10 tipp fitnesz tipp nyaralásra

2020.08.17

Nyáron, a meleg miatt és az utazások miatt az edzésünk és diétánk speciálisabb formákat ölt. Ilyenkor még inkább fontos a szebb forma (a sortok, bikinik és társasági események miatt), ugyanakkor a melegben és utazások miatt pont most a legnehezebb tartani a szabályainkat, edzéstervünket... Most 10 tippel jövök, hogy nyáron is jól érezzük magunkat a bőrünkben! :)1. Mozgás reggel és kora este: tökéletesen megértem, ha nap közben nincs kedved mozogni, a kánikulában ugyanis nemcsak úgy érezzük, hogy nem esik jól a mozgás, hanem az izmok valóban ernyedtebbek, kevésbé aktívak. Az otthoni vagy kinti mozgást időzítsd a reggeli vagy kora esti órákra! Az edzőtermekben persze működik a légkondi, ha a konditermi edzést preferálod.


2. Könnyű eszközök a bőröndbe: az utazás alatt is elvégezheted a mozgásod, ha bedobsz egy gumikötelet vagy TRX-et a bőröndödbe! Ezek kis eszközök, de teljesen jól átmozgatnak - egy TRX-es alapgyakorlatsort a napokban osztottam meg a blogban. Hamarosan egy saját testsúlyos edzéstervvel is jövök a blogban, ehhez még eszköz sem kell!


3. Igyál többet: ne feledd, hogy a folyadékbevitel mindennek az alapja, főleg nyáron! természetesen vízre gondolok - ha nem bírod a nemlétező ízét, akkor ízesítsd pl. citrommal. Egy jéghideg fehérje turmix jól eshet este, vacsi helyett, vesd be ezeket >>


4. Nyáron még több vitaminra és ásványi anyagra van szükség: talán furán hangzik, de a nagy meleggel szószerint meg kell küzdenie a szervezetnek: energiát használ el, hogy alkalmazkodjon, hűtsön, végigvonszolja magát a városon... Ezek a folyamatok jobban mennek, ha elég vitaminnal és ásványi anyaggal töltöd fel magad! Ezen a készítményen kívül nem is kell mást használnod.


5. Pihenés = fejlődés: ha a nyaralás alatt kimarad az edzésed, ne ess kétségbe! A pihenés, regeneráció a fejlődés alapja, mondhatnám kötelező is. Dönthetsz tudatosan úgyis, hogy a nyaralás alatt kihagyod az edzéseidet - ami az élsportolóknál egyébként kötelező is. Az izmaid ez alatt is fejlődnek, feltéve ha előtte leterhelted őket persze.


6. A büfé-kihívás: a balaton-parti büféknél szinte automatikusan lángost és hamburgert kérünk, pedig sok helyen vannak már egészségesebb megoldások is. Én is fogok idén lángost enni, ebben biztos lehetsz :P de ha már csak 5-ből 4x valami egészségesebbet választunk, jónéhány plusz kilótól megkímélhetjük magunkat!


7. Wellness vs. aktív pihenés: a pihenésnek nem kell feltétlen lustálkodást jelentenie - választhatunk aktív pihenést is, ami nem feltétlen hegymászást jelent! Egy-egy nagyobb séta, kalandpark vagy egy esti bicajozás a családdal is mozgásnak számít!


8. Minimális szénhidrát, maximális fehérje bevitel: a nagy melegben nem nagyon kívánod a nehéz kajákat? Szuper. Helyettesítsd a vacsorádat egyetlen fehérjeturmixszal, ami könnyed, desszertnek is beillik, és a fehérje beviteled is megoldottad. 


9. Önmagunkra hangolódás: nemrég osztottam meg a blogban, hogy a túlevésnek mennyiféle lelki oka lehet: inger-hiány, szeretet-hiány, az elismerés hiánya, a szexualitás hiánya, stb. A lelkünk sokrétű és a mindennapokban nem jut időnk odafigyelni a jelzéseire. Egy vízparti séta egyedül, csendben, lehetőleg időkorlát nélkül teret adhat a gondolatainknak, jelzéseknek, érzéseknek. Picit önmagunkba nézni - erről is szólhat a nyaralás.


10. A görcsölést NE pakold be: a nyaralás sok stresszel jár, sőt, önmagában a nyár is: a gyerek(ek) elhelyezését is meg kéne oldani, a strandformát is ki kéne alakítani... Szerintem idén fogadjuk meg, hogy 2017 nyarát NEM GÖRCSÖLÜNK! Szóval valahogy idén ne akarjunk belehalni a nyárba, a csomagolásba, a tervezésbe, a fürdőruha választásba, a fodrász-körmös beiktatásába és az akarásba, hogy nagyonnagyonszuper legyen... Szóljon az a töltődésről, a szeretteinkkel való időtöltésről, az itt-és-most megéléséről. Az utóbbit nekem is gyakorolnom kell - a zárt VIP csoportban hamarosan erről írok egy személyesebb posztot.