Fejlődés = növekvő terhelés + új ingerek

2020.06.16

A kisbabák és kisgyermekek olyan hangokra is reagálnak, ami a mi fülünknek már fel sem tűnik: a kutyaugatás, a motor zúgása, a repülő hangja, építkezés zajai. Az én kisfiam is nagyon hamar kiszúrta az "izgalmas" hangokat, egész pici korában: néha hirtelen elkomolyodott és felemelte a mutatóujjacskáját, ez azt jelentette, hogy valami érdekeset hall. Akkor jöttem rá, mennyi hang és inger mellett megyünk el naponta, melyet a mi fülünk már meg sem hall. És hogy jön ez az egész az edzéshez? Segít megérteni valamit, ami kulcsfontosságú a fitneszben: 

azokra az ingerekre reagálunk, amit még nem szoktunk meg.


Csak akkor lesz hatékony az edzésed, ha a megfelelő ingereket kapja a szervezet!

Lehet, hogy már te is megtapasztaltad: elkezdtél aerobikozni, mondjuk heti 3x-4x, le is ment néhány kiló, elégedett voltál. Aztán eltelt 1-2 hónap, és nem jött több változás. Miért? Mert éppúgy, ahogy mi felnőttek a fent említett hétköznapi zajokat (motor hangja, kutyaugatás, repülő stb) megszoktuk, és már nem reagálunk rá - éppúgy a szervezetünk is, ha megszokott egyfajta ingert, már nem reagál rá! 

Te mikor változtattál a terhelésen utoljára? Az aerobik órák nagyjából ugyanolyan terhelést adnak (persze edzőtől és óratípustól függően lehet nehezebb vagy könnyebb egy óra, de alapvetően nem sokat növelhet az oktató a terhelésen, hiszen mindig jönnek új vendégek!)... az otthoni DVD-k... az edzőtermi taposás, gyaloglás... - de valójában minden mozgásformába beletespedhetsz, ha mindig ugyanúgy, ugyanazt csinálod! Ha eddig nem értetted, miért van, hogy egy bizonyos mozgásforma akkora sikert hozott egyszer, de már "nem működik", akkor most már tudod a megoldást: változtass!

Szóval: változtass az ingereken, hogy fejlődj!

Hogyan? Megteheted, hogy...

1.) a bevált mozgásformán nehezítesz: pl. nagyobb súlyokat használsz, gyorsítasz a tempón, csökkented a pihenőidőt, plusz egyet edzel a héten
VAGY
2.) új mozgásformákat próbálsz ki: pl. beépítesz az edzésedbe újabb gyakorlatokat, egy gyakorlatot bonyolítasz (pl összetett gyakorlatot csinálsz belőle), új óratípusokra, edzéstípusokra mész be, akár egészen más fajta órákra mint amiről eddig azt mondtad, hogy a "te stílusod" (kondi helyett tánc)

A lényeg, hogy legyen új inger a szervezet számára, amire felkapja a fejét és reagál!

Az első típusnál az ingersűrűséggel vagy inger intenzitással variálsz, a második típusnál pedig az idegrendszert éri egy csomó új inger!! Gondolj bele: a lábemelgetést viszonylag hamar megérti az agy, leadja a jelet az izmoknak, akik teljesítik a feladatot, majd hamar megtanulják, és automatikussá válik a mozdulat. Mi van ha ezután elkezdesz táncolni? Ahol egyszerre kell kézre-lábra-fejre figyelni??? Ég és föld a terhelés szempontjából!!

Ne hagyd eltunyulni a szervezeted, hadd fejlődj tovább és tovább, hadd jöjjenek az újabb és újabb sikerek! : )

Tipp: a fent leírt ún. "alulterhelésen" kívül van még egy nagy hiba, amit elkövethetsz: pont ennek az ellentéte, az ún. "túledzés", vagyis amikor túl sok ingert adsz a szervezetnek, és már képtelen alkalmazkodni!! Olvasd el ITT!


Hámori Blanka

személyi edző