Férfi és női testideál a 21. században

2017.08.09

Nem vagyok pszichológus, és én is csak olvasok, nem pedig kutatok különféle statisztikák után, hogy hogyan alakult / alakul a férfi testideál és a női testideál a napjainkban. Egyre inkább úgy látom, hogy az elvárások a férfiakat sem kímélik: a kerek vállak és kockás has éppúgy hat(hat) rájuk, mint ránk a vékony derék-kerek popsi elvárás - de azért én meg vagyok róla győződve, hogy a nők jobban kaphatóak mégis az ideális testképnek való megfelelésre - mert talán nagyobb a megfelelési kényszerünk, jobban meg vagyunk célozva a fogyókúra-ipar által, és első számú célunk (a minden egyéb szerepkör mellett) még mindig a csinosság.

Korábban írtam róla, hogy a női testideál -habár ezerféle változáson ment át az évszázadok alatt- általában a kerek csípőt és feszes derekat megkövetelte, ennek pedig evolúciós okai vannak. De ugyanez igaz lehet a férfi testre: a férfiasság és erő egyértelműen az izmokban nyilvánul meg: nem feltétlenül "kigyúrtságban", de alapvetően a nők sem a sörhasat és puha testet tartják szexinek! (Néhány férfi talán most meglepődik. :))

Most azonban egyáltalán nem azt akarom szétcincálni, hogy a férfiak vagy a nők elé helyezett elvárások az igazságtalanabbak. Hanem hogy ha már vannak, mit kezdjünk velük - akár férfiként, akár nőként.

A XXI. század a feszes formákat és fitt testet előtérbe helyező testideáljával szerintem 3 dolgot tehetünk:


  1. verzió: Nem fogadjuk el és dacosan a hurkákat választjuk, csak hogy ne hódoljunk be a fitnesz- és fogyókúra-iparnak. Ennek azonban sajnos mi magunk isszuk meg a levét előbb vagy utóbb egy jó kis diabétesz, vagy koleszterin-probléma formájában, miközben a közérzetünk sem jó... (Ha persze ez a dacosság végre kiszakít a fogyókúra-őrületből, az viszont jó!) De ezt nem nevezném járható útnak hosszútávon.
  2. verzió: Belesodródhatunk a mindenkori megfelelési kényszerbe, és lehetünk fogyókúra-megszállottak, és költhetünk a fogyi-tablettákra, és hajthatjuk a fitnessmodell-alakot. Valakinek ez ténylegesen életcél lesz, esetleg motiválónak érzi (esetleg ki is mozdítja a túlsúly állapotából, ami jó!) de semmiképp sem megoldás hosszútávon.
  3. verzió: Választhatjuk a TUDATOSSÁGOT. Hogy végre önmagamnak akarok jót - és nem valami ellen küzdök (1. verzió), és nem valaki másnak akarok megfelelni (2. verzió)! Magamra figyelek, ami egyúttal azt jelenti, hogy:
  • jobban akarom magam érezni testileg (pl. nem kifulladni a lépcsőházban) és lelkileg (büszkén vállalni a testem)
  • terhelhetőbbé, szívósabbá akarok válni
  • felelősséget vállalni a magam és gyerekeim egészségéért
  • tudatosan kezelni a külső ingereket ("Legyél ilyen, vagy ne legyél olyan...")


Ez döntés. Te tudod melyik a legszimpatikusabb Neked, melyik a legvidámabb és legelőnyösebb hozzáállás.

Fitt napot Neked! :)

Hámori Blanka

edző és életmódtanácsadó