A hátizmok edzése

2019.11.13

Szalagavató ünnepség, izgatottan ülünk - máris következik a bál csúcspontja, a keringő. Felcsendül a híres dallam, gyönyörű ruhákban vonulnak be a 18 éves lányok. De jajj! A 16 lányból egyetlen egynek sincs szép tartása, görbén, összeesetten állnak. Súlyos pénzekért bérlik a csodaszép ruháikat, és sajnos egyik borzalmasabban néz ki, mint a másik. Hogy lehet ez?!

Hát bizony úgy, hogy manapság az emberek többségének a tartása rossz, a hátizmai gyengék. A kamaszok védelmében annyit, hogy a lányok ebben a korban sokszor a növekvő mellüket igyekeznek így leplezni, míg a fiúk a hirtelen jött magasságukat, mely zavarja őket. Azonban hozzájárul még a problémákhoz természetesen a mozgáshiány, illetve az ülő életmód (iskolapad, irodai munka, autó, tévénézés - számítógépezés, stb)

Sajnos, sokszor a rendszeresen edzők is elhanyagolják a hátizmokat - különösen a nők, akik a mozgást sokszor egyenlővé teszik a popsi-comb-has bűvös háromszögével. Néha még a hivatásos edzők is kihagyják az órán a hátizmokat, mert a vendégek jobban igénylik a látvány-gyakorlatokat. 

Azért gondoljunk rá, hogy évek távlatában nemcsak a tartásunk, egészségünk múlik a hátizmok edzettségén - de egy szép erős hát mindennél vonzóbb, erőt sugárzóbb is!

Pedig a hátizmok rendkívül fontos szerepet töltenek be az életünkben!
Egyrészről függőleges helyzetben tartják a törzset, vagyis még ülőhelyzetben is dolgoznak!

Másrészről légzési segédizmok, vagyis 0-24 h dolgoznak, anélkül, hogy észrevennénk!

Ezenkívül a gerinc mellet húzódó izmok állapota hatással van a gerincre, és a gerincben lévő idegrendszer állapotára!

A csuklyás izom
A hát felső részén található (ez az, ami a "gyúrósoknak" úgy kidudorodik a váll és a nyak között), feladata, hogy hátra-felfelé húzza a lapockákat. Vagyis mikor a kamaszlány hátára rácsap az anyuka, hogy "húzd ki magad!", ennek az izomnak a megfeszítését forszírozza! 🙂
Gyakorlatok: nyakból vagy mellről nyomás kézisúllyal/rúddal, állighúzás rúddal

Széles hátizom
A törzs hátsó-alsó részén terül el, a test legszélesebb izma (ez az, ami a "gyúrósoknak" szárny-szerűen látszik oldalt). A felemelt kart lefelé húzza, a felkart a törzs felé közelíti.
Gyakorlatok: húzódzkodás, magastartásból lehúzás (döntött törzzsel), hashoz húzás, evezés: kézisúllyal/rúddal!gépen!csigás gépen/gumiszalaggal

Mélyhátizmok
A gerincmentén húzódnak, a gerincet feszítik, vagyis a törzs kiegyenesítéséért felelnek, ill. oldalra hajlítják és fordítják a törzset. Rendkívül fontos izomzat, soha ne hagyjuk ki az edzésükből! Másrészről ezeknek az izmoknak a nyújtására is felhívnám a figyelmet, hiszen sokszor a derékfájások hátterében (de még a láb fájások hátterében is!) a megrövidült merevítők állnak! Gyakorlatuk: törzsemelés hasonfekvésben (a mellkas elemeléséig, nyakból nem homorítunk: arc lefelé nézzen végig) Hasonfekvésben törzsfordítés, hajlítás.

Tipp: a különböző testtartási problémák látványosan javíthatók mozgással! Edző vagy gyógytornász tud segíteni benne, milyen gyakorlatok, milyen arányban segítenek egy-egy problémán! Pl. a fokozott lordózison (a "pucsítva" állás) segíthet az alsó hátiszakasz nyújtás és hasizmok erősítése. A fokozott háti kifózis (görbén állás) esetén érdemes a mellizmokat nyújtani és a csuklyát erősíteni!

Eddz és alakulj programjaimmal vagy a termékeimmel

Hámori Blanka

személyi és aerobik edző, coach