Lezárások: inger-, kapcsolat- és sruktúra-hiánytól szenvedünk!

2021.03.09

Ahogy a fizikai testünk igényli az evést, ivást, alvást, légvételt, éppúgy vannak mentális, belső szükségleteink is: például, hogy kapcsolódjunk másokkal, ingerek érjenek bennünket, rendszerben és rutinokkal éljünk, legyen szexuális életünk, életcéljaink... A jelenlegi pandémiás időszakban ezek közül sok sérül, ezt pedig éppoly nehéz megélni, mintha mondjuk tartósan alvás nélkül kéne élnünk. 


Nemcsak kenyérrel él az ember!

A világháborúk alatt katonákat kínoztak azzal, hogy a mély alvás szakaszában újra és újra felébresztették őket. Azóta tudjuk, hogy az alváshiány éppolyan gyilkos dolog, mintha az éetlt vonnánk meg tőlünk. A belső hiányaink viszont ugyanígy rombolnak, csak épp nem a fizikai testünket, hanem az elménket.

Ijesztő adat, hogy Japánban tömegével nőtt 2020 tavasza óta az öngyilkosok száma (főleg az egyedülálló 40-es nőké egyébként), de amerikai kutatások is kimutatták, hogy a COVID óta rohamosan nő a depresszió jelensége.

Egyszerűen nehezen viseljük azokat a megvonásokat, amikkel a lezárások járnak:

INGER HIÁNY: 

Az ingerek hiányának romboló hatásáról nem először hallunk: tudjuk, hogy a teljes inger-megvonásos kísérletben résztvevők egy idő után már inkább saját magukat bántották (pl. enyhe áramütéssel), minthogy a totál ingerszegénységet elviselje. De nézzünk hétköznapibb példát: az otthon lévő, pici gyerekes anyukák sokszor falatoznak unalmukban, de nem ritka jelenség ez egy monoton irodai munkában sem. 

Ez a válasz a shopping-függőségre, vagy a COVID lezárások előtti pánikszerű vásárlás a IKEÁ-ban, és más áruházakban. Rettegünk a szürke, egybefolyó, inger nélküli napoktól.

KAPCSOLATI HIÁNY:

A kapcsolati hiány alatt nem csak a párkapcsolatot értem: mindenféle kapcsolódásra igényünk van, akarunk beszélni, kifejezni önmagunkat, másokat hallgatni, testi és lelki "simogatásokra" van szükségünk. Ezek hiányában olyan magányt élhetünk meg, mely szószerint pusztító. Gondoljunk a pici gyerekes anyukákra, akik alig várják, hogy a játszin más anyukákkal találkozzanak, vagy a feleségre, aki egész napos otthon lét után megállás nélkül beszél a férjének - ha esetleg nincs reakció, egy jó kis veszekedős játszma is jobb mint a semmi, az is kapcsolódás, ellentétben a kínzó csenddel.

A pandémia alatt a kapcsolataink csökkentek, sok teljesen elmaradt, átszorult az online térbe, és akkor még olyan speciális területekről nem is beszéltünk, mint az egyedülállók világa. Persze a rossz párkapcsolatokban lévő magányosságok is teret kapnak az összezártságban, így a kapcsolati hiány valóban őrjítő lehet.

STRUKTÚRA HIÁNY:

A rendszerben élés is alapvető igényünk. Tudnunk kell, hova tartozunk, hogy telik egy napunk, mi után mi következik, kihez tartozunk, merre tartunk, milyen egy hetünk... A napi rutinunk ezer döntéstől "óv" meg minket, hiszen nem kell minden pillanatban kitalálni, hogyan tovább. 

Az most a lezárások alatt felborult: a régi nem működik, ez még 2020 tavaszán adott valamiféle izaglmas szabadság érzést, de összességében szeretnénk visszazökkenni a biztonságosba. Emiatt érezzük magunkat zavarodottnak, vagy kétségbeesettnek az új lezárások (2021. március) miatt. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy hiába alakítunk ki egy új rutint, ha néhány héten belül az egész vagy egyik-másik gyerek, vagy a munkarendünk megint változik.

Az idegrendszerünk mérhetetlenül le tud fáradni ebben, hiszen az új rend kialakítása és minden döntés az agy, idegrendszer feladata!


Hogyan tovább?!

Személy szerint annak vagyok a híve, hogy önmagunkban kezdjük a változást: persze levezethetjük a feszültséget a rendszer szidásában is, de annak végeztével ugyanabba a hiány-állapotba fogunk visszacsöppenni.

Így azt javaslom, hogy nézzük meg, hogyan tudunk a fentieken segíteni!


Amit én tudok felajánlani:

- heti 2 élő edzés, ami inger is, kapcsolódás is, a rendszer kialakításában is segít

- beszélgető kör heti 1x, hogy ne maradj magadra a szituációban, és hogy ki tudd fejezni magadat

- tudás- és edzéstár, hogy fejlődj, tanulj, eddz kedvedre, így is értelmesen felhasználva az időt, amit otthon töltesz


Mindezt a Zárt Klubban tudjuk kivitelezni, ahova bármikor csatlakozhatsz!