Fogyás és izomfejlődés: működik együtt?

2021.02.09

A legtöbben úgy képzelik, hogy a szervezetünk nem tud egyszerre építkezni és fogyasztani: vagyis vagy izmot fejlesztünk (és ezzel a zsírréteg is picit nőni fog), vagy szálkásítunk (ami pici izomveszteséggel is jár).


Szálkásítás és tömegelés

Ezzel a 2 szakasszal ("tömegnövelés" és "szálkásítás" vagy "pucolás") dolgoznak a testépítők és fitness-modellek is, de az Inbody testösszetételmérőve monitorozott programjainkban (Duci Klub, Topforma kihívások a Corner Fitnessben) is azt vettük észre, hogy 

  • vagy a fogyás-zsírvesztés van előtérben - és ekkor az izomzatot épphogy megtartani tudjuk (jó esetben minimálisan növelni, nagy súly leadásnál viszont az izom is csökken kicsit)
  • vagy az izomzatot sikerül növelni, ez esetben a zsír-tömeg nagy mértékben nem tud csökkenni


Akkor vagy izmosodjunk, vagy feszesedjünk?! Választanunk kell és szakaszokban gondolkodnunk? 


Megoldás: folyamatosan sok fehérje, alacsony szénhidrát, sok sport

A megoldás, amennyiben nem "projektszerűen" akarunk fogyni, hanem életmódban gondolkodunk és hosszútávon szeretnénk fittek, energikusak, feszesek és csinosak lenni, hogy FOLYAMATOSAN magasan tartjuk a fehérjebevitelt, az aktivitást és a szénhidrát bevitelt óvatosan minimalizáljuk. Lássuk részletesen!


FEHÉRJE:

A fehérje bevitel nélkül képtelenek vagyunk izmost építeni vagy megtartani, ugyanis az izomzat fehérjéből épül. Természetesen nemcsak a protein turmixokra gondolok, hanem (elsősorban!) a szilárd tápanyagokra fehérje forrásként: tojásra, halra, húsra, szójára. NEM csak tömegnöveléshez és NEM csak edzésnapon kötelező a fehérje bevitel!

Már korábban írtam róla egyébként, hogy a fehérje bevitel és erősítéssel az izomtömeg növelése NEM eredményez nagy izmokat, sőt, nagyon is nehéz izomzatot építeni valójában. (Erről a Zárt Klubban az OPTIMÁLIS TESTSÚLY VS. OPTIMÁLIS TESTÖSSZETÉTEL c. anyagban írok részletesen.) És nem is csak alakformálási, hanem egészségi szempontból is lényeges a fejlett izomzat: erősebb csontokat, immunrendszert és jobb anyagcserét feltételez. 


SZÉNHIDRÁT:

Csökkentsd minimálisra! Vagyis ne a kalóriát minimalizáld, hanem a szénhidrát bevitelt: tévedés, hogy napi 120-200 gr szénhidrát lenne az egészséges. A 160 grammos diéta is egy ideig segít csak - valójában ez a mennyiség is túl magas egy átlagos alkatú nőnek! A 100-120 gr szénhidrát bőven elegendő, de sokan (sportolók!) még ez alá mennek. Természetesen fontos az is, hogy 

- fokozatosan csökkentsük a CH-ot

- a minőségre is ügyeljünk, igyekezzünk a legkevésbé feldolgozott szsénhidrátokat bevinni


SPORT:

Fokozatosan emelve a mozgást (első hónapban heti 2 könnyű, 2 nehéz edzésnap, majd emeljük a terhelést) szuperül alakulhatunk, és fontos, hogy aztán a heti 4 mozgás HOSSZÚTÁVON is az életünk része maradjon! Nincs olyan, hogy "mér elértem a kívánt alakot, szóval abbahagyhatom az önsanyargatást" - ugyanis amint visszatérünk a passzív életmódhoz, vissza fogunk fejlődni. A kulcs az, hogy oylan mozgást találjunk, amit élvezünk, akár többet is, így biztosan életünk végéig szívesen végezzük, minőségibb életet és szebb alakot idézve elő magunknak!


OLVASS TÖBBET ÉS FEJLŐDJ TÖBBET A ZÁRT KLUBBAN VAGY MÁS ONLINE PROGRAMOKKAL >>>


Hámori Blanka edző, coach