A "napi energia elosztás" törvénye

2022.03.21

Bizonyított tény, hogy egyszerre összesen 7 dologra tudunk figyelni. Nem tudunk egyszerre sok mindenen újítani, fejleszteni, főleg, ha amúgy eleve sok mindenre figyelünk. Ezért van, hogy dolgozol + gyereket nevelsz, vagy csak gyereket nevelsz, de 3-at, vagy csak dolgozol, de stresszes, felelősségteljese a melód, vagy az összes együtt!! :P akkor jóval nehezebben váltasz életmódot, mint az a 17 éves gimis, aki otthon lakik, és max annyi a kötelezettsége, hogy tanulnia kell.

 
Tudom, ez vicces összehasonlítás, de muszáj megérteni, hogy mentálisan és fizikálisan van egy teherbírásunk, és ezzel az x egységnyi energiával kell a nap folyamán gazdálkodnunk.
Tehát teljesen érdektelen információ az első személyi edzésen, hogy "mindig sport gyerek / kamasz voltam" vagy hány kiló voltál a gyerekek előtt... (Persze van információ értéke, pl. testalkati adottságok, de nem arra vonatkozóan, hogy most milyen gyorsan rázódsz bele egy edzésprogramba.)


Szóval van mondjuk 100 egységnyi energiád, és nézzük ez hova folyik el reggel 6-tól? Munkatársak, feladatkörök, gyerekek száma, férj, házimunka, idős rokon ápolása, stb?Fontos: AKARHATSZ ÉS AKARJ IS VÁLTOZTATNI, DE ELŐTTE MÉRD FEL AZ ENERGIÁID: MENNYI VAN LEKÖTVE ÉS MENNYI A SZABAD?Ha ezt nem látod át, akkor bele eshetsz abba a hibába, hogy

  • több energiát akarsz a változásra felhasználni, mint amennyid van
  • és amikor kudarcot vallasz, akkor tovább frusztrálod magad azzal, hogy kikiáltod magad sikertelennek!AKKOR HÁT MI A MEGOLDÁS?


  1. Mérd fel a fő területeket / szerepedet, ahol időt és energiát kell kifejtened napi szinten (erre van egy jó gyakorlat a Zárt Klubban, az Életkerék gyakorlat)

  2. Határozd meg, hogy a terület, amin változtatni akarsz, az új szokás pl. melyik területen helyezkedik el, vagy teljesen új irányról van szó? Emlékezz, hogy összesen 7 területet tudunk jól koordinálni.

  3. Gondold át, hogy van-e olyan szereped, időtöltésed, területed, projekted, amit teljesen kiiktathatnál, mert nem eléggé tölt fel? (Igyekezz ne olyat kiiktatni, ami nagyon feltölt - erre az Életkerék gyakorlat szépen rámutat.) 🐑 Az áldozati bárány: Wolf Gábor marketing profi szerint, amikor beiktatunk valami újat, akkor mindig szükségszerűen ki kell valamit iktatni, pont az energia egységek törvénye miatt. Ezt hívja áldozati báránynak.

  4. Pontosan határozd meg, hogy mi a célod és milyen napi tevékenységgel juthatsz el addig! Gyűjtsd össze az összes ötletedet, de ami a napi szokásokat illeti: nem baj, ha ezekből 4 hetente csak 1-et iktatsz be. PL. életmód váltás esetén az edzést, és következő hónapban a diétát...

  5. A napi 1 új szokásod reggel vagy a nap első felében végezd, megint csak az energia egységek miatt: nap végére ahogy fáradsz, egyre nehezebben hozol jó döntéseket!


Elképzelhető, hogy az első "újraosztás" nem lesz megfelelő. Más áldozati báránnyal és más "első szokással" kell nekivágni. Nagyon lényeges, hogy ha tiszta a cél, és az ötletek, hogy hogyan jussunk oda, akkor csak próbálkozni kell, hogy rést üssünk a pajzson. Nem ritka például, hogy sem az edzés sem a diéta nem tud működni... egészen addig, amíg az alvást nem tesszük helyre! 


Ez uncsi szokásváltoztatásnak hangzik, ha lelkesen fogyni szeretnénk, komoly edzéstervvel, de sajna energia nyerés nélkül nem lesz plusz energiánk! Ez esetben az "áldozati bárány" az éjszakába nyúló netlixezés.


Úgy is lehet energiát nyerni, hogy valami motiválóbban vagy vidámabban csinálunk. Például az otthoni szoba bicózás helyett elkezdünk csoportos órára járni. Ez esetben az áldozati bárány a kényelem, meg havi díj. :P

A lényeg, hogy mérjük fel, mire mennyi energia megy, miből jön, mire szánhatok még és hogyan. E nélkül nem tudunk az úton maradni!