Apró lépéssel kezdeni a változást (20 ötlet)

2019.04.20

Tapasztalatom szerint a változás egyik legnehezebb része, hogy miután elhatároztuk magunkat a változtatásra, megtegyük nap mint nap az apró, sokszor unalmas kis lépéseket. Az elhatározás sokszor motivált, lendületes pillanat - szintén része a folyamatnak -, és nagyobb tetthez köthető (pl. diéta esetén elmegyünk egy naaaagy bevásárlásra, nagyobb összeget költünk egy dietetikusra/edzőre),
ezzel szemben a kis apró lépések naponta nem mindig motivált hangulatban találnak meg, sőt, néha kellemetlenek, mégis ezek összessége adja a sikert (pl. diéta esetén a napi ételkészítés, csomagolás, lemondások, kis mozgások...)
A lényeg, hogy megértsük, hogy az elefántot is csak falatonként lehet megenni, avagy sok lúd disznót győz és persze sok kicsi sokra megy alapon:

AZ EREDMÉNYT A KIS ERŐFESZÍTÉSEK ÖSSZESSÉGE ADJA!


Az apró lépésekben haladásról szól egyébként a "kai zen" filozófia is, melyről itt írok bővebben.

Azt javaslom, ha van egy konkrét célod (nem muszáj, hogy az alakoddal kapcsolatos legyen!), és túl nagy projektnek látod, vagy úgy érzed, olyan energia-befektetést kíván, amit nem tudsz teljesíteni (pl. fogyás esetén "Heti 5 edzés kéne, de ezt lehetetlen megoldani!" akkor ülj le egy

- papírral
- ceruzával
- nyugodt 15 percben
- és gyűjts össze 20 APRÓ!!! dolgot, ami már ma megtehetsz az ügyed érdekében. Ezután válassz ki belőle, max 1-2 dolgot, amit mától egy hétre NAPONTA vetsz be, és ezt egy csekk-listán pipálgasd is minden este!

Ezzel egyrészt 
1. teszel az ügyedért egy keveset
2. emlékezteted magad, hogy ez fontos a számodra
3. a csekk-listával követni tudod, hetente hány %-ban tettél az eredményért!

Íme 20 első lépés ötlet, amivel elkezdheted megvalósítani a célodat!

1. Minden reggel írd fel egy papírra az ügyedet, és vedd elő legalább 1x aznap!
2. Tedd az asztalodra az "emlékeztetődet", pl. egy kabalatáryat, ami az elért jobb életedre/állapotodra/helyzetre emlékeztet
3. Keress rá már ma 1, azaz egy olyan infóra a neten, ami segíthet az ügyed kivitelezésében
4. Találd ki, mi a legelső lépés, amit megtehetsz az ügyben és tedd meg. Pl. hívd fel azt a szakembert, akit régóta halogatsz!
5. Kérdezd meg a barátnőd/barátod/ismerősöd, aki az adott ügyben jártas, hogy mit tenne a helyedben
6. Írd le nagy betűkkel a nagy célt, és alá a rész-célokat (pl. 1 év múlva -30 kiló, félév múlva -15 kiló, 1 hónap múlva -3 kiló). Koncentrálj arra, hogy a legközelebbi rész célért mit kell tenned!
7. Sok kicsi sokra megy: ha nem tudod még, hogy iktass meg nagy teendőket (pl. 1,5 órás edzéseket), akkor tegyél pici lépéseket (pl. használd a lépcsőt lift helyett napi 1x)
8. Nézz meg naponta valami hasonló EREDMÉNYT a neten vagy a környezetedben, ami motivál.
9. Használd a séma-törést: csinálj valami szokatlant (nem kell, hogy a céloddal kapcsolatos legyen, pl. moss bal kézel fogat reggelente) - ezzel emlékezteted magad, hogy KÉPES vagy másképp csinálni dolgokat!
10. Kérdezz meg valakit a neten, arról, amit nem tudsz - ez egyszerű és gyors.
11. Használj csekk-listát, mindennap pipáld ki azt az apróságot, amit megtettél.
12. Ha több ötleted van a változtatásra, nyisd ki a naptárad, és minden héten csak EGY! szokáson változtass / egy teendőt tegyél meg!
13. Emlékeztesd magad egy olyan életeseményre, mikor más sikerült valamit alkotnod/elérned, és tedd ki jól látható helyre!
14. Készíts listát arról, hogy miben kéne NEKED változni, mit kéne megtanulni, megfejlődni a cél érdekében - vagyis mondjuk érzelmi evészet esetén a kalória-számlálás helyett lehet napi teendő, hogy emlékezteted magad a tükör előtt vagy egy listával, hogy "Szerethető vagyok!"
15. Készíts egy álom-térképet / álom-táblát, és naponta egészítsd ki valamivel!
16. Jelöld ki a LEGKELLEMETLENEBB feladatot, amit el kell végezned a célodért, és kezd mindennap ezzel. (A legkellemetlenebb feladat a "szikla, amit el kell gördítened az útból.")
17. Jelöld ki a legkellemetlenebb feladatot és gondold át, hogy megéri-e mindennap elvégezni ezt a célod érdekében. (Cél- és motiváció felülvizsgálat. Igen, látszólag ellentétes az előzővel, de mégsem.)
18. Találj szövetségeseket, kérd a segítségüket!
19. Találd meg a reális, elérhető, pozitív célodat, konkretizáld, amit el akarsz érni, és jelölj ki 1 olyan teendőt, amit mindig ébredés után azonnal elvégezhetsz ennek érdekében!
20. Gyűjtsd össze az összes célodat, és írj mindegyikhez 2-3 olyan érzelmet, amit ettől a céltól vársz! Vajon a legtöbbször felmerülő érzelem az, amit VALÓJÁBAN keresel? Mit tehetnél még (az életcélokon kívül), hogy megtaláld amit keresel?


A VIP-csoportom a Facebookon az a zárt csoport, ahová a tényleg tenni akarókat várom. Ezen a helyen mindig picit konkrétabb infókat, meg személyesebb jellegű posztokat osztok meg. Itt kötnek azok a blog-olvasók, vendégek és vásárolók, akik nemcsak 1x-1x fellángolnak egy infóért, hanem tényleg az életük szebbé tételén dolgoznak. A héten egy videót osztottam meg ebben a csoportban, az APRÓ LÉPÉSEKRŐL, csatlakozz és nézd meg!

Hámori Blanka

Coach, Fitnesz edző, Életmód tanácsadó