Miért "farnehezek" mostanában a férfiak?!

2021.07.01

A férfias és nőies hízás típusokról őies hízás (genoid és android hízás) már többször írtam: míg a nők elsősorban comb-csípő-far tájékra híznak, addig a férfiak eleve kevésbé, de ha mégis, akkor ha stájékra raktároznak. Az elmúlt években viszont egyre több "farnehéz" vagyis "fenekesebb" férfit látunk, és most erre, az elhízással kapcsolatos dologra gondolok: 

... nem erre az izomépítős történetre: 


1. OK: Hormonok a háttérben!

Általánosságban elmondható, hogy ha felcserélődik a nőies és férfias hízás-jelleg, akkor nagy valószínűséggel hormonális problémára gyanakodhatunk. Vagyis ha a férfihormon aktivitása növekszik, akkor jelentkezik akár nőknél is a hasra hízás, az arcra hízás, sőt, paradox módon a mellre hízás jelensége is. És amennyiben a nőihormon-termelés fokozódik akkor kezdünk raktározni fenékre, csípőre, combra.

De ennek a hormonális változásnak mi lehet az oka? 

Tehát a hormontermelésében, -egyensúlyban fellépett zavar lehet az egyik ok, a kutatók szerint ennek pedig legyakoribb oka egy környezeti hatás, méghozzá az ivóvíz minősége, pontosabban a csapvízbe jutó hormonok. 

Az egyik fő probléma az, hogy az élővizekbe (természetbe) kijutó, ott felhalmozódó, és idővel a csapvízben is kimutatható szintetikus gyógyszermaradványok már ebben a ng/L koncentrációban változásokat idézhetnek elő az emberi szervezetben, illetve az egyébként stabil ökoszisztémákban. Beépülnek a táplálkozási láncokba, megzavarják a természetes anyagforgalmat (pl. zsíranyagcserét), illetve az életközösségek és az egyes fajok természetes (pl. szaporodási) viselkedését.

Ezeket a szintetikus hatóanyagokat hatásuk alapján három fő csoportba sorolhatjuk: toxikus hatásúak (pl. zsíranyagcsere-szabályozók, béta-blokkolók, fájdalomcsillapítók, pszichoaktív hatóanyagok, kontrasztanyagok, citosztatikumok), rezisztencia kialakulását előidézők (pl. antibiotikumok) és a hormonműködést zavaró, úgynevezett endokrin diszruptorok (pl. szteroid típusú fogamzásgátlók)
Forrás

2. OK: Genetika

Genetikag a fenekünk formája elsősorban az izomzaton (luteus maximus, gluteus medius, and gluteus minimus muscles), és zsírsejtek elhelyezkedésén és számán múlik. Mindkettőt örökletesen hozzuk. Egyébként a zsírsejtjeink életünk során számukban nem, de térfogatukban elméletileg a végtelenségig tudnak nőni. 


3. Rossz tartás és/vagy nagy has

Akár a megnövekedett hasi elhízás miatt, akár más okból kifolyólag az ágyéki lordózis megnőhet, és így a fenék optikailag nagyobbnak tűnik. Hormon egyensúlyteszt, gyógytornász, edző, szűrt víz, mozgás és megfelelő táplálkozás segíthet benne, hogy a megfelelő testsúlyt és testösszetételt alakítsd ki!

Még több fitness és coaching >>>