A hasizmok edzése

2019.10.28

A szép, lapos has a szexisség, a szépség szimbóluma. Ezért a hasizmok edzése mindannyiunk gumicicája, bár azt a cikk elején szeretném tisztázni, hogy a "sokat hasazom tehát hasból égetek zsírt" elképzelés nem működik - a szép lapos has nem a gyakorlatok, hanem étkezés+edzettség függvénye. Most azonban nézzük meg, hogy HOGYAN érdemes erősíteni!

Azzal kezdeném, hogy ugyan most a hasizmokról írok, azonban a "csak-hasizmozom" típusú edzéseket felejtsük el! Ugyanis a tévhitekkel ellentétben, nem működik, hogy ahova edzem, ott lesz szép, és a hasprésektől sem lesz lapos a has. A has akkor szép,

-- ha nincs rajta felesleges zsír,

-- ha mindegyik részére megfelelően edzünk,

-- és ha a többi izomcsoport fejlettsége miatt a test harmonikus, a tartás szép.


Az egyenes hasizom
a szegycsonttól a szeméremcsontig húzódik, ezt látjuk, ha "kockákat" látunk. A terhesség során a két rész kettéválik, majd a szülés után összenő. Ritkább esetben nem nő össze, ilyenkor kézzel érezni a szétválást - ebben az esetben a szétválás mértékétől függően lehet rá edzeni, az orvosi véleménymondás után.

Gyakorlatok: az egyenes hasizom feladata a mellkas közelítése a medencéhez, vagyis törzs előre görbítése. Ezért edzhetsz rá teljes felüléssel, vagy felülről indított haspréssel (ill. ennek variációival pl. egyik vagy mindkét láb megemelésével, különböző kartartásokkal)

A has alsó része felelős azért, hogy a medencét előre billentse, vagyis a mellkashoz közelítse. Tulajdonképpen most nem egy külön izomról, hanem a fent említett egyenes has alsó részéről beszélünk, mely az alulról indított haspréseknél fokozottabban dolgozik. Ez a köldök alatti rész, mely különösen kritikus rész a zsír lerakódás szempontjából - szülés után pedig a striák szempontjából, hiszen a terhesség alatt itt nyúlik meg legjobban a bőr.

Gyakorlatok: az alulról indított hasprések, vagyis lábhúzások hanyattfekvésben mellkashoz, lábtolás plafon felé CSÍPŐ EMELÉSSEL! A csípő emelés kötelező! (Ne feledd, hogy ezek a gyakorlatok a terhesség alatt tiltottak!)

A külső és belső ferde hasizmok az oldalra fordításért és hajlításért felelnek. Az igazán szép hashoz ezek edzése is kihagyhatatlan, de ne feledd, hogy ezek nagyon könnyen vastagodó izmok, így a derekat nem fogyasztják, hanem vastagítják! Heti 1-2 alkalommal elég rájuk edzeni!

Gyakorlatok: állásban hajlítások, fordítások, hanyatt fekvésben ferdehasprés (váll közelítése az ellentétes térdhez), oldalfekvésben törzsemelés.

Hasazás tipp:

HÉTFŐ-SZERDA-SZOMBAT: 35 perc futás vagy gyaloglás

KEDD-PÉNTEK: teljes testes edzés, a végén hasgyakolratokkal:

4 x 20 hasprés

4 x 12 lábtolás felfelé

3 x 12 pár ferde hasprés

Ha felpörgetnéd a feszesítést és fogyást, nézd át az általam ajánlott Weétrend kiegészítőket, vagy vedd igénybe szolgáltatásaimat! Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg barátaiddal is! :)

Hámori Blanka

személyi és aerobik edző, coach