Edzés COVID után

2021.04.07

Hogy hogyan eddzünk a COVID után, leginkább attól függ, hogy mennyire súlyosan érintett minket a betegség. A visszatérésnél pedig a kulcsszó a kíméletesség, fokozatosság lesz. Az alábbi észrevételeket nem saját tapasztalatból, hanem a vendégeim és edző kollégáim tapasztalataiból szedtem össze. Alapvetően olyanoknak szól, akik "megúszták" a koronás tüneteket egy pár napos, influenza szerű rosszul léttel. FONTOS: az edzések megkezdése előtt konzultálj orvosoddal!

"A fertőzés lefolyását tekintve több csoportot is megkülönböztet a szakirodalom:

  • Tünetmentesség
  • Enyhe/mérsékelt lefolyás
  • Súlyos lefolyás

A szövődmények leggyakrabban a súlyos betegeknél alakul ki, akik már kórházi ellátásra, gyakran oxigénre is szorulnak. Azonban akár a tünetmentesség, vagy enyhe-mérsékelt tünetek után is kialakulhatnak szervi elváltozások, ezért mindenképpen kellő odafigyeléssel, fokozatosan szabad csak visszatérni a korábbi életritmushoz."  - állítja a Sportorvosi Központ.


Azok a vendégeim, akik vírus enyhe / mérsékelt lefolyását tapasztalták meg, állítják, hogy hetekkel később is küzdöttek a következő tünetekkel:

  • extrém fáradékonyság, 
  • mellkasi fájdalom, légzési nehézségek tüneteivel,
  • ödémásodás, talp és boka fájdalom.


Mivel az én vendégeim és az általam kérdezett edzők, és vendégeik is rendszeresen sportoltak, így azt tudjuk mondani, hogy ők nem elkezdték, hanem visszatértek a rendszeres sporthoz!!


  • Volt aki a 2 hét letelte után első lépésként rövid sétát iktatott be. "Fél órát sétáltunk, vagyis inkább vánszorogtam, de borzasztóan elfáradtam." - nyilatkozta egyik vendégem.

  • Az edzettebbeknél már 1 héttel később jól esett a laza kardió vagy átmozgató torna, otthon. "Súlyt nem használtam, lassan végeztem a gyakorlatokat, mégis annyira megizzadtam, mintha 1 órát ugráltam volna."- mondta egyikük. 

  • Az első séta után jellemzően a kis fulladás, talp fájdalom, fáradtság jellemző, ilyenkor a gyakori megállás, pihenés segített. Aki viszont edzettebb, az már a betegséget követő 2.-3. hétben visszatért a könnyített erősítő edzésekhez. 

  • Az edzések során a visszatérés első heteiben a nehezebb légvétel, elfáradás, kisebb teljesítmény volt a jellemző, nagyobb pihenő idők kellettek a sorozatok közt.  (Egyébként többen is mondták, hogy hetekig kellett a délutáni alvás.) "Szép lassan, 3-4 hét alatt állt vissza az, hogy a korábbi edzéseimet bírom, jól is esik." - mondta egy női vendégem.


Még egyszer hangsúlyozom, hogy ezek a vendégek korábban is mozogtak, jó immunrendszerrel és kondícióval bírtak, 30-40 év között vannak. 

Mindenkinek kellemes sportolást kívánok!


ONLINE PROGRAMOK, EDZÉSEK, COACHING >>>