Az étel emlékeztet: 2 film erről

2021.04.06

Az elmúlt héten 2 filmet is láttam, amikben pontosan arról volt szó, hogy az evés TÖBB, mint tápanyag felvétel. Ez nagyon is fitnesz téma, mert ennek a ténynek nagyon is köze van a diétádhoz, és az alakodhoz!

L'ecsó

Az első film egy mesefilm: a L'ecsó, mely kulcsjelenetében a híres ételkritikus látogat el főhőseink párizsi éttermében, akik - teljesen mellőzve az eleganciát és az elvárásokat - lecsót szolgálnak fel. A hírhedt és kőszívű kritikus először fitymálva a szájához emeli az ételt, majd megkóstolván visszarepül a múltba: gondolatban-érzelmekben újra kisfiúként áll édesanyja mellett a konyhában, és boldogan kanalazza az olcsó ételt. Mondanom sem kell, hogy a véleményezés pozitív, nagy a boldogság és az öröm. Kulcs: az étel érzelmeket ébresztett benne.


Az élet ízei

A Franciaországba vándorolt indiai család sarja, a tehetséges szakács fiú egészen a legmagasabb párizsi éttermekig jut el, ahol sztár séfként karriert épít. Valami mégis hiányzik: és hogy mi, az akkor tudatosul benne, mikor az elegáns konyhában, a séfek világának tetején, egy indiai kollégája otthonról hozott dobozolt étellel kínálja. A hazai, gyerekkori ízek természetesen a helyére terelik a szívét: ott a helye, ahol a szerettei vannak...


Étel = érzelmek

Mindkét filmben mindkét jelenet egészen elképesztően jól megvan csinálva, egyértelműen mindkét esetben ez a kulcsmomentum a filmben: ahogy szinte testet öltenek az ízek és érzelmek. Önmagáért beszélő 1-2 másodperc csak, de érzed, érted, tudod azt a legalapvetőbb tételt, hogy az ÉTEL EMLÉKEZTET (Ez a mondat egyébként Az élet ízeiben többször is elhangzik), és nem csupán tápanyag felvétel, és nemcsak új ingerek adására alkalmas...

És ez meg is válaszolja a kérdést, hogy miért vall kudarcot a diéták 90%-a?! Miért nem tudjuk elengedni a vajas kalácsot, a vasárnapi rántott husit, a karácsonyi bejglit, a szombat reggeli bundáskenyeret??

Fantasztikus ugyanakkor, hogy ami az alakformálásod szempontjából negatív tény (=nem tudom elengedni vagy nagyon nehezen, ezért nem tudok fogyni...) az ebben a 2 filmben nagyon szépen van ábrázolva, igazi csodaként, pozitívumként.

Mi a teendő?

A leginkább bevált módszer (ha néhány kiló ledobása a cél, és nem fitness modell versenyre készülsz), hogy

  • az el nem engedett (egészségtelenebb vagy hízlalóbb) ételeknél a gyakoriságra és mennyiségre figyeljünk, és ha fogyasztjuk is, húzzunk határt!
  • tudatosság: ismerjük fel, milyen szituációkban, milyen érzelmeket ad az adott íz (pl. megnyugvás), és gondoljuk át, nincs-e más megoldási technikánk a szituációra
  • igenis próbáljunk újdonságokat is beemelni: ugyanazt az ételt picit másképp készítve (=az íz marad vagy hasonló, de a tápérték kisebb, az adalékanyag mennyiség kevesebb...), például otthon készített zöldségchipsek a chips helyett, fitt palacsinta tojásfehérjéből és fehérjeporból a lisztes helyett...
  • illetve teljesen új ízeket is próbáljunk ki! :) Oké, pont arról van szó, hogy a régi ízt keressük - de ha tudatosítjuk, hogy az új íz lehet menőbb, fittebb, még jobb... akkor megnyílik előttünk a világ!