Az érzelmi evés (vagyis éhség) 8 fajtája

2020.11.16

Lukács Liza Az éhes lélek gyógyítása című könyvét legszívesebben minden kliensemnek kötelezővé tenném, nem véletlenül írtam itt a blogban is róla már korábban. Ugyan a könyv javarészt a túlevésről és a túlsúly problémájáról szól (és én is most e szemszögből írom majd az ajánlót), de tudni kell, hogy nem csak erről az evés zavarról van benne szó, hanem például a nem-evésről, az anorexiáról is! És persze a legfontosabb kérdést is feszegeti: MIÉRT??


Kulcslyuk Kiadó, Budapest 2015


Az írónő, aki egyébként klinikai szakpszichológusként az evés- és testkép zavarokra specializálódott, 8 féle lelki "éhséget" vagyis hiány-állapotot különböztet meg, melyekkel kapcsolatban az érzelmi evések felléphetnek. Azt eddig is tudtuk, hiszen a köznyelv is használja, hogy létezik unalom-evés, stressz-evés vagy bánat-evés, de ebből a könyvből kiderül: ennél jóval összetettebb és többféle lehet az evés & lélek kapcsolódása! Még én (ex-evés és -testképzavarosként) is találtam benne újdonságot, ahha-élményt, illetve sok összefüggést, amit akár a vendégeimre vonatkoztatva teljesen használhatónak érzek. Hadd tegyem hozzá, hogy ez a könyv gondolat-ébresztőnek, a megértés útján való elindulásnak tökéletes, de nem feltétlen elég a gyógyuláshoz! Ha valaki úgy érzi, hogy bizonyos dolgokkal elakadt vagy egyszerűen csak belefáradt, hogy egyedül oldjon meg mindent, akkor bátran kérjen segítséget! Egyébként én is tervezek majd a lélek és táplálkozás, valamint evés-zavarok témájában workshopot tartani (szakembereket meghívva), a későbbiekben - erről a VIP Facebook-csoportban írok majd ki infókat!

Íme tehát a 8 lelki éhség típus, melyet az írónő megkülönböztet:

1.INGER-ÉHSÉG

2. KAPCSOLAT-ÉHSÉG

3. ELISMERÉS-ÉHSÉG

4. SZEXUÁLIS ÉHSÉG

5. STRUKTURÁLÁSI ÉHSÉG

6. CSELEKVÉSI ÉHSÉG

7. PRODUKTIVITÁSI ÉHSÉG

8. SZERETET-ÉHSÉG


Látható tehát, hogy egyáltalán nem csak unalomból vagy bánatunkban tudunk többet enni, de egy komplexebb problémakörben (amelyben éveken vagy akár egy életen át is benne lehetünk!), napi szinten is használhatjuk "eszközként" az evést - akár jutalmazásként, akár inger-pótlásra, stb. Ez picit ijesztő gondolat tud lenni eleinte, de ha a felismerést elfogadás követi, akkor az utána következő egy megkönnyebbülés és változni akarás egy jobb útra vihet bennünket :)

AJÁNLOM A KÖNYVET, tiszta szívből! És ha érdekel a téma, akkor kövess, iratkozz fel, nézelődj, mert ebben a témában még jövök párszor! :)


Hámori Blanka

edző, coach