A helyes táplálkozás alapjai II. RÉSZ

2020.11.09

Az 1. részben a kalorigén tápanyagokról (szénhidrát, zsír, fehérje) volt egy alap ismertető, most pedig íme, egy rövid áttekintés a non kalorigén tápanyagokról! Ezek a víz, a vitaminok, ásványi anyagok, és rostok! Most külön részt szentelnék a vitaminoknak.


VITAMIN BEVITEL

A vitamin-bevitel a diéta során sokszor problémás kérdés. Pedig nem szabadna, hogy az legyen, különös tekintettel a várandós és szoptatós anyukákra. Mindenféle vitamin-hiány valamilyen problémához vezet hosszútávon - minimum valamiféle fáradékonysághoz, vagy (mint minden hiányállapot) sóvárgáshoz éhségérzethez. Nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat!

B-vitamin: az anyagcsere és a vérképzésben van nagy szerepe

C-vitamin: immunerősítő, gyomorrontás ellen

D-vitamin: csontosodásban játszik szerepet

A-vitamin: bőr-, nyálkahártya képződés, látás erősítő

E-vitamin: izomépítésen játszik szerepet

K-vitamin: hiánya vérzékenységet okozhat

A szülés után, de eleve minden életszakaszban, amikor fontos az egészség és jó immunrendszer különös figyelmet kell fordítani kiemelten az A-, B-, C- és D-vitaminok bevitelére!

  • A-vitaminban gazdag a halolaj, a tej, tojás, vörös gyümölcsök és zöldségek.
  • B-vitamint mindennap kell magunkhoz venni: a gabonapelyhek, a sovány húsok, hal, tojás tartalmazza.
  • C-vitamin a citrusfélékben, a kiviben, paradicsomban, és paprikában található
  • A D-vitaminról nagyon részletesen a Vital Magazin 2019 októberi számában írtamÁSVÁNYI ANYAGOK

Az anyukák számára az ásványi anyagok közül ki kell emelni a vasat, mely a vörös húsokban, a halban, a teljes kiőrlésű gabonában, a spenótban és hüvelyesekben található leginkább.

Illetve a kalciumot, melyet bevihetünk tejjel, zöld leveles zöldségekkel. A laktóz érzékenyek is figyeljenek a megfelelő mennyiségre, ha kell, kiegészítőkkel. Ha ugyanis nem juttatunk a szervezetbe kellő mennyiséget belőle, a szervezet a saját raktárait emészti fel. (Gondoljunk arra, hogy a sok gyerekes nőket inkább érinti a csontritkulás, és a fogproblémák.)

Tipp: Hálistennek, ma már többféle vitamin készítmény közül válogathatunk, melyeket akkor is érdemes használni, ha amúgy sok a gyümölcs-zöldség fogyasztásunk. Én ezt a komplex alga-készítményt szoktam ajánlani. 

Kövesd a blogot, mert jönnek az új étkezés- és mozgás tippek hamarosan! Jó olvasgatást, és megújulást kívánok! :)


Hámori Blanka

edző, coach