Coaching ülések: mi történik ott?

2024.01.05

Gyakran találkozom azzal a gondolattal, hogy a coaching valamiféle megfoghatatlan szakma, valamiféle okoskodós életmód tanácsadás, pedig erről szó sincs! 

A coachingban éppúgy konkrét koncepció mentén és konkrét módszerekkel haladunk, mint ahogy mondjuk a fitnesz edzővel az életmódváltásban haladsz, vagy a lakberendezővel a felújítási munkálatokban. Vannak módszerek, folyamatok, kérdezéstechnikák, gyakorlatok, melyeket a coach azért tanult meg, hogy végig vigyen egy stratégia kiépítésén a célod felé.

A coach eredetileg edzőt jelent, és ehhez a szakmához is hasonlít a legjobban: célkitűzéssel, felméréssel, mérföldkőterv felállításával indítunk, majd lépésről lépésre, megfelelő támogatással (lásd lejjebb) haladsz az úton a kívánt eredményig, legyen az munkahely váltás, valamilyen életterület megváltoztatása, vagy kapcsolatok rendezése. 

A coaching nem szaktanácsadás, vagyis akármilyen kérdéssel (akár karrier építés) érkezel, nem az adott szakmai kérdéseket vesszük át, hanem magát a folyamatot igyekszünk beindítani: például az akadályok és erőforrások áttekintésével, életterületek áttekintésével, kapcsolati háló modellezésével, konfliktushelyzet átbeszélésével, belső programok feltérképezésével. 

A coaching lehet üzleti (business) vagy életviteli (life) coaching, de ezen belül is sokféle specializáció van, attól függően, hogy a coach milyen területen érez igazán nagy elhívást - én például az életmód váltást, érzelmi evést és túlsúly problémákat, a női szerepek (főleg anyaság) és karrier balanszba kerülését érzem valódi területemnek. 

A coachingban nem konkrét tanácsot kapsz, ez inkább partneri támogatáshoz hasonlít, ahol elsősorban jól felépített beszélgetéssel, inspiráló gyakorlatokkal a saját válaszok és megoldások fellelését segíti a coach - vagyis az ügyfél (coachie) korábban nem ismert belső energiaforrásokra és új szemléletre is szert tesz, miközben halad a folyamatban. 

A coaching nem terápia, de rendkívüli a személyiségfejlesztő hatása, hiszen új látásmódra és énképre tehetünk szert, a felismerésre és tapasztalatra, hogy felelősek vagyunk a saját sorsunkért, és hogy a kezdeményező készségünk és elkötelezettségünk minden eredmény előfeltétele. 


Mi történik a coaching üléseken? 

Az első alkalommal körvonalazzuk, hogy milyen élethelyzetben vagy, milyen problémákkal küzdesz, mi az, amiben igazán változásra számítasz. A megfelelő start-módszerrel máris felállítjuk az első közös célt és szimbolikusan szerződünk rá, hogy ezen az "ügyön" a következő meghatározott időben, közösen dolgozunk. 

A továbbiakban heti 1x vagy kéthetente 1x találkozunk, és felépített beszélgetéssel, játékos gyakorlatokkal (kártyás, rajzolós, elmozdulással járó gyakorlatokkal) körbejárjuk a célt, az erőforrásaid, az akadályokat és félelmeket, az ügyünket érintő egyéb témákat (például kapcsolati hálót és konfliktusokat, korábbi tapasztalatokat esetleg kudarcokat, mintázatokat, belső programokat, stb.) 

Az ülések közt mindig 1 vállalást kell teljesítened, ez egyfajta házifeladat, de nem én adom, hanem közösen választjuk ki - sokszor írásbeli, vagy konkrét lépés az "ügyben", akár egy telefonhívás vagy valamilyen más konkrétum, esetleg valaminek a gyakorlása... Ez fontos része a folyamatnak, hiszen a csoda sokszor nem is az ülésen, hanem a 2 ülés közt történik" - ahogy a mesterem mondta. 

A meghatározott idő közeledtével megnézzük, hogy hol tartunk a folyamatban, elégedettek vagyunk-e, változtatnunk kell-e a tempón, esetleg tovább foglalkozni a meghatározott céllal vagy esetleg lezártnak tekinthetjük, mert célba értünk. 


Várlak szeretettel: https://www.hamoriblanka.hu/egyeni-folyamatok/