyér a talajon, az újak előre néznek, a könyök kifelé halad. 


Változatos

Fekvőzni lehet nagy változatosan, például a lábtartást változtatva: tedd emelvényre, zárd, vagy nyisd terpeszbe, esetleg emeld meg az egyik lábadat. Ha jól megy, variálhatod a kéztartásokat, ugyanis ettől függően más és más izomcsoportokat kapcsolhatsz be a gyakorlatba! Lásd a képen: 


Anyukáknak

Ezt nyugodtan tedd meg aakár anyukaként, szoptatás alatt is: a mellizmok megdolgoztatása ugyanis nem árt a tejtermelésnek, épp ellenkezőleg!! Néhány hét női (térdelő) fekvőtámasz végzés után próbáld meg a teljes fekvőtámasz végzését: lehet, hogy eleinte csak 1 db fog menni - ezután folytathatod a nőivel az edzést, és következő alkalommal már próbálkozhatsz eggyel több rendes fekvővel... 


KÉRDÉSED VAN? FORDULJ HOZZÁM BÁTRAN! :)

Hámori Blanka, edző, coach