A munka és magánélet egyensúlya

2020.05.24

Edzőként és coachként is látom (illetve a magánéletben is tapasztalom), hogy a munka és a nőiesség harmóniája egyáltalán nem annyira kézenfekvő még ma, 2020-ban sem a nők életében. Elsősorban persze coaching folyamatban tudunk dolgozni a témán, de közvetetten a sport, a fitnesz is segít megtalálni a helyünket. Olvasd el, miért:


A lányok legyenek szépek, a munka másodlagos

Idő és hely hiányában nem sorolnám fel, hány meg hány kutatás bizonyítja, hogy még ma 2020-ban is él a kollektív tudatban a hit: a lányok elsősorban szépek, mosolygósak legyenek, találjanak egy herceget és őrizzék a házi tűzhelyet - a munka másodlagos. Ugye, ismerős a szitu: a nagy karácsonyi ebédnél viccesen (vagy kevésbé viccesen) a húszas-harmincas években járó nőket meg lehet kérdezni: "No, van-e valaki a láthatáron?!" - míg azt szinte sosem hallani, hogy "No, és mennyire érdekes és kielégítő a munkád, szereted-e, élvezed-e?"

Még most, 2020 tavaszán is van olyan coaching folyamatom, melyben a 29 éves lány dilemmája: szülni vagy nem szülni gyorsan 30 alatt? Igen, ez létezik. Ne is menjünk bele, hogy mennyi minden (szülők, férfiak, kortársak, média) nyomása nehezedik a nőkre ebben a kettősségben, egy azonban biztos: 

harmóniára vágyunk, működjön jól lehetőleg mindkét terület és kész! 


Harmóniát akarunk: csak jól akarunk lenni munkában és magánéletben is!

Azért hozom rendre a harmincas lányok példáit, mert valahogy a karrier témájú coaching folyamatokban kifejezetten az ő dilemmáikkal találkozom. De mindegy is, hogy mivel jönnek el hozzám (multi vagy vállalkozás; szülés vagy előrelépés; párkapcsolat hiánya; anyaság vs karrier; szülői elvárások; időbeosztás-priorizálás; életszakaszváltás; stb.) a lényeg mindig ugyanaz: harmóniát, élhető életet akarnak, ahol lehetőleg egyik területen sincs görcs és hiányérzet.


A kétlábú kisszék története: munka és privát élet kettőssége

Amikor valaki a karrier-magánélet egyensúlytalanságával küzd, mindig elmesélem neki a 2 lábú kis szék történetét: volt egyszer egy kis szék, melynek 2 lába volt: a Munka és a Magánélet. A kis szék folyamatosan billegett, így hol az egyik lábából, hol a másikból faragott picit, remélve, hogy stabilitást talál. Mi történik a kisszékkel, ha mindkét lába elfogy? Ha mindkét téren feladjuk az álmainkat? Megszűnik (megszűnünk) létezni - egy deszkalappá válunk. 

MI A MEGOLDÁS? 

3 lábban kell gondolkodni!

A 3 lábú szék stabil! Mi lehet a 3. láb? Nos, a harmadik pillér a munka és magánélet mellett az Önismeret, pozitív énkép láb. Ha úgy tetszik: a belső önvalónk, a szerepek nélküli énünk, a belső stabilitás. (Ha nem kisszék, hanem emberi test analógiájában gondolkozunk: 2 lábunk mellett a 3. lábat a gerincünk folytatásaként tudjuk elképzelni!)

  • Mik az igényeim?
  • Mik a céljaim?
  • Miben érzem magam jól?
  • Mit tudok én adni és mire van szükségem? 
  • Mik az erőforrásaim?
  • Hogyan működöm, mik a mozgatórugóim? 

Ezekre a kérdésekre választ kapva, a 3.lábat megerősítve, végre elkezdhetjük a másik két lábat békén hagyni: alakulni, erősödni fognak maguktól is!


Fitnesz a munka-magánélet konfliktusban

Mániám, hogy az önismeretben keresem a fitneszt, a pozitív énképet összekapcsolom a sporttal - és igen, hiszem, hogy a fitnesz mind a három lábra hatással van! Erősít, stresszt vezet le, megtanít győzni, határt feszegetni, pihenni, változni, erősödni. Egy szuper eszköz, hogy bizonyítsuk magunknak: tudunk fejlődni! Amennyiben a munka és magánélet egyensúlyának hiánya okoz görcsöket, simán segíthet a sport, a terembe járás, az énidő. Hamarosan írok részletesen arról is, hogy miért. 

Coaching szolgáltatás >>>

Hámori Blanka

edző, coach