5 fitnesz + 1 coaching eszköz a vírus időszakra

2020.11.16

A fitnesz és coaching eszközeiből hoztam néhány tippet, amivel a megelőzést segíthetjük, immunrendszerünket és közérzetet javíthatjuk a már sokat emlegetett egyéb intézkedésen kívül.


ORRLÉGZÉS:

az orrunk megszűri a beáramló levegőt, ergo jobban véd (a szájlégzéssel ellentétben) - valamint érdemes tudni, hogy az orrlégzéses alvók mélyebben és jobb minőségben alszanak - ezzel pedig az immunrendszer erősödik!


TÁPANYAGOK és PLUSZ FEHÉRJE:

a legyengült immunrendszer #1 oka a hiányállapot, vagyis mikor a szervezet szószerint éhezi a minőségi tápanyagot (nem a kalóriát, habár sokszor annak éljük meg!) Pótoljuk: vitaminok, ásványi anyagok, rostok, elsősorban szilárd tápanyagból, másodsorban kiegészítőkből. A bélflóránk állapota is összefüggésben van az immunrendszerünk erősségével, és az izomtömegünk is! Utóbbi érdekében emeljük meg a napi fehérje bevitelt, ne hagyjuk el a sportot!


MOZGÁS és NAPFÉNY:

az ellenálló képességünk a D-vitamin szintünktől is függ, ami tél végére megcsappan... Legyünk a szabadban amíg lehet (figyelem, a szoli nem pótolja a napfényt!), mozogjunk, erősítsünk, akár otthon - lásd az okokat fent.
👩‍🦳🧓 FONTOS, hogy ezeket a viselkedéseket a gyerekeinkkel és FŐLEG AZ IDŐSÖDŐ SZERETTEINKKEL IS MEGOSSZUK! Ha mi megbetegszünk, az persze szintén nem mókadolog, de valójában őrájuk kell nagyon odafigyelni...📌 +1: a coaching világából hoztam még egy gondolatot:


"A reakcióimért, viselkedésemért én vagyok felelős!"
Furcsa érzés tapasztalni, hogy olyan események történnek, amire egyáltalán nem vagyunk hatással, megszokott rendszereink (ha csak átmenetileg is, de) változhatnak. Fontos tehát tisztázni magunkban, hogy a saját reakcióink azok, amelyeket viszont tényleg kézben tartunk.


Gondolok itt:


☆ érzésekre (pánik helyett a nyugalmat választom, félelem helyett a felelősségtudatot)
☆ döntésekre (akár pici döntéseinkre: rendes kézmosásra pl. az alkohol gél mellett is szükség van, lesétálhatunk 1-2 megállót buszozás helyett, raktározhatunk el egészséges élelmiszereket is, esetlegesen otthontartott gyerekkel nyomkodás helyett tornázhatunk...)


Ezzel a fenti mantrával megőrizhetjük a nyugalmunkat, megerősíthetjük a hitünket, hogy amikor van lehetőség, a helyzetnek megfelelően tudunk jól reagálni, legyen szó egészségről, családról, munkáról - adott esetben majd talpraállni (egészségileg, gazdaságilag).


Mindenkinek sok nyugalmat, türelmet, fizikai erőt kívánok!❤

Online elérhető fitnesz és coaching programjaim: ITT TALÁLHATÓK

Hámori Blanka

edző és coach