Alakformálás tinédzserkorban

2020.09.08

Sok anyukát érint a probléma: kamaszkorban lévő lánya/fia túlsúllyal küzd, szemmel láthatóan elégedetlen, bizonytalan, bosszús az adott helyzet miatt, rosszabb esetben teljesen magába fordul, vagy étkezési zavarokkal kezd küzdeni. A legfontosabb, hogy ne essünk kétségbe, hiszen kamaszkorban már megengedett az alakformálás, és az ésszerű diéta, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ha megtaláljuk az ideális mód az életmódváltásnak, akkor a siker garantált!


A gyakorlati háttér: a kamasz szeresse meg a mozgást!

Az ideális mód alatt elsősorban a gyakorlati megközelítést értem: milyen programmal jussunk el a célunkig? Szerintem a legelső szempont a szórakozás legyen! Amennyiben megtaláljuk azt a mozgásformát, ami igazán illik a kamasz személyiségéhez, szórakoztatja és kikapcsolja őt, már félig sikert arattunk! A tinédzserek épp eléggé le vannak terhelve (ahhoz képest, hogy látszólag sokszor semmit nem csinálnak : )) önmagukkal, a drámai változással, a rengeteg ingerrel, és a nagy kérdésekkel - felesleges még azt is a nyakába sózni, hogy fusson heti 4x, ha utál futni! Majd megszereti, ha javul az állóképessége, addig válasszon ő, mihez lenne kedve. Először talán ő maga sem tudja, de ha több mindent kipróbált, szép fokozatosan, felkeltheti valami az érdeklődését. Sok esetben a fiatal lányok az aerobik irányába indulnak el, a fiúk a bicikli, futás vagy konditerem felé, de ne hagyjuk figyelmen kívül a küzdősportokat, a csapatjátékokat sem. Ha biztosra akarunk menni és van rá keret, választhatunk egy jófej, profi, jó humorú (kamaszoknál nagyon fontos!) személyi edzőt a gyerek mellé, aki megalapozhatja a gyerek további hozzáállását a sporthoz! Ha a gyerek megfelelő mennyiségben és minőségben mozog heti 4 alkalommal, és a kajára is odafigyelünk, lehetetlen, hogy ne történjen változás!


A pszichés háttér: nyugalom. 

Mivel a kamaszok hajlamosak végletekben gondolkozni, fontosnak tartom, hogy igyekezzünk a nyugalom felé terelni őt. Ez alatt azt értem, hogy sem a cél, sem az eszköz tekintetében ne legyünk sürgetőek, és magabiztosan intsük őt is türelemre! Ne legyünk partnerek a drasztikus fogyókúrákban, hiszen ezek a legtöbb esetben nemcsak zsírból, de izomból is fogyasztanak - az izomveszteség pedig még nagyobb túlsúly kialakulásához vezet (lásd: jojó effektus.) Az étkezésben is maradjunk nyugodtak, következetesen: hosszútávon a "klasszikus" egészséges étkezés is eredményt fog hozni. Az sem mindegy, hogy az eredményeket vagy az esetleges eredménytelenséget hogyan kezeljük: örüljünk együtt a sikereknek, de nem rákérdezni, mennyit fogyott már! Az életmódváltó program nem egy egyszerű fogyókúra: az alakon kívül az akaraterőt, a kitartást, az önmegismerést, a tudatosságot, a következetességet is fejleszti! Ebben a harcban nem tisztünk kötelezni a gyereket a lépések betartására, csak a háttérben maradva biztatni őt. (Itt van nagyon fontos szerepe a fitneszanyuságnak: ha ismerjük az alakformálás nehézségeit, menetét, könnyebben és hitelesebben segíthetjük a gyereket - akár egy egyszerű beszélgetéssel. Mondjuk a közös edzésről hazafele sétálva : )


Az élettani háttér: vegyük figyelembe! 

Kamaszkorban a szervezet óriási változáson megy keresztül. A lágy szöveti elemek, a csontok és izmok erősödnek, fejleszthetőségük nő. 14 éves kor után akár erőfejlesztéssel (súlyzós edzések) is lehet próbálkozni, az állóképesség fejlesztése is kötelező (futás, bicikli, aerobik, úszás...)! Ebben a korban a lányokon már megjelent az ún. "bakfis-háj", a kerekedés, nőiesedés egyik első jegye. Ne görcsöljünk rajta, de ne is engedjük el a gyeplőt: az aktuális álláspont szerint az első 2 (más szakértők szerint első 4) életévünkben szaporodik a zsírsejtek száma, majd ez a folyamat megáll, és a 10-18. életévek között újra osztódásra képesek! Ez nagyon fontos információ, mert eszerint a kamaszkori elhízás során keletkezett új zsírsejtek nagyobb zsírtárolást tesznek lehetővé a későbbiekben!

A sok inger, fizikai és belső változás következtében a kamaszok aluszékonyak tudnak lenni - nehéz megtalálni az egyensúlyt, hogy mikor biztassuk mozgásra, mikor hagyjuk hosszan pihenni a kamaszt, de a rendszeres (azonos időpontban lévő) edzések segítenek a jobb alvásminőségben is. 

Nem vitás, hogy a tinédzserkorban kialakított hozzáállás a testünkhöz, a mozgáshoz és étkezéshez, a kihívásokhoz, a kialakított önbizalom nagyban befolyásol minket a későbbiekben. óriási a felelősség a szülőn, a testnevelőn/edzőn és persze magán a gyereken!! 


A mozgás mellett rendkívül fontos, hogy MINDEN TÁPANYAGOT megkapjon a szervezet, amire szüksége van - ezt se feledjük!


Üdv,

Blanka

edző és coach