A "polcra tevés" művészete

2021.11.13

A "polcra tevés" művészete nem egyenlő a halogatással vagy a szőnyeg alá söpréssel. Ez az a készség, hogy ki tudom mondani: erre a problémára most nincs megoldásom, tudásom, energiám. Erre az új ötletre vagy projektre nincs időm. Ez nagyon hasznos. Mert nem azt jelenti, kiiktattam, nem veszek róla tudomást, vagy esetleg elkezdem magamnak mesélni, hogy más a hibás vagy na megint kudarcot vallottam. Hanem egyszerűen félreteszem, de közben ott van, evidenciában tartom.

Van egy jó coaching rajzos módszer: megkérem az ügyfelet, hogy rajzolja le az író asztalát. Van egy vízszintes vonal, középen egy nagy álló téglalap: ez a parafa tábla, amin a fő célok, vagyis max 3 kis négyzet ("post it") lehet, ide írjuk a fő célokat. Áll mellette egy cserepes növény: ez jelzi, ami örömöt ad, ha van rá időm csinálom, de nem mindennap foglalkozom vele aktívan. A jobb sarokban fent van néhány vízszintes vonal: na ezek a polcok.

Az előzménye a rajznak, hogy átnézzük az életterületeket és priorizálunk. Jellemzően anyukákkal már ez is problémát okoz. Szétválogatjuk a célokat és teendőket. Mert a cél felsorolásban sokszor szerepel az is, hogy "fogyás" meg az is, hogy "edzés". Ezek közül egyik cél, másik teendő vagy szokás. Ezeket témákra, gondolat bokrokra osztjuk. Erre is vannak rajzos módszerek, ahogy a priorizálásra is.

Ezután próbálunk "rendet tenni az asztalon". Nagyon jó érzés átlátni a sok minden közül, hogy mi hova kerül. Tényleg olyan érzés, mintha rendet tennék az asztalon. Minden letisztul. A polcnak is van helye. Ha könyvet akarok írni vagy rúdtáncolni akarok, de most nem megy, felteszem a polcra. 

A lényeg persze, hogy később néha a polcra is ránézzünk. Ez néha évek. Nekem egy újabb egyetem elvégzése 10 éve van a polcon, de nem zavar, tudom, ha önjáró lesz a gyerekem, majd előveszem és közben is lelkesít az ötlet. Van olyan, ami elhal a polcon. Ki lehet dobni, de van ami lényeges hogy ott van. Persze fontos, hogy valóban ne legyen belőle halogatás: fel kell ismerni, ha valami nem a polcra való, mert fontos vagy sürgős ügy. Például egy konfliktus rendezése. 

A polcra tevésben a lényeg a DÖNTÉS: eldöntöm, hogy odateszem. Ez is jobb, mint ha ide oda rakosgatom, vekengek, agyalok rajta, vagy annyira nem tudom, mit kezdjek vele, hogy megbénít... A döntés mindig kimozdít a bénultságból. HA nem tudom, hogy A vagy B a megoldás, akkor félrerakom. Máris fellélegzem. Mást csinálok. Megnyugszom. Néhány hét, hónap múlva másképp veszem elő, és tudok jobban lépni benne. 

EGYÉNRE SZABOTT COACHING FOLYAMAT :  szolgáltatások