4 alapvető étrend kiegészítő diétához

2020.04.26
Habár a fitt szokások nyilván egy idő után nyilván rutinból jönnek, azért mégis folyamatos figyelmet kíván ezek teljesítése. Nekem az étrend kiegészítők bepakolása, bevétele okoz mindig kihívást és ezen a héten meg is fogadtam, hogy ezzel a szétszórtsággal leszámolok. A kulcsszó:

ELŐKÉSZÍTÉS.

Most belefolyhatnék, hogy ez az összes étkezési szokásra igaz, de maradjunk csak a táplálék kiegészítőknél. Hogyan készítsük be? Ez nyilván nem bonyolult - főleg ha csak 1 táskával jársz-kelsz. Ha többel, akkor át meg át kell pakolgatni, csak úgy mint a kulcsokat, meg a pénztárcát. Szóval megoldható, mindössze annyit kell tenned, hogy szerzel 1-2 kis dobozkát, az egyikbe beledobálhatsz egy hétre elegendő kapszulát (lásd alább), a másikban pedig 3-4 adag fehérje port (lásd alább.) A képen látható, hogy én napokra osztott kapszula tartót választottam, így még azon sem kell agyalni, hogy már megettem-e vagy sem mondjuk a reggeli algámat. A fehérjét én ritkán hordom magammal, mert minden munkahelyemen van 1 nagyobb adag belőle.

A "hogyannál" sokkal fontosabb dolog, hogy MIÉRT??

Az étrend kiegészítők lényege, hogy kiegészítik az étrended, vagyis mindent (lehetőleg mindent) megadnak, amit a "normál" táplálékok nem tudnak. Ha minőségi tápanyagokat választunk, akkor persze eleve jobb helyzetből indulunk, de valljuk be, hogy

☆ ez nem mindig sikerül: rohanás, gyorskaja, kimaradt étkezés... Sajnos ez a rohanós életvitel része, így néha napján még a legfittebb lelkek is találkoznak mindezekkel

☆ a mai zöldségek, gyümölcsök és egyéb egészségesnek mondott táplálékok sem tartalmaznak már annyi ÉRTÉKES tápanyagot, mint valaha... Erről írtam már korábban, sajnos tény, hogy még ha elegendőt is fogyasztunk ezekből, akkor is küzdhetünk az ún. hiányállapottal

☆ ha sportolunk (és még a hétköznapokban is kifejezetten energikusak szeretnénk lenni!) extra anyagra van szükségünk!

Az általam ajánlott étrend kiegészítők, amik az algán kívül valóban "csak" ajánlottak - az alga nálam a kötelező kategóriába tartozik:)


 

1. FEHÉRJE:

Kezdjük ezzel, hisz a sport és alakformálás témában a legtöbb kérdés a fehérjékkel kapcsolatban fordul elő. A fehérje az izomzatunk "téglája", ezért ha egészségesebb, fittebb testben, szebb alakban gondolkodsz, akkor a fehérje-bevitelen muszáj emelni. Ezt megteheted szilárd tápanyagokkal is (70%-ban), majd kiegészítésként (30%) fehérje készítményekkel. Én minimum egyszer egy nap megiszom egy ilyen turmixot, ami egy lassú felszívódású fehérje - vagyis eltelít, étkezés vagy nasi pótlóként is funkcionál és mellesleg nagyon finom. Edzés után érdemesebb gyors felszívódású fehérjét választani, hogy egyből épülhessen az izom!

Én ezt használom edzés után és ezt este, vagy étkezés helyett diéta során

2. OMEGA-3:

Az omega-3-at a gyerekek kapcsán ismerik sokan, pedig felnőttkorban, azonbelül is az alakformálás kapcsán nagyon is sok szerepet kap! Ezek a zsírok csökkentik a vérkoleszterint, nagy szerepet játszanak a zsírok szállításában és javítják a véráramlást (ezzel hatékonyabbá téve a testedzést is.) Ezen kívül akadályozza a bánat-evést is, hiszen az Omega-3 hiánya az agyban olyan zavart okoz, mely gátolja azt a képességet, hogy a stresszhelyzetet eredményesen megoldjuk. Az Omega-3 nemcsak az arcbőrt teszi szebbé. Az egész testen rugalmasabbá válik a bőr, mely a nagy fogyás során kialakult megereszkedett bőr problémáját mérsékeli.


3. ZSÍRÉGETŐ (TERMOGÉN):

Igen, ez a legizgibb tudom, de igazság szerint én csak ritkán és edzésnapokon iszom meg a kis zsírégetőmet. A zsírégető termékek lényege, hogy a test hőmérsékletét emelik - mert tele vannak olyan gyógynövényekkel és összetevőkkel, amiknek ez a természetes hatása. A testhőmérséklet emelkedésével pedig a zsírégetés fokozódik.

Én és a vendégeim ezt imádjuk

4. MIKROALGÁK:

Ezt hagytam utoljára, pedig ez az első, sőt, valójában (a vendégeim tudják!) a 0. lépés, ha étrend kiegészítésről van szó. Olyan, mint a habarcs, ami betömködi a lyukakat, összetartja az egész testet, és komplex valamit formál belőlünk. Ezután jöhet csak az igazi építkezés (=erősödés, formálódás, fejlődés, alakulás.) Az általam használt algakészítmény abban különleges, hogy 4 féle algát tartalmaz, és ezek komplexen támogatják a szervezetet 3 oldalról:

1. SEJTTISZTÍTÁS: a Chlorella vulgaris nevű mikroalgát "a méregtelenítés mestereként" emlegetik: megtisztítja a sejteket a káros anyagoktól, lerakódásoktól, kivezeti a szervezetből a nehéz fémeket. Klorofiltartalma 4x nagyobb, mint a jól ismert búzafűé, ez segít a lúgosításban, a méregtelenítésben.

2. SEJTTÁPLÁLÁS: Az Imune rekordmennyiségű vitálanyagot tartalmaz. A Spirulina platensis nevű alga által kínált létfontosságú aminosavak magasan felülmúlják a tejtermékeinkben és egyéb ételeinkben található mennyiséget. Lúgos jellege gátolja a szervezet savtúltengését. tartalmaz értékes fehérjéket, 2000 féle enzimfélét, aminosavakat és vitaminokat, káliumot, magnéziumot, cinket, vasat, béta-karotint, valamint lényeges zsírsavakat (gammalinolénsav). A Lithotamnium calcareum alga jelentősége igen magas kalcium-tartalmában rejlik: több, mint egyharmada szerves kötésű, az emberi szervezetben 90%-ban felszívódó kalcium.

3. SEJTVÉDELEM: A Haematococcus pluvalis mikroalga a legmagasabb asztaxantin tartalmáról nevezetes. Az asztaxantin minden idők leghatásosabb antioxidánsa, mely képes megóvni sejtjeinket a gyilkos szabadgyököktől. Ráadásul nem prooxidatív, vagyis mellékhatásmentes.

Részletek a kedvenc algámról!

Remélem segítettem eligazodni a táplálék kiegészítés bűvös világában. :) Kérdés esetén keress bátran!

Hámori Blanka
személyi edző