Azt a részed fejleszd, ami...

2021.08.12

Olvasd el ezt a kis történetet a csattanóval és tanulsággal együtt! Neked mit jelenthet ez a sztori (ami amúgy megtörtént eset!), mi jutott róla eszedbe a saját életed kapcsán? 

Az alábbi sztorit a Tiborublog tudományos oldalról szedtem és egy az egyben szeretném neked most itt közölni, majd pedig saját kommentjeimet is hozzáfűzni... Szóval:

"Az első illusztráción a második világháborús, bázisaikra visszatért amerikai repülőgépeket ért német légvédelmi találatok statisztikai megoszlása látható. 

A jenki hadvezetés ugyanis megbízta a Center for Naval Analyses (CNA) nevű, főként matematikusokból álló kutatócsoportot, hogy vizsgálják meg a sérülten visszatért bombázókat és tegyenek javaslatot, hogy mely részeket kell páncélzattal megerősíteni a veszteségek csökkentése érdekében.Több száz, bevetésről hazatért B-29 Superfortress (jav: B-17 Flying Fortress) tanulmányozása után a kutatók megrajzolták ezt az ábrát, majd első körben azt javasolták a tábornokoknak, hogy azokat a részeket erősítsék meg, ahol a találatok a legsűrűbbek. 

Ez első megközelítésben logikusnak is tűnt. 

Aztán jelentkezett egy Wald Ábrahám nevű, kolozsvári születésű matematikus, aki akkor már az USA-ban tanított a Columbia Egyetemen (családja jelentős részét akkor már elhurcolták koncentrációs táborokba). 

Wald felhívta a katonai illetékesek figyelmét, hogy a CNA téved: a repülőgépeknek pont azokat a részeit kell megerősíteni, amelyek az ábrán NEM kaptak találatot (második illusztráció a kék körökkel). 

A kolozsvári tudós zseniális magyarázata szerint egy repülőgép statisztikailag a teljes felületén kap találatot, de azok a gépek, amelyeket megvizsgáltak, sikeresen visszatértek, míg azok, amelyek lezuhantak, valószínűsíthetően a többi, látszólag sértetlen részeken kapták a német légvédelem találatait, s ezek nyomai a hazatért gépeken értelemszerűen nem láthatóak. 

Vagyis a legsérülékenyebb, legveszélyeztetettebb részek pont azok, ahol a megvizsgált gépeken nincs (vagy nagyon kevés) lövésnyom látható.

Wald javaslata számos amerikai gépet és ezek személyzetét mentette meg a háború hátralevő részében.

Az eredeti téves következtetést és az ehhez kapcsolódó érvelési hibát a pszichológia úgy nevezi, hogy túlélési torzítás (angolul: survivor bias) és azt jelenti, hogy hiányos alapinformációkra támaszkodva gyakran csak a sikeres példákra fókuszálunk, a kudarcokra nem, s ebből téves (olykor végzetes) következtetéseket vonunk le.Mindannyian elkövettük már ezt a hibát, csak talán nem tudtuk, hogy ilyen szép neve van."

Forrás: TiborublogAz önismeret és a fitnesz tekintetében ez a sztori arra világíthat rá, hogy mindannyiunknak vannak 

  • vakfoltjai, 
  • szűrőrendszerei, 
  • hiedelmei 
  • és téves következtetései. 

Sok esetben ezek miatt nem tudunk fejlődni, és haladni. Egyszerűen mi magunk nem látjuk meg mik a VALÓBAN fejlesztendő területek - ezért nem rossz, ha valaki rávilágít ezekre a téves következtetésekre, rossz irányokra. Rengeteg ilyen példát látok edzés és belső fejlődés tekintetében is. 


Persze magadnak is felteheted a kérdést?

- Mi lenne, ha ezt másképp gondolnám? 

- Mi van, ha ennek valójában az ellenkezője igaz?

- Ha ezt egy picit elengedném, hogyan gondolkodnék erről? 


A külső segítség viszont tökéletes megoldás, hogy éveket spórolj a tévutakon való bóklászásból! Haladj, fejlődj! Válaszd a programjaimat most >>>


Fitnesz és Coaching programok, szolgáltatások, termékek