Rövidtávú és hosszútávú célok

2021.04.28
Ha hosszútávú, nagy terveid vannak, pl. nagy túlsúlyt akarsz leadni, akkor érdemes feldarabolni a célt / teendőket. Ha lusta vagy olvasni, akkpr nézd meg ezt az 1 perces videót:

A COVID helyzet ügyesen rávilágított, hogy az emberi agy úgy van összerakva, hogy a rövidtávú célokkal és rizikókkal tud igazán számolni: ha azt mondod valakinek, hogy 1 év múlva fog valami történni (jó vagy rossz, mindegy), azzal nem tud mit kezdeni.

Ha azt mondjuk, hogy 1 hónap múlva lesz ez, csak tartsd be azt, azzal már tud kalkulálni. 

Magyarországon a COVID helyzet 3. hullámában, a teljes káoszban már minden megkérdőjeleződött, már átláthatatlan volt, hogy mikor várható a lazítás vagy nyitás,  így a fegyelmezettség sem volt elvárható.

Az edzésben s diétában ugyanígy működik - csakhogy itt is igaz, hogy bizony nem 1 hónap alatt változik meg a világ! Kell 3-6 esetleg 12 hónap a változáshoz!


Akkor hogyan maradjunk motiváltak?!

A megoldás a mérföldkőterv!

Ezért működött pl. Angliában a COVID utáni újranyitás: az emberek átlátták a 4 lépcsős nyitást: először rokon látogatás, aztán iskolák nyitása, hónapra lebontva... nem tudom már pontosan, de elég egyértelmű volt, mikor mi következik. 

Így a maszkhordásban, otthonmaradásban is fegyelmezettebbek voltak az emberek. 

A diétádban, életmódváltásodban is át kell látnod a lépcsőket:

- rövid távú cél - és a teendők, hogy ezt megvalósítsd

- középtávú cél - és a teendők

- hosszútávú cél


PÉLDA: 

Le akarok adni 20 kilót. Számoljunk 20 héttel - ez majdnem félév! Soknak tűnik, beláthatatlan, nem ad elég motivációt.

Az egyik módja, hogy fenntartsd a motivációd, hogy mérföldköveket (lépcsőket) tűzöl ki magadnak.

1. CIKLUS: 4 hét. Ez alatt 5 kilót adok le. Ehhez a heti edzés szám, típus, diéta legyen kézzel fogható (ne csak olyan "picit jobban figyelek" típusú). Egy apró jutalom - pl. egy új shake. 

2. CIKLUS: 5-8. hét. A 8. hét végére leadom a 10. kilót. Ehhez az edzésterhelésen való emelés, diéta szigorításai pontokba foglalva kellenek. Másik apró jutalom - pl. egy új farmer. 


... és így tovább. 

Határozd meg a célod és darabold fel, ahogy a teendőket is!