Akarás vs. görcsölés

2024.03.18

Akkor érsz el valamit, ha nagyon-nagyon akarod, vagy ha "elengeded"? Szerintem lehet nagyon akarni valamit, sok lendületet és megoldást ad, de csak addig, míg azt nem érezzük, hogy rágörcsöltünk, vagyis megbénultunk, bezáródtunk az adott témába.

Tudjuk, hogy görcsöléssel megakadályozzuk a kreatív gondolkodást vagy teremtést, méghozzá azért, mert BESZŰKÜLÜNK. Nem látunk olyan megoldásokat, amiket esetleg ellazulva, balanszban még láttunk volna.

Ismerjük az érzést mindannyian, hogy ha valamilyen problémára nagyon ráfókuszálunk, akkor mindenhol az fog megjelenni. Például szakítanak veled és azt veszed észre, hogy "most mindenhol mindenki szakít"; vagy kisbabát szeretnél, de nem jön össze és hirtelen "mindenhonnan rémsztorik jönnek meddő párokról".

Ezek a tudatunk beszűkülésének a jelei, vagyis villámgyorsan változtatnunk kell, mert bekerültünk egy hurokba és nem látunk többféle megoldást és választ.

Hogyan tudunk elengedni valamit, amit nagyon vágyunk?

A coachingból hozom természetesen a megoládst: kérdésekkel! A kérdések nem felszólítanak, hogy "ENGEDD EL", hanem kinyitják a világodat. Például:

  • Mi lenne, ha ez most nem lenne annyira fontos, ha feltenném a polcra?
  • Mi lenne ha tudnám, hogy egyszer tutira elérem ezt, csak később?
  • Hogyan érezném magam, ha valaki megjósolná, hogy biztosan ott tartok 1 év múlva, de csak ha most élvezem az életet?
  • Mi lenne, ha nem kötném ezt határidőhöz?

Hozok még egy csomó izgalmas kérdést, ami segít feloldódni, nyílni és megnyugodni, itt, ebben az ingyenes csoportban: https://www.facebook.com/groups/1339065172821957