A cukor-függőségről

2021.02.11

Észrevetted? Akármilyen elszántan is diétázol, az édes íz után sóvárgás vissza-visszalopakodik az életünkbe. Nagyon szemét dolog, mert tudjuk jól: a cukros (vagyis igazán édes) ételek azok, amikkel BIZTOSAN beviszünk annyi plusz kalóriát, hogy NE sikerüljön a diétánk.


DE MIÉRT AKARJUK A CUKROT?!

 • Ma már tudjuk, hogy a cukor olyan mértékű függőséget okoz, mint a kemény drogok. Vagyis ha kiskorunkba bőségesen kaptuk a cukros tej és cukros tea ellátmányt, illetve ha a nasik felnőtt korunkban is életünk részei voltak, akkor ne csodálkozzunk, ha vágyunk rá - a szervezetet ugyanis hidegen hagyja, hogy épp diétázunk-e.
  .
 • Vannak "azok a napok", mikor egy női szervezet meg tud őrülni egy kis cukrosért (meg bármilyen más plusz kalóriáért). Ennek a hátterében a hormonális változás áll, a kalória-gyűjtögetés és a z érzelmi evés is (lásd következő pont), és ilyenkor a kulcsszó sokunknál a BÁRMILYEN.
  .
 • Van érzelmi evészet is, amikor is, amikor életmentő(nek érezzük) az édes ízt. Ennek egy csomó minden van a hátterében, amiről a Nagy Megújuló Programokban is írok, de hamarosan workshopot is tartunk róla! Hiba lenne csak unalom-evésről vagy bánat-evésről beszélni: néha ugyanis a jövőtlenség, az elismerés-hiány, a szexualitás / intimitás hiánya vagy épp a jutalmazási faktor van a háttérben!
  .
 • Olyan is előfordul, hogy a szervezet valamiféle hiányt jelez a szervezetünk a sóvárgással: magnézium, foszfor, kén, vagy más hiányt...
  .

MI A MEGOLDÁS A CUKORFÜGGŐSÉG ELLEN?

1.Először is fontos, hogy felismerjük, mi áll a hirtelen jött sóvárgás hátterében (mondjuk a fenti 4 pontot támaszként használva) és ha lehet, akkor a valódi problémára reagálni, ahelyett hogy azonnal a csokihoz nyúlunk.

2. A cukorfüggőség legyőzhető - legalábbis Török Éva dietetikus szerint, aki ebben a cikkben azt is elmondta, hogy a mesterséges édesítő szerek semmiképpen nem jelentenek mindennapos megoldást, mert ugyanúgy a szívbetegség, cukorbetegség, túlsúly betegségeket hozzák magukkal,mint maga a cukor.

3. A természetes édesítő szereket (stevia, eritritol, xilit) viszont lehet fogyasztani, de csak módjával - nem mindennap és kis mennyiségben! Fontos: "A természetes jelző itt elég megtévesztő, hiszen a hófehér kristályos vagy por alakú édesítőszerek előállítása közel sem egy természetes folyamat része, hanem egy kémiai eljárás eredménye." (forrás)

4. Esti nasizás helyett én bátran szoktam ajánlani a vendégeimnek (és magam is ezt vetem be) a finom, krémes szinte pudingszerű fehérjeturmixokat, melyek nemcsak az édes és finom ízt adják meg, és valódi élvezeti értékkel bírnak, de az éjszakai fehérje pótlást is biztosítják!

5. NE ragadjuk ki a cukrot, mint fő bűnöst, hiszen a fitt élethez legalább annyi köze van az egyéb tápanyagok bevitelének, a folyadékpótlásnak, a pihenésnek és persze a sportnak is! Szóval: nem egyenlő az egészséges élettel az, ha teljesen kiiktatjuk a cukros üditőket, ételeket és mondjuk