Top 10 tévhit a fogyással kapcsolatban

2019.12.04

"Nem az a baj, hogy tévhitekben él. Az a baj, hogy továbbadja őket." - Ezt egy edző barátom mondta, és igaza van. A laikusnak éppúgy nem kell ismernie a fitnesz csínját-bínját, mint mondjuk az órás-szakmát, vagy az autószerelést, vagy a gyógyszerész munkáját. Hisz ez egy szakma, melyet mi is évekig tanulunk. A baj az, hogy a levegőben lógó fogalmak, elméletek összekeverednek, kisül belőlük valami, majd ezt az emberek megtanítják egymásnak. Mi a top 10 tévhit a fogyással kapcsolatban?

#1 "A fogyás az fogyás..."
De mennyire hogy nem így van! Ugyanis nem mindegy, miből fogytál: izomból vagy zsírból. Lehet, hogy elkezdtél egy fogyókúrát, és pár hét múlva 56 kiló helyett 52 vagy, viszont a tartásod ugyanolyan rossz, az alakod pedig ugyanúgy egy összeesett zoknira emlékeztet, csak kicsit kisebben. DE az is lehet, hogy pár hét múlva csak 2 kilóval kevesebbet mutat a mérleg, mégis látványosan fogytál, az alakod szebb, a tartásod nőies, a mozgásod harmonikus, a formák feszesek, és még jobban is érzed magad.

#2 "Mozogjunk valamit..."
Ebben a mondatban a hiba a "valamit". Ugyanis a valamit mozogni és az edzés között óriási a különbség! Ha nagyobb szünet után (vagy netán életedben először) kezdesz mozogni, biztosan eredményt érsz el már az otthoni tornával is, vagy egy könnyebb óratípussal. Ezzel nincs is gond, sőt, támogatom - én magam is osztottam meg otthoni gyakorlatsorokat. Azonban egy idő után mindez nem lesz elég, a szervezetnek egyre nagyobb terhelésre van szüksége, új mozgásformákra, gyakorlatokra, nagyobb súlyokra!

#3 "Elég, ha hasazok kicsit..."
Nos, nehéz elképzelni, hogy valaki mindenegyes testrészén tökéletes izomtónussal rendelkezik, csak a hasa (/feneket /combja...) maradt gyenge / zsíros. Sok nő csak erre vagy arra akar edzeni, néhányan a kondi teremben is csak haspréseznek, és kicsit ülnek a belső-comb gépen. Ennek nincs értelme, ugyanis helyi zsírégetés, vagy alakformálás nem létezik! Ha fogyni szeretnénk, a teljes testre kell erősíteni, ill. kardiózni, és diétázni.

#4 "Szuper! Már egy hete izomlázam van!"
Elsősorban ne örülj neki, másodsorban nehogy ráedzz, harmadsorban sürgősen hagyd el azt az edzéstípust (vagy edzőt), aminek ezt köszönheted. Ugyanis a tejsavas izomláz max 3-4 napig tarthat, majd elmúlik - a kezdők pihenéssel várják ki, a haladók viszont dolgozhatnak rá. Az ennél tovább húzódó izomláznak valószínűleg már izomszakadás (nyugi, csak mikro-szakadásról van szó, de akkor is sérülés!!) áll a hátterében!

#5 "Ezzel a péksütivel nem lehet hízni."
Hát, a sok péksütivel biztosan hízni fogsz, még akkor is, ha a reklámban azt mondják, hogy fogyni fogsz tőle. A péksütemények gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, mely nemcsak sok kalória, de mivel gyorsan felszívódik, nem sokkal később ugyanúgy éhes leszel. Sajnos, a lemondás és akaraterő nem kikerülhető dolog, hisz az alapszabály a fogyásnál, hogy több kalóriát égess el, mint amennyit beviszel.

#6 "Az edzéstől megnő az étvágyam, és ugyanott tartok!"
A szervezetnek van egy olyan "funkciója", mely az étvágyat szabályozza. A túl kevés mozgás bizony növeli az étvágyat, míg a megfelelő mennyiségű, rendszeres mozgás normalizálja azt! Egyszóval: a mozgás épphogy összhangba hozza az étvágyat és a szükséges tápanyag-bevitelt.

#7 "Csak kardiózok, hogy ne legyek túl izmos"
A súlyzós edzésektől nem leszünk testépítők, hiszen mikor elkezdünk kondizni, akkora súlyokkal dolgozunk, melyeken egy testépítő legfeljebb csak mosolyogna. Tudjuk, hogy a zsírégetéshez igenis szükséges a megfelelő izomtónus, így az elmélet, hogy a csak-kardiózás elég a fogyás eléréséhez, immár megdőlt! 

#8 "Az anyukák ne edzenek a terhességtől a szoptatás végéig"
Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy más-állapotban vagyunk vagy szoptatunk - azonban a sportolás egyáltalán nem tilos, ha ésszel csináljuk nem árt a picinek! A terhesség alatt 2 szabály van: 1. Azt folytassuk, amit korábban mozogtunk; ha pedig nem sportoltunk, menjünk a terhes tornákra, ahol felügyelet alatt edzhetünk. 2. Tilosak a szökkenéses, becsapódással járó mozdulatok pl. futás, és térdhúzások, csípő emelések, alsó hasizom gyakorlatok (vagyis, ami által a magzat leválhat). A szoptatás alatt a túl intenzív mozgás kerülendő, mely a tej savasodásával jár, amit a pici így elutasíthat!

#9 "Edzés után ülj jó sokat a szaunában, és izzadd ki a zsírt!"
Sajnos, a zsírt nem kiizzadjuk, és a szaunázás nem "kibírja-tovább" -verseny. (Ugyan már rendeztek páran szauna-versenyeket, mely halálos áldozattal is járt.) A szaunázás lehet edzés-jellegű olyan szempontból, hogy a szervezetet terheli, és lehet relaxáló vagy felfrissítő jellegű is. Azonban nem lehet zsírégető edzés. (A szauna világa egy igazán izgalmas, logikus világ - jóval többről szól, mint a legtöbben hisszük! Hamarosan bejegyzésben olvashatsz többet a témáról!)

#10 "Aki így néz ki, biztosan szed valamit."
Az első kérdés, hogy mit értesz a "valami" alatt, mert vitaminokat, nyomelemeket igenis érdemes bevinni, ha aktív életet élsz (meg amúgy is.) Ha szteroidokra és más kiegészítőkre gondolsz, akkor a kérdés: nem mindegy? Természetesen elképzelhető, hogy valaki a tökéletesfitnessmodell alakjával plusz segítséget használt... Azonban rossz hozzáállás az edzéshez, ha azt nézzük a másiknak miért "könnyebb", mint nekem.  A jó, egészséges szakemberektől tanulni kell, a többieket pedig észre sem kell venni a guggolás közben. És hinni benne, hogy sikerülni fog...

Tipp: ne félj azoktól kérdezni, akik valóban értenek hozzá! Ne feledd, hogy a különböző termékek reklámjaiban és a női magazinokban nem feltétlenül valós tényeket állítanak! Edzőként és coachként állok rendelkezésedre!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg a barátaiddal! Hamarosan új poszttal jövök! :)

Hámori Blanka

személyi és aerobik edző, life coach