Light termékek és veszélyeik

2018.06.03

A 21. század szépségideálja a karcsú, női test. Ennek legfőbb közvetítői a különböző médiumok, ezek közül is a közösségi média emelkedik ki. Az ideál elérése érdekében mi, nők a legelképesztőbb dolgokat is képesek vagyunk megtenni, kezdve a különböző alakformáló ruhák viselésétől a legszélsőségesebb, önsanyargató testedzésig és diétázásig. Ennek a talaján kerültek a kereskedelmi forgalomba a különböző, csökkentett energia- és cukortartalmú, valamint nulla kalóriás élelmiszerek. Ezen termékek köre egyre bővül, lassan nincs olyan élelmiszercsoport, melyek között ne találnánk meg a különböző "light" termékeket.

De vajon tényleg jót teszünk egészségünknek, ha ilyen termékek közül választunk?

Csökkentett kalória tartalmú, alacsony kalória tartalmú, kalóriamentes: mit is jelentenek pontosan ezek a kifejezések? Csökkentett kalória tartalmú a termék, ha az eredeti receptet "megreformálják", és kevesebb cukorral készítik el. Ezáltal nem csak kisebb mennyiségű szénhidrátot tartalmaz az adott termék, hanem természetesen kevesebb energiát (kalóriát) is. A csökkentés mértékét sokszor fel is tüntetik a csomagoláson, pl. egyes müzliszeleteken lehet találkozni a "30%-kal kevesebb cukor" felirattal.

Alacsony kalóriatartalmú italoknál deciliterenként maximum 20 kcal-val számolhatunk. Kalóriamentes termékek az ún. zero vagy free termékek. Ezeknek a termékeknek 1 dl-ben vagy 100 grammjában maximum 4 kcal energia található. Ezek az élelmiszerek biztosan cukormentesek is, a cukor helyett mesterséges édesítő vagy cukor pótló található bennük.

Cukormentes vagy energiamentes: melyiket válasszuk?

Attól függ milyen okból szeretnénk a "hagyományos" helyett a "reformot" választani. Ha nem fogyókúrázunk, hanem pl. cukorbetegség vagy más okból kifolyólag nem szeretnénk cukros terméket fogyasztani, a cukormentes termék jó választás lehet. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a cukormentes termékek is lehetnek magas kalóriatartalmúak, magas zsír- vagy fehérjetartalmuk miatt. Az is fontos szempont lehet, hogy milyen édesítőszert tartalmaznak a cukor helyett.

Mesterséges édesítőszer esetén nem kell kalória és szénhidrát tartalommal számolnunk, azonban a cukorhelyettesítők esetén már igen. (stevia, eritrit, xilit stb.)

Ha fogyókúrázunk, vagy nem szeretnénk "üres kalóriákat" bevinni, akkor előnyösebb, ha választásunk az energiamentes termékre esik. Ezek a termékek biztosan cukormentesek is, ennek helyettesítésére ezekhez a termékekhez mesterséges édesítőszert adnak.

A "light" termékek veszélyei

A "light" jelző utalhat a csökkentett cukortartalomra illetve a csökkentett zsírtartalomra is. Érdemes tehát mindig pontosan elolvasni a termék címkéjét, tápanyagtáblázatát. A cukor helyettesítésére használhatnak mesterséges édesítőszert vagy növényi eredetű, természetes cukorhelyettesítőt, cukoralkoholt. A csökkentett zsírtartalmú termékeknél a zsiradék pótlására különböző adalékanyagokat, ízfokozókat, sűrítőanyagokat alkalmaznak annak érdekében, hogy a termék íze, állaga hasonlítson az eredetihez. Mivel ezek az anyagok jobban megkötik a vizet, ezért a termék romlandóbb, ezért további adalékanyagként több tartósítószert tartalmaznak, mint a hagyományos termékek.

Összefoglalóan tehát elmondható, hogy bár kevesebb cukrot illetve zsiradékot viszünk be ezen termékek fogyasztásával, de sokkal több adalékanyagot is!

Mi lehet akkor a jó megoldás?

Ha fogyni szeretnénk, együnk naponta többször kis mennyiségű, magas rosttartalmú, teljes értékű ételeket. Kerüljük a finomított, túlcukrozott pékárukat, válasszuk a teljes kiőrlésű, rostdúsabb fajtákat. Cukor helyett használjuk a növényi eredetű, természetes cukor helyettesítőket, de számoljunk azok kalória és szénhidrát tartalmával! Mozogjunk rendszeresen, a gyümölcslevek és szénsavas üdítők helyett fogyasszunk ásványvizet,
gyümölcsteát, frissen facsart gyümölcslevet. Ha van rá lehetőség, süssünk otthon kenyeret, így biztosak lehetünk benne, hogy nem tartalmaz adalékanyagokat.

Vendégszerző: Szántó Dia, dietetikus cikke


Szántó Diána
dietetikus
2017-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, Dietetika szakon.
Még ebben az évben kezdtem dolgozni a Budai Irgalmasrendi Kórházban, ahol jelenleg két
osztály dietetikai feladatait látom el.
Mindennapi munkám során azt tapasztalom, hogy a különböző táplálékallergiák- és
intoleranciák egyre szélesebb körben érintik a lakosságot, hasonlóan a 2-es típusú
cukorbetegséghez és az elhízáshoz. Éppen ezért örömmel segítek a cukorbetegeknek, fogyni
vágyóknak, valamint mindenkinek, aki szeretne egészségesen, tudatosan táplálkozni.
A divatdiétákban és csodaszerekben nem hiszek, ellenben a kiegyensúlyozott, egészséges
életmódban annál inkább.
Hiszem, hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat
tehetünk egészségünk érdekében.

Amennyiben felkeltettem érdeklődésed, keress bátran az alábbi elérhetőségek valamelyikén!
Email: szantodiana.dietetikus@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/diana.szanto2