Gyors fogyás: mi a titka?

2020.05.27

A legtöbbet keresett kifejezés a Google-ben a fogyás témájában a "gyors fogyás" illetve a "lefogyni gyorsan". A legtöbb embert (és főleg a nőket) az érdekli, hogyan ehet villámtempóban, látványosan változni.

Mi a gyors fogyás és a gyors zsírvesztés közti különbség?

A gyors fogyás kifejezés azért becsapós, mert gyorsan fogyni sokféle módon lehet: lehet izmot sorvasztani, vizet hajtani - ezek eredménye a testsúlyt csökkenése. AZONBAN az alak, a sziluett nem feltétlen változik, sőt, az izomzat vesztésével a feszesség, a kerek formák is eltűnnek. Vagyis gyorsan fogyni néha nem egyenlő az alakformálással!

Amikor javítani próbálunk az alakunkon, valójában a zsírtömegből akarunk veszíteni, ez pedig teljesen más folyamat, mint az izomzat leépítése vagy vízhajtás! 

A zsír elégetése is megmutatkozik a mérlegen, viszont centiben, sziluettben, közérzetben, feszességben is! Ebben különbözik a gyors fogyás folyamatától.

Egyszerű példa: ha koplalunk, vagyis drasztikusan kevesebb kalóriát (és  ezzel kevesebb folyadékot és fehérjét is) viszünk be, akkor a fogyás valójában egy leépüléses folyamat. Ez történik akkor is, amikor mondjuk beteg vagy, és keveset mozogsz, és kevés tápanyagot viszel be.


Akkor milyen a helyes gyors fogyás = vagyis zsírvesztés?!

A leépülés helyett válasszuk ezt az utat: csökkentsünk a kalórián, viszont a tápanyagok és fehérje mennyiségén NEM! Pluszban mozogjunk is (erősítsünk), hiszen az izomzatot a "használd vagy elveszíted" szabály alapján dolgoztatnunk kell, hogy megmaradjon. A látványos és szép formát  pedig csak megfelelő izomzattal érünk el. 


CSAK A ZSÍRTÓL SZABADULJ MEG, AZ IZOMZATOT ÉS ENERGIÁT TARTSD MEG!


1. Csökkentsd a bevitt kalóriákat - de ne túl drasztikusan. Naponta 1000-15000 kalóriára egy átlagos testalkatú nőnek alapból szüksége van. 

2. Vigyél be elegendő fehérjét, illetve vitaminokat és tápanyagot naponta. Ezek nélkül ugyanis sorvasztasz, ami a visszahízás alapja (lásd alább).

3. Mozogj heti 3-5x, intenzíven, minden izomcsoportot mozgass át. Alap edzésterveket a blogokban és itt az oldalon is találsz, használd a keresőt!


Gyors fogyás eredménye: jojó-effektus (visszahízás)

A koplalós diéták testsúlyban valóban eredményesek, de nemcsak az a baj velük, hogy sziluettben, edzettségben mégsem látványosak. Hanem, hogy koplalás esetén 40%-ban izomból fogyunk. 

Ha pl. 10 kilót fogytál koplalással, akkor valójában csak 6 kilót fogytál: a maradék 4 kiló izomveszteség!

Ez a jövőben problémát okozhat, hiszen a "zsírégető képességünk" az izommennyiségtől függ. Nagyobb izomtömeggel több kalóriát égetsz (nemcsak edzésen, hanem alapból nap közben), kevesebb izommal kevesebbet.

VAGYIS ha a koplalás után, kisebb izomzattal visszatérsz az eredeti (nagyobb) kalóriamennyiséghez, a csökkent zsírégetésed miatt nemcsak visszahízol villámgyorsan, de még többet is szedsz fel, mint ahonnan indultál!

Ez az úgynevezett jojó-effektus.

Emiatt igazán veszélyes a gyors fogyás, amennyiben az nem kifejezetten zsírból fogyást jelent!

Használd a fenti 3-as szabályt (kalória-tápanyagok-mozgás), és biztosan eredményesebb leszel az alakformálásban, mintha koplalsz! :)

Személyre szabott tanácsért fordulj hozzám bizalommal.

Hámori Blanka

edző, coach