Édesítőszerek A-Z

2018.03.11

Manapság egyre több készítményben találkozhatunk az édesítőszerekkel önállóan, vagy cukorral kombinálva. Mivel a "light" termékek köre is egyre bővül, úgy gondolom jó tisztában lenni a különböző édesítőszerek főbb tulajdonságaival, ezért készítettem egy összefoglalót azokról az édesítőszerekről, melyekkel gyakran találkozhatunk az egyes készítmények összetevői között. Te tudod, mi a különbség a stevia, az aspartam, a sacharin között?? Miből és mennyit érdemes / szabad fogyasztani, hogy ne járj  rosszabbul, mintha cukrot ennél?Az édesítőszerekkel főleg a diabetikus, vagy kalóriaszegény, "light"  készítményekben találkozhatunk. Előfordulhatnak önálllóan, illetve a cukorral kombinálva a csökkentett cukortartalmú készítményekben.

Két csoportjukat különböztethetjük meg. A természetes eredetű készítmények az ún. cukorpótlók, melyek tartalmaznak kalóriát valamint szénhidrátot. Másik csoportjuk a mesterséges édesítőszerek, melyek kalóriát és szénhidrátot nem tartalmaznak. A diabetikus készítményeket többnyire a növényi eredetű cukorpótlókkal, cukoralkoholokkal édesítik, ezért túlsúly vagy elhízás esetén ezen készítmények fogyasztása ritkán, kis mennyiségben javasolt. Fogyókúra idején inkább a mesterséges édesítőszerekkel készített termékek köréből válasszunk!

1. Növényi eredetű cukorpótlók, cukoralkoholok
Közös jellemzőjük, hogy van kalória tartalmuk, emiatt túlsúly, fogyókúra esetén első sorban nem ezek javasoltak. Vannak azonban olyan ételek, készítmények, melyeknél nemcsak az édes íz, hanem a cukor tömege is nélkülözhetetlen. Ezekben az esetekben lehet helyettesíteni a cukrot cukorpótlókkal. Legelterjedtebb a gyümölcscukor valamint a szorbit, azonban egyre több xilittel és eritrittel édesített készítmény kapható.

Gyümölcscukor (fruktóz)
A fruktóz a legédesebb ízű cukor, ezért ugyanolyan édes íz eléréséhez a répacukor mennyiségének a felét is elegendő az ételbe tenni. Ezáltal csökkenthető a kalória,- és szénhidrát bevitel. Hátránya, hogy emeli a trigliceridszintet, azonban a vércukorszintet elhúzódóan emeli, így fogyasztásával elkerülhetőek a nagy vércukor ingadozások. Cukorbetegek számára a napi ajánlott mennyisége maximum 50 gramm. Természetes
formában a zöldségek, főzelékfélék valamint a gyümölcsök tartalmazzák.

Stevia
A Dél-Amerikában található növény kivonatából készített édesítőszer kalóriamentes, A és Cvitaminokat valamint ásványi anyagokat is tartalmaz. Alkalmas sütésre és főzésre, azonban érdemes megjegyezni, hogy lassítja a kelesztési folyamatot. Többféle formában is forgalmazzák, hátránya, hogy viszonylag drága. Laktózintoleranciás betegeknek érdemes figyelni arra, hogy forgalmaznak laktóztartalmú valamint laktózmentes stevia alapú édesítőszereket is.

Szorbit (cukoralkohol)
A szervezetben lassan alakul át glükozzá, így a steviához hasonlóan elhúzódóan emeli a vércukor szintet. Nagy mennyiségben  gyomorpanaszokat, hasmenést okozhat. Cukorbetegeknek a javasolt napi mennyiség 30-50 gramm, melyet bele kell számolni a napi szénhidrát mennyiségbe.

Xilit (cukoralkohol)
Nyírfacukor néven is ismert cukorpótló, azonban a nevével ellentétben kukoricarostból állítják elő. A cukorhoz képest 50%-kal kevesebb szénhidrátot, valamint kb. 40%-kal kevesebb energiát tartalmaz. Glikémiás indexe alacsony, lassan szívódik fel. Hemicellulózt tartalmazó növényi rostból állítják elő, emiatt fogyasztása fokozza a teltségérzetet.

Eritrit (cukoralkohol)
Glikémiás indexe nulla, ezért nem emeli a vércukorszintet. Ez a legújabb cukorhelyettesítő, jól használható sütemények, édesipari termékek édesítésére. 

2. Mesterséges édesítőszerek
Közös jellemzőjük, hogy nem tartalmaznak kalóriát (kivéve az aszpartám, mely
elhanyagolható mennyiségben, grammonként 3,5 kcal-át tartalmaz), valamint biológiai értékkel sem számolhatunk esetükben. Elsősorban a cukorbetegek számára készült termékekben alkalmazzák, de jól beilleszthetőek a kalóriaszegény, szénhidrátszegény diétákba is.

Aceszulfám- K (E950)
A cukornál (szacharóznál) kb. 200-szor édesebb fehér színű kristályos anyag. Hőre nem bomlik, főzésnél, sütésnél édesítő ereje nem csökken, a szervezetben nem tud lebomlani, változatlan formában ürül a bélrendszeren keresztül. Sokan elzárkóznak fogyasztása elől mesterséges eredete miatt, azonban a napi megengedett mennyiség bevitele mellett eddig még
nem mutattak ki egészségkárosító hatást. A napi megengedett beviteli mennyisége testsúly kilogrammonként 9 milligramm.

Aszpartam (E951)
Az egyetlen mesterséges édesítőszer, amely a szervezetben metabolizálódik, grammonként kb. 3,5kcal energiát tartalmaz. Az aceszulfám-K-hoz hasonlóan a cukorhoz (szacharózhoz) képest édesítőereje kb. 200-szoros. Mellékíze nincsen, viszont gyenge a hőálló képessége, hő valamint fény hatására
veszít édesítő erejéből. Emiatt főzésre, sütésre nem alkalmas. Főleg édesítő tablettákban, italok valamint különböző konzervek, rágógumik édesítésére használják. Fontos megjegyezni, hogy fenil-alanint tartalmaz, emiatt PKU esetén fogyasztása tilos. Azoknál a  termékekeknél, melyeket aszpartámmal édesítenek a "fenil-alanin forrást tartalmaz" felirattal figyelmeztetnek jelenlétére. Érdekessége, hogy a legtöbbet vitatott édesítőszer daganatkeltő hatásával kapcsolatban. Megengedett napi beviteli mennyisége testsúly kilogrammonként 40 milligramm.

Ciklamát (E952)
Önállóan, valamint szacharinnal kombinálva is használják, utóbbi esetben a szacharin mellékízének elfedése végett. A cukortól kb. 30-szor édesebb, hőstabil édesítőszer, főzésre illetve sütésre alkalmas. Az USA-ban tilos használata, azonban mintegy 50 országban (köztük Magyarországon is) engedélyezett adalékanyag. Megengedett napi beviteli mennyisége 7 milligramm testsúly kilogrammonként.

Szacharin (E954)
Jelenleg a legbiztonságosabbnak tartott édesítőszer. Hátránya, hogy kesernyés utóíze van, kalóriát azonban nem tartalmaz. A napi megengedett beviteli mennyisége 2,5 milligramm testúly kilogrammonként.

Szukralóz (E955)
A cukornál 400-800-szor édesebb szintetikus vegyület. Répacukorból állítják elő, nincs utóíze, hőstabil, energiamentes édesítőszer. Kis mennyiségben metabolizálódik a szervezetben, többnyire változatlan formában ürül a bélrendszeren át. Elfogadott napi mennyisége 15 mg testsúly  kilogrammonként.


Vendégszerző: Szántó Diána, dietetikus

Szántó Diána
dietetikus
2017-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, Dietetika szakon. Még ebben az évben kezdtem dolgozni a Budai Irgalmasrendi Kórházban, ahol jelenleg két osztály dietetikai feladatait látom el. Mindennapi munkám során azt tapasztalom, hogy a különböző táplálékallergiák- és intoleranciák egyre szélesebb körben érintik a lakosságot, hasonlóan a 2-es típusú cukorbetegséghez és az elhízáshoz. Éppen ezért örömmel segítek a cukorbetegeknek, fogyni  vágyóknak, valamint mindenkinek, aki szeretne egészségesen, tudatosan táplálkozni.
A divatdiétákban és csodaszerekben nem hiszek, ellenben a  kiegyensúlyozott, egészséges életmódban annál inkább.
Hiszem, hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.

Amennyiben felkeltettem érdeklődésed, keress bátran az alábbi elérhetőségek valamelyikén!
Email: szantodiana.dietetikus@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/diana.szanto2