A 8 leggyakoribb étkezési hiba

2017.11.09

Személyi edzők szedték össze, hogy mik azok a leggyakoribb (és legegyértelműbb) hibák, amik egészségünk és álomalakunk útjába állnak! Némelyik talán egyértelmű, de van köztük olyan is, amire biztosan nem is gondoltál! 

  1. TÚLZOTT KALÓRIA BEVITEL

Nem meglepő, ez van az első helyen :) Először is ott az unalom-, ill. bánat-evés (és minden egyéb érzelmi evés) az ízekhez való kötődés, a rossz rögzülések (Gyerekkorból: "mindent meg kell enni!") és persze az alváshiány vagy tápanyag hiány, amikor a szervezetünk nem kalóriát kíván, mégis azt adjuk neki.

2. TÚL KEVÉS KALÓRIA

A koplalás hibája egyrészről, hogy raktározó üzemmódra kapcsol a szervezetünk, másrészt viszont azért is veszélyes, mert ha a testünk elkezd fehérjét bontani (=izmot sorvasztani), azzal a későbbi zsírégető funkciók is lelassulnak.

3. RANDOM KÚRÁK

Akármilyen jónak tűnik is egy diéta, az ideig-óráig alkalmazott és sűrűn váltogatott kúrák felborítják a szervezet egyensúlyát,és a működéseket hosszú ideig, sok kísérletezéssel tudjuk csak visszaállítani. A cél az legyen, hogy egy életen át tartható, jól alkalmazható étkezési szokást állítsunk be magunknak!

4. NINCS HELYES ELOSZTÁS

Hiába is eszünk annyi kalóriát, amennyi elő van írva és hiába is eszünk jó minőségű tápanyagokat, ha a napi elosztás helytelen - pl. csak este eszünk, egész nap éhezünk. A helyes napi elosztás: 20-10-40-20-10% - Ha tehát napi 1800 kalóriát akarsz bevinni, akkor reggeli: 360 kal, tízórai: 180 kal, ebéd: 720 kal, uzsi: 360 kal, vacsora: 180 kal.


5. KEVÉS FOLYADÉK BEVITEL

Nem is kell ragozni, hogy mihez vezet. De ha már elhízásnál tartunk: a folyadék elősegíti az anyagcsere működést! Viszont érdemes nem közvetlenül étkezés után inni, mert így viszont lassul az emésztés.

6. KEVÉS VITÁLANYAG

Vitaminok, ásványi anyagok, rostok és így tovább. Tudjuk, hogy kell a megfelelő működéshez. De arra is gondoljunk, hogy ha nincs elég tápanyag és úgy érezzük, hogy "hiányállapotunk" van, mit teszünk? Enni fogunk. Vagyis helytelenül plusz kalóriát viszünk be - a plusz tápanyag helyett.


7. KEVÉS FEHÉRJE

Bizony, a fehérje pont azért fontos, hogy az izom-százalék növekedjen, míg a testzsír csökken. Ha ugyanis izomból égetünk (koplalás esetén, de sport közben is!) akkor a zsírégető képességünk csökken, a visszahízás garantált.

8. GYORSKAJÁK

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyorséttermek kínálata milyen ijesztő mind kalória, mind méreganyagok, mind függőség szempontjából. Amit viszont bátran választhatunk gyorskajaként, afféle joly-jokerként rohanós napokra: gyros pitában


Természetesen az a tuti, ha lépésről-lépésre rendbe teszed az egész étkezésed. Például ezzel a programmal: 4 és 8 hetes Nagy Megújuló Programok

Hámori Blanka

edző, életmódtanácsadó