40 napos elmélyülés és böjt (vagyis a Húsvéti időszak)

2021.02.22

Ugye, a címet olvasva máris elgondolkodtál, hogy eljönnél egy ilyen jó kis önismereti-alakformálós kurzusra?! :) Nos, a hírem a következő: a fenti "projekt" kb. 2000 éve bevált, és Nagyböjtnek valamint Húsvéti ünnepeknek hívják. Úgy gondolom a "holisztikus fitnesz" szemléletbe tartozik a bevált ősi tudások ismerete / használata is, úgyhogy most arról írok: miért is izgalmas a Húsvét nekünk, önfejlesztő 21. századi nőknek és férfiaknak? :) 

Egyáltalán nem kell hithű katolikusnak lenni, hogy a Húsvétot egyfajta Feltámadásként kezeljük. Az időszak szépsége és szokásai nemcsak a testünkre (egészségünkre és alakunkra), de a lelkünkre is jó hatással van!


Húsvét és a testünk


Az emberi szervezet együttműködése a természettel nagyon rég felborult - alapvetően azonban igyekszik alkalmazkodni a természet adta lehetőségekhez. Ezt magunk is érezhetjük, mikor a sötétedő, egyre hűvösebb őszben jobban kívánjuk a táplálékot, elkezdünk raktározni, készülni a hidegebb időkre. A melegebb hónapok közeledtével viszont egyre több kedvünk van kimozdulni, frisset enni, eleve kevesebbet kívánunk. Nem véletlen, hogy egyes hagyományok erre az időszakra időzítik a böjtöket, például a keresztény kultúrkör a Húsvét előtti Nagyböjtöt, amikor is a következő étkezési szabályok érvényesülnek:

  • csak napi 3-szori étkezés megengedett
  • csak napi 1x lakhatunk jól
  • nincs hús az étrendben

A modern korban már csak hamvazó szerdán és péntekenként tiltott a hús evés, de egyes keresztények ezt a pénteki szokást viszont egész évben tartják. Annak idején egyébként a legszigorúbb változat volt a "negyvenelés" vagyis mikor a Nagyböjt alatt összesen 40 étkezés -tehát napi 1 étkezés, naplemente után - volt megengedett. A 21. században egyébként ezt a módszert harcosok diétájának hívják, a róla szóló könyv és a 3.320 Ft-ért a könyvesboltokban kapható és előrendelhető :))))))))))))))


FONTOS: A fitnesz világban és egyéb tanítások szerint is érdemes heti 1 böjtnapot vagy legalábbis húsmentes napot tartani, egyébként, tehát kimondhatjuk: az ősi hagyományokat nem valami mesterségesen kreált egyház, hanem a testünk ismerete diktálta! És napjainkban ezek a tanítások újra előkerülnek - alakformáló könyvekbe és programokba csomagolva.


Szóval azoknak, akik félnek a Húsvéti plusz kilóktól: 

a böjtöt követő hús-vét (vagyis mikor először veszünk magunkhoz húst) alapvetően tehát NEM a végtelenített milka-csoki-magunkba-tömésének és a határtalan süti-mennyiségeknek az ünnepe! (Még kevésbé a háziasszonyok kipurcanásának ünnepe...) Aki végigcsinál egy ilyen hosszú böjti szakaszt (akár vallási okból, akár más egészségi okból), az tisztában van vele, hogy ilyenkor nem is igazán opció a nagy zabálás - egyrészt mert valószínűleg már önuralomban van némi gyakorlata, másrészt mert egy összeszűkült gyomorral eleve kevesebbet kívánunk enni.

  Húsvét és a lelkünk


Értelemszerűen a Tavasz és vele a Nagyböjt és Húsvét nemcsak a szervezetünknek, hanem a lelkünknek is sok újat ígér! A keresztény kultúrkörben a 40 napos böjt alatt ugyanis nemcsak a húsról és finomságokról, de más élvezetekről is lemondhatunk, és több ima, elmélyülés jellemzi a mindennapokat. Szabályok tehát lelki szinten:

  • a lelki önmegetartóztatás
  • elmélyülés


Szóval a Húsvét ünnepe valójában egy megtisztulós-elengedős szakasz utáni NYITÁS az újra és fényre! Ne feledjük, hogy a katolikus egyház ekkor a Feltámadást, egy új határtalan létforma kezdetét ünnepli! Nem kell hozzá hithű katolikusnak lenni, hogy értsük és megéljük milyen jó is egy szakaszt lezárni és nyitni az újra, frissre, szabadra, végtelenre! :) 


Az 1. tipp tehát a fentiek fényében: éljük át a húsvét valódi jelentését! 

Ne az ablakpucolás-konyhábandekkolás kombó jusson eszünkbe az újra kezdés, felszabadulás ünnepéről! Saját magunkat csapjuk be és a rossz szokást adjuk tovább, ha a karácsonyhoz hasonló őrjöngést társítjuk az év legszebb ünnepe mellé! (Másrészt ne feledjük: húsvéti foszlós kalácsot rendelni nem gyengeség, hanem erő!)

2. tipp: a Húsvét tele van egészséges étellel. 

Igen, persze jelen van a süti és csoki is, de mellette ott a főzött sonka, tojás, zöldségek, torma. Mindegyik önmagában egészséges! Tudtad például, hogy a torma alapvetően gyógynövény, mely egyes tájakon az életerő jelképe?! Tartalmaz például C-vitamint, Káliumot, Nátriumot, Magnéziumot, Kalciumot, segíti a mj méregtelenítő funkcióját, vírus és baktériumölő hatású! 


3.tipp: a csokira azért is bukunk annyira, 

mert fenil etil-amint tartalmaz, amely egy amfetaminokhoz (adrenalin, dopamin) hasonló vegyület: emeli a vérnyomást, a vércukorszintet, gyorsítja a pulzust, a hangulatunk szabályozásában is részt vesz - például akkor termeli az agyunk, mikor szerelmesek vagyunk :) Szóval a csoki-függőség létezik! Pótold ezt az érzést mikroalgákkal! A spirulina ugyanis szintén tartalmaz fenil etil-amint - ezért számolnak be róla az alga-fogyasztó klienseim, hogy a diétájuk során könnyebben mondanak le a csokiról! >> tovább az algákhoz 


4. tipp: Mozgás és pihenés: 

habár még nem tudjuk, milyen időt ígérnek a húsvéti hétvégére, de alapvetően kihasználhatjuk az eső-mentes napokat / napszakokat családi sétára a városban, túrázásra, biciklizésre. Persze ne csak ebben a hétvégében, hanem a tavaszi időszakban gondolkodjunk! Engedjük, hogy a tavasz illata, a napfény, a szervezetünk újjáéledése magával ragadjon és újra futni, mozogni kezdjünk! És ne feledd: a pihenés, regenerálódás a fejlődés és fogyás egyik alap pillére!


Még több elmélyülés, önismeret, étkezési tipp és fitnesz>>>