Edzés korosztályok szerint

2020.11.17

Minden egyes korosztály (gondolhatunk itt fiúkra és lányokra is) más edzésprogrammal jár jobban. Sőt, bizonyos korban bizonyos edzésformk tiltottak is. Mindig elképedek, hogy a terembe érkező anyuka/apuka az unatkozó kisgyereknek ad egy kis súlyzót, vagy megengedi hogy próbálja ki a nagy súlyos gépeket... Ez ugyanis kifejezetten káros lehet a fiatal szervezetnek. Na de nézzük a konkrétumokat:

14 éves kor alatt

Kis gyermek és gyerekkorban is nagyon fontos a mozgás, erről korábbi cikkemben már írtam. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mozgásról van szó! A súlyzós erőedzés ebben a korban tilos, hiszen gátolja a hosszú, csöves csontok növekedését, illetve kedvezőtlen a gerinc függőleges terhelése is! Sérülés elkerülése végett kerülje a gyerek a nagy súlyokat - egyszerűen lehet hogy csak magára ejti vagy gurítja a súlyt. (A konditeremben életveszélyes rohangálni a kisgyereknek, fejbekólinthatják egy óriási kettlebellel, beakadhat a futópad szíjába, a lapsúlyos gépek becsíphetik a kezét... Lehetőleg, ha már terembe visszük a gyereket, vigyük olyanba ahol van gyerekmegőrzés / el van egy gyerek aerobik órán, míg mi leedzünk / el tud lenni az aerobik teremben, mellettünk.)
És mit mozogjon a gyerek?
Eszköz nélkül, saját izomellenállással dolgozhat pl. utánozhat minket miközben tornázunk, csak súlyzó helyett fogjon plüst, lasztit. De alapvetően ne is erősítőgyakorlatokban gondolkozzunk, hanem az állóképesség és koordináció fejlesztésében: ez lehet szabadmozgás, futkározás, mászókázás, tánc, labdajáték, ugróiskola, úszás...

Trendi sportok gyerekeknél: akrobatikus rock&roll, foci, küzdősportok, lovaglás

Kamaszkor

14-16 éves korban a szervezetet rengeteg változás jellemzi, főleg hormonális változás. A maximális erőkifejtés ebben a korban semmiképp nem javasolt, hiszen a fejlődési folyamatok még mindig tartanak. A fiúk már kedvet érezhetnek az izomfejlesztés iránt: saját testsúlyos, funkcionális gyakorlatokkal elő lehet készíteni már a szervezetet a későbbi erőfejlesztésre, de a max-erő fejlesztés, a nagy súlyok még nagyon leterhelnék az ízületeket. A lányok is belekezdenek az alakformálásba, hiszen a "kerekedés" megindul: az ösztrogén a zsírpárnák növekedését segíti elő... Náluk hasonlóképpen erő-állóképesség fejlesztés vagy állóképességfejlesztés lehet a cél. Fontos még ebben a korban már nagyjából megtalálni a "tökéletes sportot" vagyis amit óriási kedvvel csinál, nem az alakformálásra hanem a sport örömére koncentrálva.

Trendi sportok kamaszoknál: Zumba és aerobik, fitnesz, futás, iskolai csapatjátékok

Felnőttkor

16 év felett már bátran lehet súlyzós gyakorlatokba kezdeni, persze nem árt ha az izmok és ízületek elő vannak készítve a terhelésre! Ebben a korban már beszélhetünk izomtömeg-fejlesztésről, a sőt legalább minimális szinten szükség is van erre, hiszen később ez az izomtónus adja meg a formánkat, az erőnket és fittségünket. Ez azért lesz fontos, mert kb 35 éves kortól lelassulnak a zsírégető folyamatok a szervezetben, és ha nincs megfelelő kiépített izomzat (vigyázat, itt nem testépítésről, csupán egy alapvető izomtónusról beszélünk!) akkor hízás indulhat be! Természetesen minden más jellegű edzés és fejlődés (állóképesség, rugalmasság stb) is szerepet kell hogy kapjon a mindennapjainkban!

Trendi sportok felnőtteknél: fitness, úszás, futás, bicikli, téli sportok

Idősebb kor

Időskorban újra át kell gondolni az edzésprogramot, újratervezni az arányokat. Hormonális változások indulnak meg: a nőknél hormonális inaktivitás lép elő, nem megfelelő táplálkozással elindulhat acsontritkulás, elgyengülhetnek az érfalak, ezért nagy súlyos, vagy préseléssel járó gyakorlatokkal csínján kell bánni. Ajánlott a kis és közepes súlyok használata, kondigépek melyek vezetik a mozdulatot és sok-sok állóképesség fejlesztés. Egy korábbi cikkemben még részletesebben olvashattok erről a témáról!

Trendi sportok időskorban: nordic walking, over50 torna, pilates

Minden korban nagyon fontos, hogy olyan mozgás találjunk, mely nemcsak fejleszt fizikálisan, de ki is kapcsol és feltölt! Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő tápanyag bevitel nélkül csak féleredményt értünk el!

Mind a kisgyermek korban (akár túlsúlyos, akár csak egészség vonatkozásban, mind a kamaszkorban (szintén: akár alakformálás, fogyás a cél, akár csak az egészség), és persze felnőtt korban is fontos, hogy MINDEN tápanyagot megkapjon a szervezet, amire szüksége van! Ajánlott termék >>>