Önelfogadás vs. Fogyás - A Nagy Dilemma

2020.08.05

Évek óta foglalkoztat, hogy a hozzám edzésre-coachingba érkező nők nagy dilemmáját, a címben is szereplő "önelfogadás vs. szuper alak" nevű őrületet hogyan lehetne rendezni. A dilemma lényege mindig az, hogy 2 fontos, de egymásnak ellentmondó elv ütközik. 

Ez a kettősség tehát egy diszharmóniát eredményez a 21. századi nőkben: 

- szeretnénk magunkat szeretni, elfogadásra vágyunk tökéletlenül is, elegünk van az ezredik (tökéletes alak) elvárásból, békére vágyunk,
- ugyanakkor szeretnénk vonzóak, feszesek lenni, jó közérzettel rendelkezni, energikusan, magabiztosan mozogni a fizikai testünkben. 

Mostanában kevesebb nővel dolgozom, így még szembetűnőbb, hogy szinte mindannyiuknál előkerül ez a paradox vágy. 

A paroxont az adja, hogy a 2 dolog amire vágyunk (leegyszerűsítve a külső és belső harmónia) látszólag tökéletesen ellentétes: vagy energiát teszek a külsőm megváltoztatásába vagy nem. Pedig ezek nem egymásnak ellentmondó dolgok! Hanem a boldogság 2 komponense, és egymás mellett is jól működő dolgok.


Készítettem erről egy diagramot:


Nem ellentmondás, hanem a boldogság 2 komponense


A diagramon láthatjuk, hogy nem 2 ellentétes irányról beszélünk, mikor a belső harmóniát és önelfogadást, illetve a fitneszt választjuk. Rengeteget agyaltam ezen a szemléltetésen, flőeg mióta egy komment jött a blogomra ezzel a szöveggel: "Az üzenet, hogy a fogyást és az önelfogadást ellentétbe állítod, rendkívül káros üzenet!" Nos, íme a szemléletem: 


 1. Fizikai és belső egészség IS megvan, a 2 összhangban van (jobb felső sarok), Egészséges, jó kisugárzású nő, aki mind a fizikai, mind a belső harmóniát megteremti az életében, vagy legalábbis törekszik rá. Nincs ellentmondás a fitnesz, fizikai megjelenés és az önismeret, belső út között: megtalálta a sportot, amit élvez, optimális a testzsír-százaléka, energikus, egészséges, megjelenése kellemes. Energiát tesz az önismeret, önfejlesztés felé, kellemes rendszer van a napjaiban, életében, kapcsolataiban. Legtöbb életterülete működik, ha nem is tökéletes. Ők azok, akikre jó ránézni, inspirálók, sikeresek és szépek is, de ami a legfontosabb: boldogok. 
  .
 2. Külső harmónia és szép alak igen, belső egyensúly nincs (bal felső sarok). A külsőségek fontosak, valóban edzett és elégedett is a külsejével, de a belső út elhanyagolt, ezért egyes életterületek nem működnek jól. Fontos, hogy a szép külső vagy sporteredmények valóban elismerésre méltóak! Azonban nem jár együtt feltétlen a  valódi önelfogadással és önszeretettel, sőt, néha kifejezetten azért kell a "kockahas" mert valami más fájóan nem akar működni. Ez a típus óriási erőt tud meríteni a tudatból, hogy képes a változásra, bizonyítékai vannak rá, hogy kitartó és erős. Amint rálép az önismereti útra, békére lel, és működni kezdenek a dolgok, de lehetőleg olyan coach-csak, pszichológussal, aki a fitneszbeli céljait elismeri, értékeli és maga is hiteles benne, mert különben szavai nem találnak elfogadásra.
  .
 3. Önismeret igen, fizikai erőfeszítés nem (jobb alsó sarok) Ezek azok a nők, akik fejlettek az önismeretben, tudatosak és hajlandóak az önreflexióra, mégis: a fizikai testüket, nőiességüket tekintve valami nem jó, ez az egy terület, amit nem tudnak fejből megoldani. Sőt, néha pont az "önelfogadásra" hivatkozva hanyagolják el a fizikai megjelenésüket, vagy ha azt nem is, de valamilyen fizikai "tünettel" pl. túlsúly küzdenek. Nekik az egyetlen megérteni való, hogy a belső és külső harmónia nem ellentétes,  az önelfogadás nem jelent passzivitást, és vannak dolgok, amiket a kanapéról felállva tudunk csak megoldani: az egészségünk és fizikai közérzetünk is ilyen! Önismeretük és tudatosságuk miatt minden erőforrással rendelkeznek, hogy jobb külsőt alakítsanak ki. Holisztikus szemléletű fitneszedző, vagy fitnesz-szemléletű coach kell mellé, hogy inspirációt találjon.
  .
 4. Sem belső, sem fizikai harmónia nincs meg (egyelőre!) (bal alsó sarok) Sem a testi energikusság, jó közérzet és megjelenés nem adott, sem a belső béke, harmónia. Ez a legveszélyesebb "típus" vagy állapot, hiszen nincs kapaszkodó, erőforrás a spirálból való kikerüléshez. A lelki és fizikai mélyrepülés párhuzamosan halad: nagy elhízás vagy étkezési zavar, egészségügiy problémák, és általános rosszkedv, akár depresszió kialakulhat. Itt érdemes 1-2 fogódzót találni, 1-2 célt, mert minden életterületet megoldani nagy és kudarcra ítélt falat lenne. Edzőként VAGY coachként, 1 irányból kezdeném a folyamatot, az első sikereket bizonyítékként (=erőforrásként felhasználva) tudunk továbbjutni. FONTOS: az egyes "típusok" nem mindig "tisztán" jelennek meg, sőt, hívjuk inkább állapotnak, mely változtatható: néha fizikailag vagyok jobba, néha lelkileg, néha sehogy, néha mindenhogy... A cél persze, hogy mindkét komponens rendben legyen, és ehhez gyűjtjük az eszközöket a fitnesz és önismereti folyamatainkban. 

Az is fontos, hogy a belső harmónia közelebb hozza a fizikai egészséget és viszont, szorosan kapcsolódnak (erről rengeteget írtam, beszéltem már), de nem direkt következik az egyik a másikból!


GYAKORLAT:

 • Gondold át, van-e benned ellentétes érzés a fitnesszel, alakformálással kapcsolatban
 • Nézd meg reálisan, mit tehetnél még a fizikai egészségedért, pl. testzsír-százalék mérés, súly, stb
 • Melyik kategóriába soroltad most magad, hogya érzed magad a bőrödben, életedben, mi zavar?
 • Voltál-e már máshogy, fizikailag és belső harmóniát tekintve? Milyen erőforrásaid voltak akkor?Coaching, fitnesz szolgáltatások leírása, árak >>>

Fitnesz & Coaching Koncepció >>>

Rólam >>>