Ülő életmód hatása a testünkre

2020.06.22

Mióta megvan a kisfiam, egyre többet dolgozom azon, hogy a fitnesz edzői életmódot valami élhető időbeosztásra váltsam. Ennek egyszerű oka van: az edzők általában délután 5-től késő estig illetve hétvégén dolgoznak, ami természetes, hiszen az emberek ilyenkor érnek rá sportolni járni. Én viszont elhatároztam, hogy az estéket és a hétvégéket a gyerekemmel akarom tölteni - így neki álltam kialakítani a saját időbeosztásom, és már csak elvétve tartok edzéseket.

Izgalmas tapasztalás ez!

A saját edzésemre is kevesebb időm jut, mióta nem a konditerem a munkahelyem (most már az oda-visszaúttal is számolni kell ugye, meg időben tervezni - míg korábban csak egyszerűen leedzettem, ha nem jött egy vendég) - de ami a legizgalmasabb: AZ ÜLŐ ÉLETVITEL MEGTAPASZTALÁSA!

Nyilván korábban sem mozogtam folyamatosan, csak az aerobik órákat mozogtam végig a vendégekkel, de azért a személyi edzés alatt is be-bemutattam egy-egy gyakorlatot, valójában mindig mozgásban voltam: jöttem, mentem, akár a teremben, akár termek közt. Most ezt időt üléssel töltöm!

Szumma szummárum: félév alatt bizony 5 kiló jött fel rám, amire nem vagyok büszke, de legalább végre 30 évesen én is megtapasztaltam, milyen a "hagyományos" munkarend :) És tökéletesen megértem, hogy az ülőmunkában is el lehet fáradni, nehezebb elindulni edzeni és így tovább.

De akkor sem szándékozom rábólintani erre! Később írok Nektek róla, hogyan szeretném ebben a "normális" életben visszanyerni az optimális alakomat, de most egyelőre összeszedtem, hogy az ülő életmód miért is változtatja meg a testünket:

 1. Leépülnek az izmok
  "Use or lose" vagyis használd vagy elveszíted! Ez nagyon igaz, ha izmokról van szó: ha nem használjuk az izmainkat rendszeresen, elkezdenek leépülni. (Persze ezt némileg ellensúlyozhatjuk fehérjebevitellel.) Az egész napos ülés egy tökéletes módja, hogy az izomtömegünk csökkenni kezdjen .
 2. Lelassul az anyagcsere és a zsírégetés
  Az üléstől lassul az anyagcsere és persze kevesebb kalóriát is égetünk, így aztán szépen elkezdődik a raktározás. Ehhez adjuk hozzá az első pontot: az izmok leépülését és még rosszabb lesz a helyzet, hiszen minél kisebb izomzattal rendelkezünk, annál kisebb a "zsírégető képességünk."
 3. Gyengül a csontrendszer
  A csontok nem csak a kálciumtól erősödnek ám, de a terheléstől is! Ezért érinti kevésbé a csontritkulás a sportolókat: mert a sporttól, rendszeres aktivitástól a csontok szerkezete erősödik, míg a mozgás hiánytól sajnos gyengül, leépül.
 4. Lassul a keringés
  Ha a keringés lassul, akkor nemcsak az agyunkba jut kevesebb oxigéndús vér (vagyis romlik a teljesítményünk), hanem a visszér kockázata is nő! A keringés lassulásával egyébként globálisan az egész szervezet egyensúlya felborul, és minden szerv elkezd diszharmonikusan funkcionálni.
 5. A fáradtság fura formája alakul ki
  Szörnyű érzés, hogy ha este agyilag már fáradt vagy (sőt, túl csordult az agy, túl sok az infó, még éjszaka is elintézendő ügyekkel álmodsz...), míg fizikailag gyakorlatilag szinte semmit nem csináltál... Ez persze alvás problémákhoz vezet, hiszen a szervezet egyrészről nagyon, másrészről egyáltalán nem fáradt...

Szerintem sorolhatnánk még a felmerülő problémákat az ülő életmód kapcsán, de talán ezek a legegyértelműbbek. Úgyhogy sportra és életmódváltásra fel!! :)))

Blanka