A vádli edzése

2020.11.19

Nincs mit tenni: itt a meleg, végérvényesen, tagadhatatlanul. A rövid nadrágok, a szoknyák ideje. Most már nemcsak a karunk-vállunk villan elő, mint pár hete, de a lábszárunk is. A nők tisztában vannak a szép, csillogó, barna lábszár varázsával. Szőrtelenítik, kenik, barnítják is szorgalmasan. Pedig a vádlinak a formája az, ami igazán meghatározó.


A legtöbb nő nemcsak azért húz tűsarkút, mert magasabb szeretne lenni, hanem mert a magas sarok alapvetően megváltoztatja az alakunkat, és a vádli formájára kifejezetten előnyösen hat. Ennek az oka nagyon egyszerű: a vádli (a "háromfejű lábikraizom") felelős a lábfej talpi irányba hajlításáért: ez a "spicc" mozdulata, vagy állásban a lábujjhegyre emelkedésé. A Blogban található összes edzéstervekben megtalálható a vádligyakorlat; ha még nem csináltuk, próbáljuk ki most: álljunk egyenesen, és emelkedjünk el lábujjhegyre, amilyen magasra csak tudunk! A lábszár oldalról, hátulról, és elölről is izmosabbnak, feszesebbnek, formásabbnak látszik, igaz? A tűsarkú cipőben ugyanez a helyzet: habár a sarok meg van támasztva, gyakorlatilag az izom összehúzódik, megfeszül.

Sajnos a vádli, amelyik alapvetően nem izmos, nem lesz igazán szép a magas sarkúban sem - legfeljebb szebb egy fokkal. Ahhoz, hogy formás, izmos vádlira tegyünk szert, edzenünk kell azt. A vádli gyönyörűen formálódik a futástól vagy a step aerobiktól is, érdemes azonban külön rákoncentrálni az erősítő edzésünkben is! 


Lássuk, hogyan:


GYAKORLATOK

1. Vádli gyakorlat páros lábon - tökéletes gyakorlat kezdőknek. Valamilyen magasításon (pl. vastag könyv, deszka) úgy állunk, hogy a sarok lelóg. Emelkedünk lábujjhegyre, amilyen magasra csak tudunk (emelkedésnél fújjuk a levegőt, leengedésnél szívjuk)

2. Vádli egy lábon - ugyanaz, de egy lábon. Másik lábfejet keresztezem a dolgozó láb bokáján. Falnál megtámaszkodom kézzel, csak annyira, hogy ne dőljek el.

3. Vádli ülve - ülésben: derékszöget zár a térd ízület. Egy súlyt vagy tárcsát a térdemre teszek súlynak. A mozdulat ugyanaz.

4. "Szamár-vádli" - ugyanaz mint a páros, de előbb befelé, majd kifelé néző sarokkal végzem.

5. Vádli gépeken - vannak álló, és ülő vádligépek, a gyakorlat ugyanaz. Először hajtsuk végre súly nélkül, majd fokozatosan emeljünk a súlyon!

Tipp: annak, aki nagy súlyfelesleggel rendelkezik, az idők során megvastagodhatott a vádlija (tulajdonképpen egyszerűen megerősödött a nagy terhet cipelve). Nekik is érdemes azonban vádlira edzeni, hogy formálják azt!! (Nem fog tovább vastagodni, ha sok ismétlést végzel, és nem használsz plusz súlyt. Pl. páros lábas vádli, csak saját testsúllyal: 4x30-40)


Hámori Blanka

edző coach


WEBÁRUHÁZ >>>